Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι ξένοι σχεδιάζουν για μας, πριν από εμάς

Οι ξένοι σχεδιάζουν για μας, πριν από εμάς

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι «ιδέες» για το φυσικό αέριο παραπέμπουν στον τρόπο με τον οποίο μας επεβλήθη η διζωνκή.

Oι ξένοι σχεδιάζουν το μέλλον μας, πριν από εμας. Και πολύ πριν έλθουν τα γεγονότα. Οι ηγεσίες μας απλώς κοιμούνται, στερούνται ίχνος διορατικότητας, αδυνατούν να δουν πέρα από τη μύτη τους και στο τέλος η εθνική υπόθεση υφίσταται ακατάσχετη ρινοραγγία και πεθαίνει.

Ο ξένος παράγοντας, αφού σχεδίασε και εκτέλεσε το δίδυμο έγκλημα -πραξικόπημα και εισβολή- είχε έτοιμο και το σχέδιο λύσης. Τη διζωνική ομοσπονδία, την οποία επέβαλαν μέσω των εδώ οργάνων τους. «Έτσι ξαφνικά», όπως θα έλεγε και ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Το τι θα επακολουθούσε της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων στις κυπριακές θάλασσες, το εγνώριζαν από την ημέρα του εντοπισμού των κοιτασμάτων. Ήταν ηλίου φαεινότερο, ότι η Τουρκία, διά του προτεκτοράτου της εδώ, θα ήγειρε αξιώσεις και θα διεκδικούσε την αναλογία της στα κέρδη. Και από τότε άρχισαν να μελετούν τρόπους και ιδέες διαμοιρασμού, διά των οποίων, ως δούρειος ίππος, θα κατέληγαν στην αιχμαλωσία του φυσικού αερίου και στην τοποθέτησή του στην ατζέντα των συνομιλιών. Η «ιδέα» δημιουργίας δεσμευμένου λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθεντο τα κέρδη του φυσικού αερίου της Κύπρου, ήταν έτοιμη από καιρό. Σήμερα, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Κασουλίδης, αυτή η «ιδέα» συζητείται από την κυπριακή Κυβέρνηση. Παλαιά «ιδέα» σερβιρισμένη σε καινούργιο πιάτο.

Την ώρα που οι αφελείς Κύπριοι πανηγύριζαν ότι θα γίνουν σεΐχηδες, ότι η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο της περιοχής και πως τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα ζήσουν ζωή χαρισάμενη, οι Τούρκοι και οι ξένοι σχεδίαζαν πώς θα αρπάξουν τον αμύθητο πλούτο που βρισκόταν αποθηκευμένος στη θάλασσα αυτού του λιλιπούτιου κράτους της Μεσογείου. Έγκαιρα ο υπογράφων είχε προειδοποιήσει ότι οι ισχυροί μας σύμμαχοι, και οι Τούρκοι, δεν θα επέτρεπαν στο μικροσκοπικό κράτος της Κύπρου να νέμεται τόσο θησαυρό.

Εμείς, είτε θρηνώντας επί των ερειπίων των εθνικών μας τραγωδιών, είτε πανηγυρίζοντες για τις ευλογίες που μας έστειλε ο Θεός, δεν είχαμε τον χρόνο, ούτε να σκεφθούμε, ούτε να σχεδιάσουμε το αύριο. Αλληλοσκοτωνόμαστε σε εμφύλιους σπαραγμούς, τρωγόμαστε ποιος θα φάει τις μίζες από το φυσικό αέριο, ζούσαμε στα απατηλά όνειρα της οικονομικής μας ευμάρειας, αλλά άλλοι σχεδίαζαν το μέλλον μας.

Είδαμε τους Τούρκους να πατούν τις ακτές μας, είδαμε τους Ευρωπαίους να λεηλατούν την οικονομική μας ευμάρεια και αύριο θα δούμε τους Τούρκους, να καρπούνται τα οφέλη και από τον φυσικό μας πλούτο.
Τα παραμύθια που μας σερβίρουν ξένοι και κυβερνώντες περί ισχυρού στρατηγικού εταίρου, περί αξόνων και περί ισχυρών ψηφισμάτων, είναι απλώς για να δημιουργούν φρούδες ελπίδες.

Ο κύβος ερρίφθη και από τη στιγμή που η Κυβέρνηση συζητά, κατ' ομολογία του Υπουργού Εξωτερικών, «ιδέες» αποκλιμάκωσης της κρίσης, το νερό άρχισε να κυλά στ' αυλάκι και το φυσικό αέριο θα τεθεί, υπό τη μία ή την άλλη μορφή, στο τραπέζι. Αλλά και αυτό ως αρχική μορφή. Η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο εφιαλτική.

Κοιτάξτε, τι συνέβη με τη διζωνική ομοσπονδία. Ξεκίνησε ως διζωνική και κατέληξε ως λύση δύο κρατών. Και αν συνεχίσει η Κυβέρνηση να συζητά «ιδέες», το φυσικό αέριο θα αποτελέσει, στην «καλύτερη» περίπτωση, θέμα διαμοιρασμού κερδών και στη συνέχεια τουρκικό ορυκτό πλούτο.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να απορρίψει επιζήμιες συμβουλές και παραινέσεις, ξένων ή δικών μας, για αποδοχή «ιδεών», οι οποίες θα παραπέμπουν σε συζήτηση του φυσικού αερίου, υπό τη μία ή την άλλη μορφή. Να συνειδητοποιήσει, ότι από τη στιγμή που το φυσικό αέριο καταστεί θέμα συζήτησης, πρέπει να το ξεγράψει από το θησαυροφυλάκιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε υποχώρηση από τη θέση «δεν συζητούμε θέμα φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε διαδικασία», θα αποβεί η ταφόπλακα στον ορυκτό πλούτο της Κύπρου.


Top