Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αυτός που βρίσκεται υπό κρίση είναι ο Υπουργός Υγείας

Αυτός που βρίσκεται υπό κρίση είναι ο Υπουργός Υγείας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή. Επί των ημερών του κατέρρευσε εντελώς ο τομέας της δημόσιας υγείας και, όμως, ζητά ευθύνες από τους νοσηλευτές

Αφού, επί των ημερών του, δεν έμεινε πέτρα στην πέτρα στον τομέα της δημόσιας υγείας, αφού τα κρατικά νοσοκομεία έχουν οδηγηθεί σε διάλυση, οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό σε άτακτη φυγή, οι δε ασθενείς σε ένα ατελείωτο Γολγοθά αναμονής, ο Φίλιππος Πατσαλής ήλθε χθες να θέσει «υπό την κρίση των πολιτών και των ασθενών» τους νοσηλευτές, επειδή κατήλθαν σε απεργία διεκδικώντας καλύτερους όρους εργασίας.

Αλλά ο πρώτος που έχει τεθεί υπό την κρίση του λαού είναι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, για την ευθύνη που έχει για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Αυτός πρέπει να δώσει λόγο και όχι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Προσδίδοντας στοιχεία «μελό» στην όλη ιστορία, ο κ. Πατσαλής θυμήθηκε ότι υπάρχουν 50 χιλιάδες άνεργοι και το κράτος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, άρα οι νοσηλευτές δεν μπορούν να διεκδικούν αυξήσεις.

Αλλά όταν μιλά για 50 χιλιάδες ανέργους -κατ' ακρίβεια 70 χιλιάδες- ο κ. Πατσαλής, αφήνει στην κρίση των πολιτών την Κυβέρνησή του. Διότι είναι η Κυβέρνηση, στην οποία μετέχει, αυτή που τους οδήγησε στην ανεργία. Είναι η Κυβέρνηση που έχει καταστρέψει μια γενιά και έχει στείλει τα ταλέντα της Κύπρου στη μετανάστευση.

Από κει και πέρα. Αποτελεί απαράδεκτη πρόκληση, να αποκλείει το δικαίωμα των εργαζομένων και κυρίως ενός κλάδου σκληρά εργαζομένων, όπως είναι οι νοσηλευτές, να ζητούν αυξήσεις και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Όταν αυτή η Κυβέρνηση προσφέρει δις ευρώ στις τράπεζες, όταν έχει χρήμα να πληρώνει κουβαλητούς στα Υπουργεία για να συμβουλεύουν Υπουργούς, όταν δεν είναι σε θέση να πατάξει τους φοροφυγάδες και όταν προσφέρει άσυλο σε όσους χρωστούν δις στις Τράπεζες και στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, δεν δικαιούνται οι Υπουργοί της να στερούν καλύτερη ζωή από τους εργαζομένους και να τους αρνούνται ακόμη και ψίχουλα.

Ως προχθές ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίρετο, ενώπιον επενδυτών, ότι γύρισε σελίδα, η οικονομία σταθεροποιήθηκε και ανακάμπτει και όλα πάνε πρίμα. Αφού είναι τόσο ωραία τα πράγματα, γιατί η Κυβέρνηση δεν αποκαθιστά μέρος των κοινωνικών παροχών; Γιατί όταν θέλει να παίξει επικοινωνιακά παιγνίδια και να σύρει επενδυτές εδώ, παρουσιάζει μία χώρα, χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα και όταν κληθεί να δώσει στον λαό, οδύρεται για την ανεργία και τα άδεια ταμεία;

Εδώ και ένα χρόνο, τα αιτήματα των νοσηλευτών βρίσκονται ενώπιον του Υπουργού Υγείας. Γιατί δεν τα έλυσε; Λέγει ότι «τα μισά από τα αιτήματά τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν». Αφού είναι ανίκανος να τα λύσει, γιατί διαμαρτύρεται για την απεργία; Αναμένει ο κ. Πατσαλής ότι οι εργαζόμενοι θα περιμένουν επ' άπειρον την Κυβέρνησή του να σπαταλά υπέρ των τραπεζών και υπέρ των κουβαλητών της, μέχρι να προκύψουν και κάποια ψίχουλα για να τα διανέμει στους εργαζόμενους;

Δόθηκε απεριόριστος, ίσως και υπερβολικός, χρόνος στην Κυβέρνηση από τους εργαζομένους, ώστε να αρχίσει να προσφέρει πίσω όσα τους άρπαξε. Η υπομονή και η υπευθυνότητα θεωρήθηκαν ως αδυναμία. Αντί η Κυβέρνηση, εφόσον λέγει ότι η οικονομία ορθοδόπησε, να αρχίσει να προσφέρει αντίδωρα στους πολίτες για τις θυσίες τους, συνεχίζει να προσφέρει αντίδωρα σε όσους κατέστρεψαν την οικονομία, σε όσους κλέβουν το κράτος και όσους δεν προσφέρουν ώστε το βάρος στους ώμους του λαού να καταστεί ολιγότερο επαχθές.

Ο Υπουργός Υγείας, λοιπόν, να αφήσει την αλαζονεία, τους οδυρμούς για την κακή οικονομική κατάσταση του κράτους και να εργαστεί, ώστε ο τομέας της δημόσιας υγείας, ο οποίος κατέρρευσε, επί των ημερών του, να βρει τον δρόμο του. Να επιστρέψει στο προσωπικό όσα του αφαίρεσε με τροϊκανές οδηγίες, να δώσει ανάσες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να στήσει ξανά στα πόδια τους τα σκελετωμένα κρατικά νοσηλευτήρια και να απελευθερώσει τους ασθενείς από το χαράτσι που πληρώνουν και από τις επικίνδυνες λίστες αναμονής.
Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον του και όχι να διαδραματίζει ρόλο πλασιέ των εντολών της Τρόικας...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Τσαπατσουλιά
Όταν ένα ολόκληρο Υπουργείο Οικονομικών είναι ανίκανο να δώσει μία σωστή λίστα ονομάτων που χρωστούν στο κράτος, και δίνει ένα κατάλογο γεμάτο ανακρίβειες και διαστρεβλωμένα στοιχεία, τότε ας φανταστεί ο καθένας αν αυτό το Υπουργείο μπορεί να χαράξει πολιτικές και να διαχειριστεί σωστά μία κατάσταση οικονομικής κρίσης.
 


Top