Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πότε ο Πρόεδρος θα διορίσει Ερευνητική Επιτροπή;

Πότε ο Πρόεδρος θα διορίσει Ερευνητική Επιτροπή;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Δημήτρης Κιττένης, τέως Γ.Γ. της ΣΕΚ και ένας εκ των ικανοτέρων, κατά την άποψή μου, συνδικαλιστών ηγετών του τόπου, βαθύς γνώστης πολλών συνδικαλιστικών και οικονομικών δεδομένων, σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στη «Σημερινή», διερωτάται: «Ποιος θα τιμωρήσει αυτούς που έκλεισαν τη Γιουροσύπρια και τις Κυπριακές Αερογραμμές;». Στο άρθρο του αναφέρει ότι «τη Γιουροσύπρια την έκλεισε η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ, ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές έκλεισαν λόγω λανθασμένων αποφάσεων των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων και των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Κιττένης, ανασκοπώντας την πορεία συντριβής του εθνικού μεταφορέα, όπως την έζησε ο ίδιος, επισημαίνει ότι: «Η κατρακύλα των Κυπριακών Αερογραμμών άρχισε επί προεδρίας Χάρη Λοϊζίδη και διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, με συμμετοχή στο τότε συμβούλιο εκπροσώπων του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ. Ποια ήταν η κατρακύλα;», ερωτά και σημειώνει:

* Αγόρασαν τα δύο Α330, τα οποία, όταν πετούσαν, η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από αυτή που θα υπήρχε αν έμεναν καθηλωμένα στο έδαφος. «Κανένας δεν μας είπε πόσες δεκάδες εκατομμύρια ήταν η ζημιά από τα Α330», αναφέρει ο κ. Κιττένης.

* Δημιούργησαν τη HELLAS JET με έδρα την Αθήνα και πετούσαν στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Η ζημιά στις Κυπριακές Αερογραμμές ξεπέρασε τα 200 εκ.

Ακολούθησε η δεύτερη μεγάλη κατρακύλα από τη διακυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κιττένη, όχι μόνο δεν εφάρμοσε το σχέδιο διάσωσης που συμφώνησαν οι συντεχνίες και οι Κυπριακές Αερογραμμές με τη μεσολάβηση του τότε Υπουργού Εμπορίου, Γ. Λιλλήκα, αλλά άρχισε τις νέες προσλήψεις, αυξάνοντας σημαντικά τα έξοδα της εταιρείας.

Επιπλέον το διορισθέν Δ.Σ., με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Σταύρου, προχώρησε σε επέκταση της εταιρείας στην ελληνική αγορά, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πτήσεις στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά, εξανεμίζοντας στους τέσσερις ανέμους δεκάδες εκ. ευρώ. Η ίδια κυβέρνηση έβαλε την ταφόπετρα στον τάφο των Κυπριακών Αερογραμμών, με τις παράνομες επιχορηγήσεις, παρά τις έγγραφες προειδοποιήσεις της Ε.Ε.

Είναι φανερό πως, πέρα από τις ευθύνες κυβερνήσεων, διοικητικών συμβουλίων και πιλότων, τους οποίους επίσης κατονομάζει ο κ. Κιττένης, υπάρχει σοβαρότατη ευθύνη, όπως άλλωστε επεσήμανε ο υπογράφων σε προηγούμενα άρθρα του, και στη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ. Ο Δημήτρης Κιττένης χαρακτηριστικά γράφει ότι «η κατρακύλα των Κυπριακών Αερογραμμών άρχισε επί διακυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη.

Όταν, λοιπόν, ο Χάρης Γεωργιάδης βγαίνει και λέει πως δεν ελήφθησαν μέτρα τα τελευταία δέκα χρόνια, φορτώνοντας ευθύνες μόνο στις κυβερνήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια, ενώ η κυβέρνηση Παπαδόπουλου είχε λάβει μέτρα, τα οποία ανέτρεψε η κυβέρνηση Χριστόφια, είτε αγνοεί τα γεγονότα, είτε λέει ενσυνειδήτως ψέματα. Το πρώτο μεγάλο κτύπημα κατά του εθνικού αερομεταφορέα έγινε επί διακυβερνήσεως του κόμματος του Χάρη Γεωργιάδη, το δεύτερο επί Δημήτρη Χριστόφια και το ξεπούλημα σχεδιάστηκε από τη νυν κυβέρνηση.

Ενόψει αυτής της πραγματικότητας, διερωτόμαστε γιατί ακόμη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διστάζει να προχωρήσει σε διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για τον καταλογισμό ευθυνών και τιμωρία όσων ενέχονται στην κατρακύλα, στο τελικό κτύπημα και στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα;

Μήπως επειδή θα καταδειχθούν οι ευθύνες του δικού του κόμματος, και της δικής του κυβέρνησης, για τη συντριβή των Κυπριακών Αερογραμμών; Επιλεκτικές Ερευνητικές Επιτροπές για να εξετάσουν σκάνδαλα και ευθύνες πολιτικών αντιπάλων και συγκαλύψεις ευθυνών του ΔΗΣΥ και της σημερινής κυβέρνησης, δεν αποδεικνύουν ειλικρινή βούληση καθάρσεων και τιμωριών, αλλά παιγνίδι σκοπιμοτήτων να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι και να συγκαλυφθούν ημέτεροι.

Αν αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί να αποδείξει ότι πατάσσει σκάνδαλα και θέλει κάθαρση και τιμωρία, οφείλει να προχωρήσει και σε αποκάλυψη ευθυνών δικών της διακυβερνήσεων, προηγούμενων και σημερινής. Άλλως, εν ονόματι της κάθαρσης, θα παίζει πολιτικά και επικοινωνιακά παιγνίδια...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Οι ένοχοι έγιναν δικαστές

Νομιμοποιούνται τα κόμματα, τα οποία, άλλα πολύ και άλλα ολιγότερο, συνέβαλαν στην καταστροφή των Κυπριακών Αερογραμμών, να αποφασίζουν διερεύνηση ευθυνών όταν τα ίδια είναι υπεύθυνα για την καταστροφή; Είναι ποτέ δυνατόν, οι ένοχοι να μετατρέπονται σε ερευνητές και δικαστές;


Top