Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Οι πατρικές συμβουλές» του Χριστόφια στον Τσίπρα

«Οι πατρικές συμβουλές» του Χριστόφια στον Τσίπρα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο κομμουνιστής ηγέτης, που συμβιβάστηκε με το μεγάλο κεφάλαιο, οδύρεται τώρα ότι το κεφάλαιο υπονόμευσε το έργο του

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και, αφού του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον αγώνα για αντιμετώπιση των πολιτικών τού νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, «μοιράστηκε μαζί του πικρές εμπειρίες της δικής του προεδρίας, που συναποκόμισε από την υπόσκαψη του κυβερνητικού έργου από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».

Δυστυχώς, ο Δημήτρης Χριστόφιας, δύο και πλέον χρόνια μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, δεν απέκτησε τη δύναμη παραδοχής των μοιραίων σφαλμάτων του, και συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως μία μίζερη, υπονομευθείσα και απατημένη προεδρία, η οποία εξαπατήθηκε και υπονομεύθηκε, από τις μεγάλες δυνάμεις του «μεγάλου κεφαλαίου» της Κύπρου και της Ελλάδας, μάλιστα.

Ένας πραγματικός ηγέτης, όμως, δεν αφήνεται ούτε να υπονομευθεί, ούτε να εξαπατηθεί από άλλες δυνάμεις. Αποκρούει τους υπονομευτές, τους θέτει στο περιθώριο και εφαρμόζει το πρόγραμμά του. Δεν νομίζουμε ότι ο Χριστόφιας υπονομεύθηκε. Αντίθετα, πέτυχε -και αυτό αποτελεί επιτυχία ενός κομμουνιστή ηγέτη- να στήσει γέφυρες συνεργασίας με το μεγάλο κεφάλαιο και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στη συνεργασία μαζί του.

Πρώτη φορά ακούμε τα περί υπονόμευσης και μάλιστα από την Ελλάδα, και καλό θα ήταν ο τέως Πρόεδρος να κατονομάσει τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες στην Αθήνα και στη Λευκωσία, υπέσκαψαν τον έργο του.
Δεν θα επαναλάβουμε τα τετριμμένα για τις ευθύνες του τέως Προέδρου, τι έπραξε και τι δεν έπραξε, ώστε η οικονομία της Κύπρου να οδηγηθεί στην κατάσταση χρεοκοπίας. Στο τέλος, όμως, αυτό που θα γράψει η ιστορία είναι πως ένας κομμουνιστής ηγέτης οδήγησε τη χώρα του στον νεοφιλελεύθερο Μηχανισμό Στήριξης και στην Τρόικα. Θα γράψει, ακόμη, πως ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είχε την πολιτική ανδρεία να υπογράψει το Μνημόνιο, αλλά το φόρτωσε στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης. Και πως ένας αυτοαποκαλούμενος μαρξιστής λενινιστής, ειλικρινής κομμουνιστής, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στο κόμμα τού «μεγάλου κεφαλαίου», να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να εφαρμόσει τις πολιτικές τού νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν νομίζουμε να χρειάζεται τις «πατρικές συμβουλές» του Δημήτρη Χριστόφια. Δεν χρειάζεται τις ψευδοαριστερές συνταγές αποτυχίας. Διότι, αν τις ακολουθήσει, θα έχει την ίδια τύχη με τον συμβουλάτορά του, και θα προδιαγράψει την τύχη της διακυβέρνησής του, αλλά και της χώρας του. Ο Τσίπρας έχει δώσει δείγματα γραφής συγκροτημένης ιδεολογίας και, στη βάση αυτής, δεν φοβάται να πορευθεί και να πολιτευθεί.

Ο χρόνος και τα έργα του -και μόνον αυτά- θα τον κρίνουν, όπως έκριναν και τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μάζεψε τραπεζίτες, εκπροσώπους στην ουσία του μεγάλου κεφαλαίου, να διευθύνουν την οικονομική πολιτική της χώρας. Αυτήν την έχει αναθέσει σε χέρια ακαδημαϊκών εγνωσμένου κύρους. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ένας αυτοαποκαλούμενος κομμουνιστής, ανέθεσε την οικονομική πολιτική της χώρας σε χέρια τραπεζιτών, και σήμερα επιτίθεται κατά του μεγάλου κεφαλαίου, που υπονόμευσε το έργο του. Αυτά έσπειρε, αυτά θέρισε.

Ας αποκτήσει, επιτέλους, έστω και αργά, το πολιτικό θάρρος, να ομολογήσει τα λάθη του. Ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αυτά τα λάθη και αυτήν τη μίζερη πολιτική του, σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι ξεκινούν με πολύ διαφορετικά οράματα και διαφορετική θεώρηση, τη διακυβέρνηση της χώρας τους.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Καιροσκοπισμοί
Δεν χρειάζεται να αντιληφθεί ένας τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τον ανεμομυλισμό με τον οποίο πολιτεύονται ορισμένα πολιτικά κόμματα. Παράδειγμα: Έσχιζε τα ιμάτιά του ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατά των γενναιόδωρων προσφορών του Δημήτρη Χριστόφια προς την τουρκική πλευρά. Απλώς και μόνο για να προετοιμάσει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Και σήμερα, γονατιστός, ικετεύει την τουρκική πλευρά να αποδεχθεί τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ για το φυσικό αέριο, αλλά και πέραν αυτού, προχωρεί σε ακόμη πιο γενναιόδωρες προσφορές στην άλλη πλευρά...


Top