Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ανάβουν κερί στη Μέρκελ να αποτύχει ο Τσίπρας

Ανάβουν κερί στη Μέρκελ να αποτύχει ο Τσίπρας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της τροϊκανής κυβέρνησής μας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έξυπνος άνθρωπος. Πρέπει να έχει αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή ότι η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο διάθεση δεν έχει να του προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει γι' απαλλαγή των χωρών και των λαών από την Τρόικα και τα Μνημόνια, αλλά οι κυβερνήτες της Κύπρου ανάβουν κερί κάθε βράδυ στο εικόνισμα της «αγίας» Μέρκελ να αποτύχει η Ελλάδα στους νέους προσανατολισμούς της.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι μία έστω και στοιχειώδης επίτευξη των μίνιμουμ στόχων που έθεσε θα αποτελέσει χαριστική βολή στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Θα καταρρίψει όλη τη φιλοσοφία της, θα διαψεύσει όλο τον μερκελισμό που τη διακρίνει, θα αποδειχθεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, η ανασυγκρότηση του κράτους, η ανακούφιση της κοινωνίας, δεν περνούν μέσα από τη δουλική εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά μέσα από τη διεκδίκηση και την επαναδιαπραγμάτευση. Δεν θα σταθεί ούτε λεπτό στη συνείδηση των Κυπρίων ψηφοφόρων η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αν η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει ακόμη και στο μίνιμουμ των διεκδικήσεών της.

Δεν θα τύχει, συνεπώς, της παραμικρής στήριξης από τη Λευκωσία η Αθήνα. Αντίθετα: Να βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να μη βρεθεί και προ υπονομεύσεως στα ευρωπαϊκά φόρουμ.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη εδώ έναν άνευ ορίου εμπαιγμό. Τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η κυπριακή πλευρά θα συμπαρασταθεί στην ελληνική, στην προσπάθειά της να βελτιωθεί η Ε.Ε., ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, την ίδια στιγμή ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους της Τρόικας ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της κυπριακής οικονομίας αποδίδει και πρέπει να έχει συνέπεια»!

Είδε κανείς τον Χάρη Γεωργιάδη να παρευρίσκεται σε οποιαδήποτε συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού; Αντελήφθη κανείς αυτόν τον άνθρωπο, που κατευθύνει την κυπριακή οικονομία, να επιδεικνύει οποιοδήποτε ενδιαφέρον να πληροφορηθεί επιτέλους τι έχει στο μυαλό του και πώς προτίθεται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας; Όταν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ε.Ε. επιδιώκουν να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, για να ενημερωθούν για τις προθέσεις και τα σχέδια της Αθήνας, ο Χάρης Γεωργιάδης ούτε καν ενδιαφέρεται να μάθει. Είναι αυτό απόδειξη αλαζονείας, απαξίωσης της Αθήνας και των πολιτικών της; Αδιαφορίας και αχαμπαροσύνης για το τι συμβαίνει έξω από το γραφείο του, στην κυπριακή κοινωνία και στον ευρωπαϊκό χώρο; Ο καθένας ας το εκλάβει όπως νομίζει.

Ο άνθρωπος είναι τελικά βυθισμένος στις μερκελικές θεωρίες και φιλοσοφίες του. Γνωρίζει μόνο ένα μονοπάτι και το ακολουθεί τυφλά. Δεν είναι σε θέση ούτε άλλη άποψη να συλλάβει, ούτε άλλους τρόπους να συζητήσει. Οι επιταγές της Τρόικας είναι μανιφέστο για την Κυβέρνηση. Αυτό δεν είπε; Όσα δήλωσε προχθές το βράδυ στις «Τομές στα Γεγονότα» δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο, παρά εμμονή στις τροϊκανές αντιλήψεις του και απόρριψη της νέας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι φαρισαϊκές δηλώσεις της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, των παπαγάλων τους και των τροϊκανών οικονομολόγων, τύπου «μακάρι να πετύχει», μόνο τους αφελείς πείθουν. Όλοι αυτοί προσεύχονται νυχθημερόν να αποτύχει ο Τσίπρας. Επειδή επιτυχία του Τσίπρα θα σημάνει και τη χρεοκοπία των τροϊκανών επιλογών τους και θα ανοίξει τα μάτια των κοιμωμένων και μαντρισμένων Κυπρίων για την καταστροφική πορεία που ακολουθούν.

Χρήσιμο θα ήταν, για τον Αλέξη Τσίπρα, να επιχειρήσει μία εις βάθος ανάλυση του πολιτικού DNA της παράταξης που κυβερνά στην Κύπρο και της διαχρονικής πολιτικής της έναντι των ξένων. Θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί καλύτερα με ποιους πολιτικούς έχει να κάνει...

Εν ολίγοις

Αφόρητος εμπαιγμός
Ύστερα από δύο χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισαν να συνομιλήσουν για μείωση επιτοκίων, αναδιαρθρώσεις δανείων κ.λπ., κ.λπ. Τη στιγμή που οι Τράπεζες συνεχίζουν να εισπράττουν τόκους υπερημερίας και άλλες επιβαρύνσεις επί αναδιαρθρωμένων και μη δανείων, και να ανεβάζουν τα ποσά των δανείων σε ιλιγγιώδη ύψη. Γι' αυτά τα στοιχειώδη δεν ενδιαφέρθηκαν οι τρεις αξιωματούχοι. Αν ανοίξουμε τα αρχεία μας, από πότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξαγγέλλει σχέδια διευκόλυνσης δανειοληπτών, και από πότε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υπόσχεται μειώσεις επιτοκίων και δίκαιες αναδιαρθρώσεις, δεν γνωρίζουμε αν θα μας φθάσουν όλες οι σελίδες της εφημερίδας για να αποκαλύψουμε το απροσμέτρητο ύψος του εμπαιγμού...


Top