Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεν υπάρχουν χωριστοί δρόμοι για Ελλάδα και Κύπρο

Δεν υπάρχουν χωριστοί δρόμοι για Ελλάδα και Κύπρο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, για στήριξη των ελλαδικών αιτημάτων στο αυριανό Γιούρογκρουπ.

Ώς ποιο βαθμό θα εκδηλωθεί αυτή η στήριξη θα διαφανεί στην πράξη αύριο, αλλά θέλουμε να δώσουμε πίστη στις διαβεβαιώσεις. Άλλωστε, η αλληλοστήριξη Ελλάδας-Κύπρου είναι εθνικώς απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθούν οι εκατέρωθεν εθνικοί στόχοι που είναι κοινοί.

Πέραν τούτου, όμως, η στήριξη των ελλαδικών αιτημάτων συνιστά και στήριξη οποιωνδήποτε προσπαθειών της κυπριακής Κυβέρνησης να διεκδικήσει, εφόσον το επιδιώξει, αλλαγές σε σκληρά μέτρα του Μνημονίου, όπως οι εκποιήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ΓΕΣΥ. Στην εξέλιξη των μνημονιακών υποχρεώσεών της η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έδειξε διάθεση διεκδίκησης και απλώς αποδεχόταν χωρίς αντιρρήσεις τα τροϊκανά τελεσίγραφα.

Αύριο, συνεπώς, θα καταδειχθεί η βούληση της Κυβέρνησης, κατά πόσο και ώς ποιο βαθμό η Λευκωσία θα στηρίξει τα ελληνικά αιτήματα, και αν στην προσπάθεια αυτή δεν έλθει σε σύγκρουση με τον εαυτό της και την πολιτική της.

Σε μία εποχή που η «ελληνική άνοιξη» έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από μεγάλες μάζες λαού και αντι-μνημονιακά κινήματα σε όλη την Ευρώπη, η Κύπρος δεν μπορεί να υστερεί και ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον να παραμένει προσηλωμένη στην πιστή τήρηση των Μνημονίων. Πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, για να τερματισθεί η σκληρή λιτότητα, την οποία επέβαλαν στους λαούς της νότιας Ευρώπης.

Η Ελλάδα υπέστη μία άνευ προηγουμένου βάρβαρη επίθεση από τους ταγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη γερμανική κυριαρχία. Ο λαός της ποδοπατήθηκε βάναυσα, του αφαιρέθηκε η περηφάνια και η αξιοπρέπεια, και εσύρθη σε μία άνευ προηγουμένου εξαθλίωση. Δεν ήταν πρόγραμμα σωτηρίας που του επεβλήθη. Ήταν πρόγραμμα εθνικής και βιολογικής εξουθένωσης.

Πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός ανέμενε με υπομονή, να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των κυβερνητών του, ότι το πρόγραμμα λειτουργεί και θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά κάθε νέο Μνημόνιο οδηγούσε σε νέα σκληρότερα μέτρα και σε μεγαλύτερη στέρηση. Όλη η εκδικητικότητα των Ευρωπαίων εναντίον της Ελλάδας εκδηλώθηκε κατά ένα φανερό, αδίστακτο τρόπο.

Δεν ήταν τυχαίος ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν πεισθεί ότι όχι μόνο δεν ανατέλλουν καλύτερες μέρες, αλλά, αντίθετα, έρχονται χειρότερα δεινά. Και αφού πλέον δεν είχε τίποτε να χάσει -αφού εν τω μεταξύ τα έχασε όλα- έδωσε ψήφο στην ελπίδα που του πρόσφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επιτυχία του Τσίπρα έγκειται στο γεγονός ότι δεν εθνικοποίησε το πρόβλημα της Ελλάδας και δεν τον κατέστησε ενδημικό. Πέτυχε να εμπεδώσει στην ευρωπαϊκή κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν αγωνίζεται μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλη την Ευρώπη. Θέλει να αλλάξει ένα βάρβαρο κατεστημένο και να αντικαταστήσει τη σκληρή λιτότητα με την ανάπτυξη.

Αυτό είναι θέμα που αφορά και τον λαό της Κύπρου. Διότι ο Γολγοθάς του δεν αναμένεται να τελειώσει γρήγορα. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα και θα εξουθενώνονται οι πολίτες και οι ευπαθείς ομάδες, οι φτωχές και μικρομεσαίες τάξεις. Συνεπώς, ό,τι κερδίσει η Ελλάδα θα είναι και προς όφελος της Κύπρου. Αν χάσει η Ελλάδα, θα χάσει την ευκαιρία και η Κύπρος.

Δεν νοείται Κύπρος και Ελλάδα να βαδίζουν χωριστά και να βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα. Και στις εθνικές διεκδικήσεις και στα οικονομικά θέματα πρέπει να βρουν τρόπους να βαδίζουν χέρι χέρι προς την ίδια κατεύθυνση.


Top