Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου RSS Το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη

RSS Το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σκεφθεί τι θα πράξει, καθώς οι καταγγελίες για εύνοιες και συμφέροντα αυξάνονται και πληθύνονται

Υπεδείξαμε, έγκαιρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφθεί τι θα κάμει με το δικηγορικό του γραφείο. Αλλά φαίνεται ότι δεν βρήκε τη λύση, αν και η λύση είναι πολύ απλή. Να δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του που το διαχειρίζονται, και συγκεκριμένα στις δύο θυγατέρες του, να αρνούνται κάθε συνεργασία με πελάτες, όταν αυτή η συνεργασία συναρτάται με συμφέροντα του κράτους και δημιουργεί ασυμβίβαστο για τον Πρόεδρο.

Τον τελευταίο καιρό, αποκαλύπτονται ή διατυπώνονται ισχυρισμοί για διασυνδέσεις του δικηγορικού γραφείου Νίκου Αναστασιάδη με ανθρώπους και συμφέροντα, τα οποία έχουν να κάνουν με ζωτικές υπηρεσίες ή οργανισμούς. Ακόμη, διατυπώνονται επικρίσεις για δραστηριότητες συγγενών του Προέδρου της Δημοκρατίας και διορισμούς τους σε σημαντικές δημόσιες θέσεις.

Υπήρξε κατά πρώτο ισχυρισμός, ότι οι συμπεθέροι του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκονταν στη λίστα εκείνων που φυγάδευσαν καταθέσεις πριν από το κούρεμα καταθέσεων και ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές.

Ακολούθησαν καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι ευνοούνται πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη, στην Τράπεζα Κύπρου.

Ακούστηκαν διάφορα όσον αφορά την αγορά οικοπέδου της Αρχιεπισκοπής από τη σύζυγο του Προέδρου.

Αναφέρθηκε ότι ο τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, Τώνης Αντωνίου, είναι κουμπάρος του Προέδρου.

Τώρα καταγγέλλεται ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη έχει πελάτη την αεροπορική εταιρεία Ryan Air, η οποία ενδιαφέρεται για την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ακόμη, η Συμμαχία Πολιτών καταγγέλλει ότι στο νέο Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών διορίστηκε ο συνέταιρος του γαμπρού του Νίκου Αναστασιάδη.

Επιπροσθέτως, το ίδιο κόμμα ερωτά «αν είναι τυχαίο που άλλαξε πολιτική η Κυβέρνηση για το καζίνο και αποφάσισε να δώσει ενδιάμεση άδεια. Ποιος θα επωφεληθεί, ποιο κτίριο θα επωφεληθεί, ποιου πελάτης είναι;», διερωτάται.

Χθες ήλθαν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία για την ανάμειξη συγγενικών προσώπων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του δικηγορικού του γραφείου, σε διάφορα έργα που αφορούν το κράτος, που στοιχειοθετούν παραβίαση της αρχής του ασυμβιβάστου και δημιουργούν μείζον θέμα για τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Δεν γνωρίζουμε πώς αντιμετωπίζει αυτές τις σοβαρές καταγγελίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και διατυμπανίζεται παντού ότι «όποια πέτρα σηκώσεις, θα βρεις από κάτω το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη».

Όμως, θα πρέπει ο ίδιος να δώσει ένα τέλος σε αυτές τις καταγγελίες, τους ψιθύρους, τους συνειρμούς που δημιουργούνται μέσα στην κοινωνία και να κατανοήσει ότι όσα συμβαίνουν τελευταία πλήττουν καίρια, και από πάσης πλευράς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον θεσμό που εκπροσωπεί και το κυπριακό κράτος.

Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξοργίζεται για τη θυγατέρα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και να μην εξοργίζεται για τις δικές του. Ούτε να θεωρεί ως παραβίαση της χρηστής διοίκησης όσα βαρύνουν τους άλλους, αλλά να προσπερνά όσα καταγγέλλονται εις βάρος του.

Μόλις προχθές, υπέδειξε στον Γενικό Ελεγκτή «να μη διστάσει, όποιον και αν αφορά, του εαυτού μου μη εξαιρουμένου, εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε παραβίαση χρηστής διοίκησης, χρηστής διαχείρισης, να είναι άτεγκτος». Αλλά ακριβώς τα ίδια είπε και στον Γιώργο Πική την ημέρα της ορκωμοσίας των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία. Του ζήτησε να διερευνήσει κατά προτεραιότητα τις δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου και τις δραστηριότητες των συγγενών του, αλλά ο κ. Πικής δεν τόλμησε.

Είναι καιρός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενδιαφερθεί για την υστεροφημία του. Αλλά πρωτίστως να λειτουργήσει αποφασιστικά, ώστε οι σκιές που δημιουργούνται για το πρόσωπό του να εκλείψουν.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ανεπάρκειες


Μετά τις καταγγελίες του Αβέρωφ Νεοφύτου για ανεπάρκεια των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένουμε να δούμε πόσους ανεπαρκείς θα στείλει σπίτι τους ο Νίκος Αναστασιάδης, ή αν θα καλύψει την ανεπάρκεια. Αν ακολουθήσει τον δεύτερο δρόμο, να περιμένει και νέες χειρότερες γκάφες από το Προεδρικό του.


Top