Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Aντανάκλαση της κοινωνίας

Aντανάκλαση της κοινωνίας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι ρατσιστές, τα φασιστάκια, τα ντέρμπι της αθλιότητας και οι κωφοί παράγοντες

Το κυπριακό ποδόσφαιρο αποτελεί αντανάκλαση της κυπριακής κοινωνίας. Βρομιά, δυσωδία, βία, σπατάλη, χρεοκοπία, κομματικός και ιδεολογικός φανατισμός, φωλεά ακραίων στοιχείων, εγκληματικών νέων, μπαγαποντιά, παρασκήνιο και στημένα παιχνίδια. Οι ιθύνοντές του, βεβαίως, το εξυμνούν και το θαυμάζουν, όπως εξυμνούν και θαυμάζουν το δικό τους κόμμα οι κομματάρχες, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Αυτή που προδιαγράψαμε.

Την περασμένη Κυριακή, στο λεγόμενο «ντέρμπι», το οποίο οι συνάδελφοι αθλητικοί συντάκτες χαρακτηρίζουν «ντέρμπι αιωνίων», προφανώς για να εξάπτουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών τους, ο φίλαθλος και μη κόσμος έγινε μάρτυρας αθλιοτήτων. Τον τελευταίο καιρό, ο αγνός φίλαθλος πίστευσε ότι είχε γλιτώσει από τη μάστιγα των γηπέδων, που ονομάζονται «οργανωμένοι οπαδοί», αλλά τα θηρία δεν μπορούν να ζήσουν έξω από τα κλουβιά τους.

Ξαναγύρισαν στα γήπεδα, και εκτόνωσαν τα ρατσιστικά τους ένστικτα εις βάρος ενός μαύρου ποδοσφαιριστή της αντιπάλου ομάδας. Μιλούμε για τη μερίδα εκείνη των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι, προφανώς, ξαναγύρισαν πιο αγριεμένοι στην αρένα, από τη βραχεία αποχή τους και ξέσπασαν κατά του Ποτέ, ωσάν και η δική τους ομάδα, μαύρους δεν είχε ποτέ...

Στην άλλη πλευρά της αρένας, μία μερίδα οπαδών του άλλου «αιωνίου», ανέδειξαν στοιχεία της ανατροφής τους, εξυβρίζοντας τον ποδοσφαιριστή που χειροκροτούσαν ώς πέρσι, επειδή προτίμησε καλύτερους όρους εργασίας (επαγγελματικό, γαρ, το μίζερο ποδόσφαιρό μας).

Οι ιθύνοντες του ΑΠΟΕΛ, ούτε άκουσαν ούτε είδαν πιθήκους στη δική τους αρένα. Για να αποδειχθεί ότι οι διοικήσεις των σωματείων είναι φύλακες όλων εκείνων των αποβρασμάτων, που κατακλύζουν τις αρένες. Αν ήθελαν, θα τους παρέδιδαν αμέσως στην Αστυνομία. Τους ξέρουν, δεν τους ξέρουν; Το αβγό του φιδιού δεν σπάζει από μόνο του... Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει για τους ιθύνοντες της Ομόνοιας. Ούτε αυτοί άκουσαν τίποτε εις βάρος του Εφραίμ. Και η εικόνα εντός αρένας συμπληρώνεται με τους πέντε-έξι διαιτητές (φτου να μη βασκαθούν), του ντέρμπι της αθλιότητας, οι οποίοι ούτε άκουσαν ούτε είδαν οτιδήποτε.

Αλλά υπήρξε και συνέχεια. Βγαίνει ο ένας παράγοντας και δηλώνει πως δεν άκουσε κανένα ρατσιστικό ήχο. Τον δικαιολογούμε. Στη ζούγκλα, πολλές φορές, οι πολλοί ήχοι των ζώων δεν προσφέρουν την ευκαιρία να διακρίνει ένας αν είναι λιοντάρι που μουγκρίζει ή μαϊμού που βγάζει άναρθρες κραυγές. Ρίχνει, λοιπόν, αλλού την μπάλα. Καταγγέλλει την Ομόνοια σαν υποκατάστημα του ΑΚΕΛ. Έτσι για να θυμίσουμε ότι παίζουν και τα κόμματα μπάλα, στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Τον πιστώνουμε, όμως, ότι, έστω και αργά, απολογείται προς τον Ποτέ για τις ασχημίες εις βάρος του. Φανατίζεται, όμως, και ο άλλος παράγοντας, και ανταποδίδει: «Φασιστάκια εμείς δεν έχουμε στις τάξεις μας».

Η αλήθεια είναι, όμως, διαφορετική. Φασιστάκια έχουν όλα τα σωματεία. Άλλα χρώματος γαλάζιου, ή πορτοκαλί, άλλα χρώματος κόκκινου ή πράσινου. Αλλά το χειρότερο απ' όλα είναι πως αυτά τα φασιστάκια έχουν προστάτες. Είναι το δόρυ των ομάδων. Χωρίς δόρυ, παίζεται κυπριακό πρωτάθλημα; Τα γήπεδα δεν είναι εκκλησιές, πρέπει να υπάρχουν τα φασιστάκια με τις ισχυρές πλάτες για προσθέτουν χρώμα και παλμό και, πολλές φορές, ανάμεικτο με βόμβες και λίγο ή πολύ αίμα, στην αρένα των μονομάχων.

Όταν παίζουν, λοιπόν, μεταξύ τους οι «αιώνιοι», ή κατά τους αθλητικούς συντάκτες, τα «δύο μεγάλα και ιστορικά σωματεία», το μικρό ΓΣΠ φαντάζει Κολοσσαίο, με μονομάχους μέχρι τελικής πτώσης(πάθος για τη νίκη, το ονομάζουν) και θεατές, από τους οποίους, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, κάποιοι θέλουν να δουν και αίμα.

Τελευταία υπόμνηση: Ιωνά Νικολάου, επίβαλε, ακόμη και ετσιθελικά, την κάρτα φιλάθλου. Για να γλιτώσει ο φίλαθλος, από τα κάθε χρώματος αποβράσματα.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που έρχονται

Η Στατιστική Υπηρεσία κατέχει όλα τα στοιχεία για τους Κυπρίους του εξωτερικού, που μεταναστεύουν στην Κύπρο για να βρουν εργασία. Εδώ πλημμυρίσαμε από ανέργους, αλλά οι Κύπριοι του εξωτερικού έρχονται για να βρουν δουλειά! Τέλος πάντων. Η Στατιστική Υπηρεσία, όμως, αμφιβάλλουμε αν έχει στοιχεία, ή αν εξέδωσε ποτέ, δελτία για τους Κυπρίους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Έχει στατιστικές για τα ταλέντα που χάνουμε; Αμφιβάλλουμε. Δεοντολογικά, θα πρέπει να μας πει και πόσο αυξήθηκε η ανεργία με τους νέους υποψήφιους ανέργους που φθάνουν...


Top