Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η Κυβέρνηση σε ρόλο... ΚΟΠ

Η Κυβέρνηση σε ρόλο... ΚΟΠ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο εφιάλτης του κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών έχει ξυπνήσει από τον λήθαργο το συνδικαλιστικό κίνημα -τουλάχιστον ένα μέρος του- το οποίο αντιλαμβάνεται ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι μόνο η αρχή.

Έρχεται και η σειρά χιλιάδων άλλων εργαζομένων. Μετά τις συντεχνίες της ΑΗΚ, οι οποίες ζητούν από τους εργαζομένους να κινηθούν προληπτικά για την ακύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, και την απόφαση των συντεχνιών της Αρχής Λιμένων να κλείσουν τα λιμάνια σε περίπτωση που προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, χθες ανακοίνωση εξέδωσαν η ΠΟΑΣ και η ΠΟΕΔ. Η ΠΟΑΣ προειδοποιεί ότι μετά το κλείσιμο των Κ. Αερογραμμών, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα ανεβούν κατακόρυφα, όπως θα συμβεί και με τις ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. «Εφόσον η κοινωνία επαναπαύεται και δεν αντιδρά, εκτραχύνεται και επιτείνεται η συμπεριφορά των κυβερνώντων», τονίζει.

Εξάλλου ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ότι «βραχυπρόθεσμα φαίνεται ότι τη νύφη θα την πληρώσουν και πάλιν οι Κύπριοι καταναλωτές, και γενικά οι φορολογούμενοι. Κάθε φορά που φεύγει μία εταιρεία από την αγορά, καταφέρεται πλήγμα στον ανταγωνισμό, με αρνητικές συνέπειες στις τιμές». Ο Σύνδεσμος παραθέτει το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών και προειδοποιεί ότι το ίδιο θα επαναληφθεί και στην Κύπρο. «Θα χρυσοπληρώνουμε το δρομολόγιο Λάρνακας-Αθηνών και πίσω», αναφέρει.

Η ΠΟΕΔ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών άφησε πίσω του εκατοντάδες εξαρτωμένους -τους εργαζομένους- χωρίς οποιαδήποτε κάλυψη και προστασία, και καλεί την κυπριακή κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους, και να στείλει το μήνυμα ότι «δεν θα ανεχθούμε πια τη θυματοποίηση εργαζομένων χάριν οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων και συμφερόντων».

Βεβαίως, οι ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις δεν αρκούν. Επιβάλλεται να υπάρξει έμπρακτη αντίδραση των εργαζομένων, με σειρά μέτρων, αλλά και έμπρακτη αντίδραση, διά της ψήφου τους, στην κάλπη. Δεν μπορεί πλέον ο κομματικός πατριωτισμός να υπερισχύει της κρίσης του ψηφοφόρου και των εθνικών και κοινωνικών συμφερόντων και να περνά το μήνυμα «το κόμμαν τζιαι τ' αμμάθκια μας». Ο Κύπριος ψηφοφόρος καλείται να πάρει το μέλλον στα χέρια του και να τιμωρεί εκείνους που τον τιμωρούν και τον σπρώχνουν όλο και πιο βαθιά στην εξαθλίωση, και κυρίως στο ξεπούλημα του κράτους του.

Την ίδια στιγμή, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη διορισμού ποινικών ανακριτών, οι οποίοι να διερευνήσουν σε όλη τους την έκταση αυτό το μεγάλο σκάνδαλο της καταστροφής του εθνικού μεταφορέα.
Επικροτούμε τις εισηγήσεις του νομικού Χρήστου Τριανταφυλλίδη στο Sigmalive, για τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, με στόχο την εις βάθος διερεύνηση των γεγονότων, από το 1974 μέχρι σήμερα. «Θα πρέπει η κοινωνία ολόκληρη να γνωρίζει πώς και γιατί φτάσαμε ώς εδώ. Είναι μόνο θέμα κακοδιαχείρισης;

Μήπως οι εκάστοτε αποφάσεις είχαν και άλλα κίνητρα;» ερωτά. Και παρ' όλον ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης είναι στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού, δεν έχει ενδοιασμούς -προς τιμήν του- να υπογραμμίσει ότι αντικείμενο ερεύνης πρέπει να τύχει και το κλείσιμο της εταιρείας από την παρούσα Κυβέρνηση. «Η παρούσα Κυβέρνηση», τονίζει, «έπαιξε τον ρόλο του γιατρού του ασθενούς που τον παρέλαβε στην εντατική με χρόνια προβλήματα υγείας. Δεν κατάφερε να τον σώσει και αν φέρει ευθύνη γι' αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας».

Διερωτώμαι, όμως: Νομιμοποιείται να διορίζει ερευνητική επιτροπή ένας εκ των κατηγορουμένων; Η Κυβέρνηση κατηγορείται για προσχεδιασμένο έγκλημα και προσχεδιασμένο κλείσιμο της εταιρείας. Το κόμμα της, ο ΔΗΣΥ, έλεγξε για δέκα χρόνια τις Κ. Αερογραμμές και βάλλεται για πολλά και διάφορα, για κακοδιαχείριση και αποφάσεις που έσπρωξαν τις Κ. Αερογραμμές στον γκρεμό. Πώς νομιμοποιείται να διορίζει ερευνητική επιτροπή; Θα μοιάσουμε της ΚΟΠ, που θέλει να διεξάγει έρευνα για τη σαπίλα στο ποδόσφαιρο, όταν η πρώτη κατηγορούμενη είναι η ίδια;
Την ερευνητική επιτροπή να κληθεί να σχηματίσει το Ανώτατο Δικαστήριο ή άλλος ανεξάρτητος θεσμός.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ο «βράχος» έτρωγε από τη σάρκα μας

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας προειδοποίησε ότι το ποσοστό μείωσης στις αφίξεις τουριστών στο νησί μας θα φθάσει, φέτος, στο 50% περίπου, ενώ η μείωση των εσόδων θα φθάσει τα 300 εκ. ευρώ. Αναμενόμενη η συρρίκνωση. Διότι, όταν κορδώναμε ότι η Κύπρος αποτελεί μέσα στην Ε.Ε. τον «βράχο» της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και ψηφίζαμε ασυλλόγιστα τις κάθε μορφής κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν υπολογίζαμε ότι ο «βράχος» έτρωγε και από τη σάρκα μας. Αλλά τώρα φέρνει ο φούρνος την πυρά...


Top