Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αναξιόπιστος ο λόγος Διοικητού και Υπουργού

Αναξιόπιστος ο λόγος Διοικητού και Υπουργού

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ούτε ο λόγος της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος, ούτε ο Χάρης Γεωργιάδης μπορεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται κατ' ελάχιστον για τους δανειολήπτες και την προστασία τους. Συνεπώς, όσα ελέχθησαν περί μείωσης των επιτοκίων και περί επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων είναι απλώς λόγια για να θωπεύουν τα αφτιά, αλλά, κυρίως, για να αποκοιμίζουν τους υποψήφιους άστεγους.
Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών είναι δεδηλωμένοι προστάτες των τραπεζών. Και φανεροί διώκτες των δανειοληπτών.

Ξέρετε από πότε πουλούν το παραμύθι στον κόσμο, ότι επίκειται μείωση επιτοκίων; Από την επαύριον που οι τράπεζες πέρασαν τα λεγόμενα στρες τεστ. Μέσα στον γενικότερο κυβερνητικό πανηγυρισμό που προκάλεσε η επιτυχής εξέταση των τραπεζών, η κ. Γιωρκάτζη μάς υποσχέθηκε πως μετά την επιτυχή κατάληξη, η προτεραιότητα των τραπεζών επικεντρώνεται στη μείωση των επιτοκίων και στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πέρασαν μήνες, χωρίς κανένας να δει μείωση επιτοκίων ή επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, αλλά προχθές βγήκε η κ. Χρυστάλλα από το βήμα της Βουλής, για να δηλώσει πως σε 15 μέρες θα εξαγγελθεί μείωση επιτοκίων. Προτού περάσει 24ωρο, ήλθε η ανατροπή από άλλο στέλεχος της Κεντρικής. «Δεν καταλάβατε καλά, οι δηλώσεις της κ. Γιωρκάτζη έχουν παρερμηνευθεί», μας είπε ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου. Για να προσθέσει ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένει εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για το θέμα. Αυτήν τη φορά καταλάβαμε καλά. Ώσπου να πάει το μήνυμα και να ΄ρθει το χαμπάρι, μείωση επιτοκίων θα δούμε σε αόριστο χρόνο. Το πολύ-πολύ να μας ανακοινώσουν οι τράπεζες κάποιες μειώσεις 0,1% και το θέμα θα λήξει.

Όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, πρόκειται για περιπαίξιμο πρώτου βαθμού. Η ώς τώρα πρακτική και οι καταγγελίες που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι οι αναδιαρθρώσεις γίνονται κατά τρόπον εκβιαστικό, άδικο και προσχεδιασμένο εις βάρος των δανειοληπτών. Δεν έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες, αλλά να διευκολύνουν τις τράπεζες, να προχωρήσουν, μόλις ψηφιστεί ο νόμος, σε μαζικές αρπαγές κατοικιών και επαγγελματικών στεγών.

Το παιγνίδι παίζεται, περίπου, ως ένα ομοίωμα αγώνα δρόμου. Όλοι οι δρομείς στέκονται στην αφετηρία και περιμένουν το σήμα του αφέτη για να ορμήσουν. Ένας εκ των δρομέων, όμως, στέκεται δέκα βήματα πριν από το τέρμα και μόλις ο αφέτης δώσει το σύνθημα εκκίνησης, θα βρίσκεται στο τέρμα. Αυτό κάνουν οι τράπεζες. Έχουν δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες εκποίησης, και απλώς περιμένουν την έγκριση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, για να ξεκινήσουν τη διαδικασία αρπαγής των σπιτιών. Μόλις ψηφιστεί το νομοθέτημα, ξεκινά το πλιάτσικο.

Γιατί δεν παρεμβαίνει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, να απαιτήσει από τις τράπεζες να κινούνται στη βάση δίκαιων αναδιαρθρώσεων; Γιατί δεν προχωρεί σε επιβολή προστίμων σε όσες τράπεζες δεν ενεργούν στη βάση των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας; Γιατί ο Χάρης Γεωργιάδης, ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ασκούν πιέσεις στις Τράπεζες, να μειώσουν τα επιτόκια και να προχωρήσουν σε δίκαιες αναδιαρθρώσεις; Γιατί διοχετεύουν στις τράπεζες όσα λαμβάνουν από την πολυθρύλητη «έξοδο στις αγορές», και αποφεύγουν να αποκαταστήσουν, με αυτά τα λεφτά, ένα μέρος των κατακρεουργημένων κοινωνικών παροχών στις ευάλωτες ομάδες;

Η απάντηση είναι απλή: Διότι αυτή η Κεντρική Τράπεζα και αυτή η Κυβέρνηση ακολουθούν μίαν απλή τακτική: Θέλουν να καταστήσουν τις ξένες τράπεζες και τους ιδιοκτήτες τους ως την κύρια οικονομική δύναμη της χώρας και, αφετέρου, να αφαιμάξουν την κοινωνία. Μέσα σε αυτήν τη βάρβαρη οικονομική πολιτική που επινόησαν, πουλούν παραμύθια στον απλό άνθρωπο, προκειμένου να τον κρατούν σε εφησυχασμό. Όταν αντιληφθεί τι θα συμβεί, θα είναι αργά: Θα βρεθεί άστεγος στους δρόμους.

Εν ολίγοις
Άλλα είναι τα ρεζιλίκια μας, κ. Λευκαρίτη
Πω πω, γίναμε ρεζίλι στην ΟΥΕΦΑ, εξαιτίας της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι μητέρας διαιτητή, μας δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μάριος Λευκαρίτης. Τα όσα καταγγέλλονται στο κυπριακό ποδόσφαιρο, οι στημένοι αγώνες, η εμπλοκή της πολιτικής στον αθλητισμό, η παράγκα του κυπριακού ποδοσφαίρου δεν μας κάνουν ρεζίλι. Μας ρεζιλεύει μόνο μία εγκληματική ενέργεια ανεγκέφαλων. Αλλά, κύριε Λευκαρίτη, ας κοιτάξει πρώτα η ΟΥΕΦΑ τη λερωμένη φωλιά της, και μετά να ανησυχεί για την Κύπρο. Εδώ και χρόνια πυρηνικές βόμβες ανατινάσσουν το κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά δεν διαταράχθηκε ο μακάριος ύπνος του κ. Λευκαρίτη και της ΟΥΕΦΑ.


Top