Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πρόεδρος αγνοείται...

Πρόεδρος αγνοείται...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Έγγραφο Ντάουνερ, συμβόλαιο Γιωρκάτζη, έγγραφο «Αριστοτέλης», απολύσεις σε καφετερίες, Τουρκικές Αερογραμμές: Ποιους απέπεμψε;

Όταν ο Αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτάται στη Βουλή, «ποιος έκανε την αλλαγή στο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη; Το Προεδρικό ή η ίδια η κ. Γιωρκάτζη;», τότε μπορεί ο καθένας να φανταστεί πόσο πάσχει η συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας με το κόμμα του και πόσο καλά γνωρίζει ο Πρόεδρος το τι συμβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα «μυστήρια» που προκύπτουν μέσα σε όλη αυτήν την υπόθεση του συμβολαίου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Δεν πρόκειται κανείς να βρει άκρη, διότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, που κατά τα φαινόμενα έχουν όλοι τις δικές τους ευθύνες, δεν θέλουν να δώσουν φως στην υπόθεση. Δεν διαθέτουν την πολιτική ανδρεία να πουν: «Ναι, φταίω εγώ», ή «φταίμε και οι δύο».

Κρύβουν τις ευθύνες τους, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες σε πολλούς και διάφορους, εκτός των εαυτών τους. Υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου. Αλλά και μη αντιλαμβανόμενοι ότι αποκρύβοντες ευθύνες και ρίχνοντες ευθύνες ακόμη και στον... Χατζηπετρή, εκτίθενται ανεπανόρθωτα ενώπιον του λαού. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Και δεν μιλούμε για εκπροσώπους δύο δευτερευόντων θεσμών. Μιλούμε για τον κυβερνήτη της χώρας και τον κυβερνήτη του τραπεζικού συστήματος.

Για να πάμε λίγο πιο πίσω, υπενθυμίζουμε ότι το έγγραφο Ντάουνερ βρισκόταν στο Προεδρικό, μέσα σε ένα συρτάρι κάποιου συνεργάτη του Προέδρου, και επί μέρες το Προεδρικό ισχυριζόταν ότι δεν είχε λάβει τέτοιο έγγραφο. Ουδείς έδωσε λόγο ποτέ για το ποιος ευθύνεται και ουδείς απεπέμφθη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Τους αδρώπους μας, τζιαι τα μάδκια μας».

Στο Υπουργείο Παιδείας, επί Κυριάκου Κενεβέζου, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σημαντικό έγγραφο για την υπόθεση «Αριστοτέλης» και κανένας δεν έμαθε ακόμη πού πήγε εκείνο το έγγραφο, ποιος τον εξαφάνισε, τι περιείχε. Ο Πρόεδρος όμως, αντί να στείλει τον Υπουργό σπίτι του, τον έστειλε στο κλεινόν άστυ, Πρέσβη της Δημοκρατίας. Γιατί; Διότι του πρόσφερε προεκλογικές και μετεκλογικές εκδουλεύσεις.

Πριν από μερικές μέρες, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν ενοχλείται αν εταιρεία, η οποία ενδιαφέρεται για την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, ετοιμάζεται να συνεργασθεί με τις Τουρκικές Αερογραμμές. Ο Πρόεδρος τον διατηρεί στη θέση του.

Προ ημερών, ο Υπουργός του επί των Συγκοινωνιών ορίζει ως τόπο συνάντησης για συζήτηση σοβαρότατου θέματος μία καφετερία. Και εκεί, στο άψε-σβήσε, απολύει ουσιαστικά τον σύμβουλο του Προέδρου λέγοντάς του: «Δεν σε χρειάζομαι. Θα πληρώσω ιδιώτη να μου κάνει τη δουλειά». Ούτε αυτόν τον απολύει ο Πρόεδρος.

Τώρα εξαφανίζεται το επίμαχο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, χωρίς κανένας να γνωρίζει πού βρίσκεται. Το Προεδρικό νίπτει τας χείρας. Κανένας, ούτε ο Αρχηγός του ΔΗΣΥ, δεν γνωρίζει ποιος πλαστογράφησε το συμβόλαιο. Το Προεδρικό στέλλει τους πολίτες να πληροφορηθούν τα γεγονότα στις... Βρυξέλλες. Εκεί βρίσκεται, ανακυκλωμένος σε άλλη θέση, ο πρώην συνεργάτης του Προέδρου Μακάριος Δρουσιώτης.

Τον προσέλαβε για σύμβουλο ο πρώην στενός συνεργάτης του Προέδρου, και τώρα Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Να κάνει τι; Να τον συμβουλεύει πώς θα νικήσει τον Έμπολα; Παρεμπιπτόντως, όταν ο Δρουσιώτης έγραφε εκείνο το βιβλίο για το Κυπριακό και τη Σοβιετική Ένωση, το οποίο παρ΄ ολίγον να δημιουργούσε διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία, ούτε και τότε γνώριζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τι να προσθέσει, κάποιος, πέραν του να διερωτάται πώς μπορεί να επιβιώσει αυτό το κράτος, με τους τόσους εξωτερικούς εχθρούς και τα τόσα μεγάλα προβλήματα, όταν οι χειριζόμενοι την τύχη του δεν γνωρίζουν τι γίνεται μέσα στο σπίτι τους. Όταν δεν τολμούν να εκδιώξουν συνεργάτες τους, συμβούλους τους, υπουργούς τους, οι οποίοι ζημιώνουν καίρια τα συμφέροντα του κράτους, και χειρίζονται με τόση ανευθυνότητα σημαντικά θέματα.

Όλοι οι τομείς πάσχουν, όλα τα θέματα καρκινοβατούν, και ο ηγέτης που θέλει να εκσυγχρονίσει το κράτος, να κάνει μεταρρυθμίσεις, να διαχειριστεί την κρίση, απλώς παρακολουθεί. Επιβραβεύει ατακτούντες και επιζήμιους συνεργάτες, αδυνατεί να επιβάλει τάξη στην Κυβέρνηση και έχει επιλέξει για συνεργάτες ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ικανοί να σηκώσουν το βάρος και την ευθύνη της καρέκλας που τους εμπιστεύθηκε.
Δεν μας εξοργίζει η στάση του Νίκου Αναστασιάδη.

Μας λυπεί το γεγονός ότι ενώ είναι ηγέτης για μεγαλύτερα πράγματα, χαραμίζει και αδικεί τον εαυτό του και ουσιαστικά αγνοείται. Μαγκιά, Πρόεδρε, δεν είναι να αποκεφαλίζεις πολιτικούς αντιπάλους. Μαγκιά είναι να τιμωρείς και δικούς σου, όταν πρωταγωνιστούν σε σκάνδαλα ή εκθέτουν το κράτος, όπως στα παραδείγματα που προδιαγράψαμε.


Top