Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Λαβύρινθοι, μίτοι της Αριάδνης και κουτιά της Πανδώρας

Λαβύρινθοι, μίτοι της Αριάδνης και κουτιά της Πανδώρας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πολύ ορθά η εφημερίδα μας χρησιμοποίησε, στη χθεσινή της έκδοση, ορολογίες από την ελληνική μυθολογία, για να χαρακτηρίσει ορισμένα από τα σκάνδαλα τα οποία συμβαίνουν σήμερα και τα οποία, δυστυχώς, παραμένουν αδιερεύνητα. Όπως το σκάνδαλο με το συμβόλαιο της Γιωρκάτζη, το σκάνδαλο με τις Κυπριακές Αερογραμμές, οι ιδιωτικοποιήσεις πυλώνων εθνικής ασφαλείας, και πολλά άλλα σκάνδαλα, είτε αυτά συντελούνται με τη μορφή πονηρών μεθοδεύσεων των αξιωματούχων, είτε προωθούνται μέσω πολιτικών αποφάσεων των ιδίων.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές αποτελούν, όπως σωστά χαρακτηρίστηκε, λαβύρινθο, στον οποίο όποιος επιχειρήσει να εισέλθει δεν μπορεί να βρει διεξόδους. Μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως κουτί της Πανδώρας, αφού από αυτό εκπηγάζουν πολλά κακά, με τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό. Κάθε λίγο αναδύονται νέα προβλήματα, προτού ακόμη γνωσθούν πλήρεις λεπτομέρειες για τα προηγούμενα. Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε το ξεπούλημα του κρατικού αερομεταφορέα επιβάλλεται να διερευνηθεί εις βάθος και από τον Γενικό Ελεγκτή και από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Το άλλο σκάνδαλο, αυτό με το συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, κάθε φορά που συζητείται εντοπίζονται νέα ερωτήματα και νέες απορίες. Η μεταρρύθμιση του συστήματος στη βάση του οποίου λειτουργεί η Προεδρία είναι ένα, και τα άλλα ύποπτα είναι άλλο. Ποιος πλαστογράφησε, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το συμβόλαιο και σε συνεννόηση με ποιον; Πού βρίσκονται τα δύο σημειώματα της Διοικητού; Σε ποιον άγνωστο Χ ενεχείρισε το συμβόλαιο ο Μακάριος Δρουσιώτης, για να το επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πολλά είναι τα ερωτηματικά και πολλά σκοτεινά σημεία χρήζουν διερεύνησης.

Γίνεται πάλι λόγος για ανυπαρξία αρχείου στο Προεδρικό. Υπενθυμίζουμε ότι, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε καταγγείλει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν του παρέδωσε ούτε ένα έγγραφο της δεκαετίας χειρισμού του Κυπριακού. Έπρεπε να εισέλθει «τυφλός» στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τον Ντενκτάς, χωρίς να γνωρίζει τι έδωσε και τι πήρε η κυβέρνηση Κληρίδη στις διαπραγματεύσεις. Έδωσε, λοιπόν, εντολή να γίνει αρχείο, στο οποίο να αρχειοθετούνται όλα τα έγγραφα του κράτους. Πού βρίσκεται εκείνο το αρχείο; Γιατί δεν αρχειοθετήθηκαν εκεί τα συμβόλαια της κ. Γιωρκάτζη; Γιατί δεν επεμβαίνει η Γενική Εισαγγελία να ερευνήσει το όλο θέμα, αφού εδώ καταγγέλλεται, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η διάπραξη του σοβαρού αδικήματος της πλαστογραφίας;

Η απώλεια του σημαντικού εγγράφου από το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την υπόθεση «Αριστοτέλης», ουδένα αρμόδιο ευαισθητοποίησε και ούτε καν διερευνήθηκε. Πολλά άλλα πράγματα παρέμειναν αδιερεύνητα, με τα ερωτηματικά να αιωρούνται και τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Πολλά πράττουν και πολλά προσφέρουν η Γενική Εισαγγελία και η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην αποκάλυψη παλαιοτέρων σκανδάλων και στην προσαγωγή των ενόχων στη δικαιοσύνη. Αλλά δεν είναι μόνο τα παλιά σκάνδαλα. Είναι και αυτά που αναφύονται τον τελευταίο καιρό. Και πιθανότατα εκ των υστέρων να αποδειχθεί ότι αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όσων γίνονται σήμερα γνωστά.

Αυτή η Κυβέρνηση, ορθά πράττουσα, δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στην αποκάλυψη σκανδάλων, στα οποία πρωταγωνιστούν κυρίως πολιτικά πρόσωπα αντιπάλων κομμάτων. Αλλά να επιδείξει τον ίδιο ζήλο, καλώντας σε διερεύνηση και σκανδάλων και μυστήριων υποθέσεων της δικής της διακυβέρνησης. Όλοι και όλα να διερευνηθούν. Και όλοι, όπου και αν ανήκουν, να καθίσουν στο εδώλιο, για όσα διέπραξαν και διαπράττουν. Δεν υπάρχουν αναμάρτητοι και άσπιλες παρθένες σε αυτόν τον τόπο.

Όλοι, όταν τους δινόταν η ευκαιρία να βάλουν το χέρι στο μέλι «έτρωγαν με τις κουτάλες», όπως ενδεικτικά ανάφερε ο Γενικός Ελεγκτής.
Συνεπώς, όλοι βρίσκονται υπό διερεύνηση. Όχι μόνο οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης οι οποίοι, εφόσον αποδειχθούν ένοχοι για όσα κατηγορούνται, να πάνε φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους. Αλλά μονόπλευρες καθάρσεις και τιμωρίες, και αδιερεύνητα σκάνδαλα και άφεση αμαρτιών σε ημετέρους, ή ανάδειξη πρωταγωνιστών σε μάρτυρες κατηγορίας, για να «πιάσουμε το πόδι» άλλων, δεν αποτελούν σωστή κάθαρση...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Συγκλονιστικά

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου δήλωσε, κατά την προχθεσινή συζήτηση του θέματος των Κυπριακών Αερογραμμών, ότι «έχουν λεχθεί πράγματα που το άκουσμά τους και μόνο συγκλονίζει». Καλό θα ήταν, κάποτε, αυτά τα «συγκλονιστικά πράγματα» να τεθούν υπό διερεύνηση από τους αρμόδιους θεσμούς. Για να μη μείνουμε μόνο στους «συγκλονισμούς»...


Top