Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Όταν ο Στυλιανίδης εγκωμιάζει την Τουρκία

Όταν ο Στυλιανίδης εγκωμιάζει την Τουρκία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Παρεξήγησαν τον ρόλο τους οι Κύπριοι Επίτροποι. Αντί να προασπίζουν τα συμφέροντα της Κύπρου, συμπεριφέρονται ως Ευρωπαίοι επιτήδειοι ουδέτεροι

Όταν ακούσαμε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος πλέον της Ε.Ε. για ανθρωπιστικά θέματα, θα επισκεπτόταν την Τουρκία μαζί με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, για επαφές με τους Ερντογάν, Νταβούτογλου, Τσαβούσογλου και λοιπούς ηγέτες της Τουρκίας, δεν αναμέναμε ότι θα ακούαμε από το στόμα του κάποιες αυστηρές κουβέντες για όσα πράττει, κατά της Κύπρου, η Τουρκία. Η φιλοσοφία του κ. Στυλιανίδη είναι καλώς γνωστή. Τουλάχιστον αναμέναμε, αφού δεν μπορούσε να αρθρώσει λόγο κατά της τουρκικής επιδρομής εναντίον της Κύπρου, να κρατούσε το στόμα του κλειστό.

Όμως, τι έκαμε ο κ. Στυλιανίδης; Αναφέρθηκε στο θέμα των προσφύγων της Συρίας, που καταφεύγουν στην Τουρκία, και εγκωμίασε τον ρόλο της κατοχικής χώρας. Είπε, σύμφωνα με ανταπόκριση της Άννας Ανδρέου, στο ΚΥΠΕ: «Η Τουρκία επωμίζεται ένα μεγάλο βάρος λόγω των προσφύγων που έρχονται από τη Συρία και τις άλλες χώρες. Η Ευρώπη στηρίζει τις προσπάθειες αυτές της Τουρκίας, και θα συνεχίσει να τις στηρίζει».

Η Τουρκία ανεδείχθη τώρα και σε καλό Σαμαρείτη, από τον Κύπριο Επίτροπο. Ενώ η κ. Μογκερίνι πλειοδότησε, ευχαριστώντας την Τουρκία που φιλοξένησε πρόσφυγες, και ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα προσφέρει 75 εκ. ευρώ για στήριξη της Τουρκίας.

Ο κ. Στυλιανίδης, όμως, με ποιο έρεισμα προχώρησε σε εγκώμιο της Τουρκίας, όταν αυτήν τη στιγμή πραγματοποιεί δεύτερη εισβολή κατά της Κύπρου;
Με ποιο έρεισμα έσπευσε να δηλώσει στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατοχική χώρα;

Βρήκε την ευκαιρία να πει έστω και δυο λόγια κατά της τουρκικής επιδρομής; Μάλλον δεν βρήκε. Ούτε αναφέρθηκε στους 200 χιλιάδες Κυπρίους, οι οποίοι κατέστησαν πρόσφυγες, λόγω της τουρκικής εισβολής.
Θα λεχθεί, ίσως, ότι ο σκοπός της επίσκεψης δεν ήταν η συζήτηση του Κυπριακού. Εντάξει. Αλλά η κ. Μογκερίνι βρήκε τρόπο να αναφερθεί στο Κυπριακό, λέγοντας, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τσαβούσογλου, ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για την επίτευξη θετικής λύσης, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία και την Ε.Ε.». Ούτε λέξη δεν ανέφερε για την παραβίαση των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Από πλευράς του, ο κ. Τσαβούσογλου, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «που εγκατέλειψε για τεχνητούς λόγους», όπως ισχυρίστηκε.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος πρέπει να ήταν παρών στη διάσκεψη, γιατί δεν παρενέβη, για να διορθώσει και τη Μογκερίνι και τον Τσαβούσογλου; Αλλά και παρών να μην ήταν, δεν όφειλε, έστω και εκ των υστέρων, να παρέμβει και με δήλωσή του να τονίσει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για «τεχνητούς λόγους», αλλά ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιδρομής; Ήταν ευκαιρία να θέσει τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους και να προβάλει την υπόθεση της πατρίδας του. Δεν αντιληφθήκαμε να το έπραξε.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Χρήστο Στυλιανίδη. Αφορά όλους τους Κυπρίους Επιτρόπους, οι οποίοι φαίνεται να παρεξήγησαν τον ρόλο τους και να συμπεριφέρονται περισσότερο ως ουδέτεροι Ευρωπαίοι παρά ως Κύπριοι. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κάθε κράτος και ο κάθε εκπρόσωπος κράτους αγωνίζονται για την προάσπιση των συμφερόντων του κράτους που εκπροσωπούν. Η κοινοτική αλληλεγγύη είναι μύθος. Και απορούμε γιατί οι Κύπριοι Επίτροποι προτιμούν να το παίζουν Ευρωπαίοι επιτήδειοι ουδέτεροι και να θέτουν τα λεγόμενα συμφέροντα της Ευρώπης πάνω από τα κυπριακά.

Εδώ, έχουμε μιαν απαράδεκτη και έξω από κάθε διεθνή νομιμότητα επιδρομή της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ο Κύπριος Επίτροπος, αντί να αδράξει την ευκαιρία και να υπερασπισθεί μέσα στην Τουρκία την κυπριακή υπόθεση, επιλέγει να εγκωμιάσει την Τουρκία, επειδή προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες από τη Συρία.
Τους Σύρους πρόσφυγες τούς ερώτησε πόσο ικανοποιημένοι είναι από την τουρκική «φιλοξενία», προτού ευχαριστήσει τους Τούρκους;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Μανία

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή των Ελλήνων. Οι ομιλητές επετίθεντο με τόση μανία και εκδικητικότητα κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, ως να ήσαν προαιώνιοι εχθροί. Λίγο νωρίτερα, αγκάλιαζαν τον Νταβούτογλου. Ουδέν σχόλιον...


Top