Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η Κυβέρνηση αποφασίζει στις καφετερίες

Η Κυβέρνηση αποφασίζει στις καφετερίες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Μία αποκαλυπτική δήλωση του Χρίστου Πέτρου και πώς μεταχειρίζεται τους συμβούλους του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διόρισε συμβούλους για να τον συμβουλεύουν, ή να τον θωπεύουν;
Και πόσο λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις και τις μελέτες των συμβούλων του; Όσες βολεύουν τα συμφέροντα και την πολιτική της Κυβέρνησης εφαρμόζονται, και όσες δεν βολεύουν, τις ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων;

Μόλις πρόσφατα, και όταν ο σύμβουλός του για θέματα αερομεταφορών, Χρίστος Πέτρου, προέβη σε αποκαλυπτικές δηλώσεις για τα παιγνίδια που παίζει η Κυβέρνηση στις Κυπριακές Αερογραμμές, βγήκε ο Πρόεδρος και τον κατακεραύνωσε. «Δεν είναι δουλειά του», είπε. «Βρίσκεται εκτός των αρμοδιοτήτων του».
Για να καταλάβουμε καλά, όταν λέμε «αερομεταφορές», δεν περιλαμβάνεται σε αυτές και ο κρατικός αερομεταφορέας;

Ο κ. Πέτρου, απηυδισμένος από την περιθωριοποίηση και τον τρόπο που τον μεταχειρίζοντο, υπέβαλε χθες παραίτηση. Να σημειώσουμε ότι εργαζόταν αμισθί, σε σύγκριση με τους άλλους καλοπληρωμένους συμβούλους που κουβάλησε στο Προεδρικό ο κ. Αναστασιάδης.

Στη δήλωση παραίτησής του, ο κ. Πέτρου τονίζει, μεταξύ άλλων: «Παρά τη σειρά των εισηγήσεων που υπέβαλα για διάφορες πτυχές του τομέα των αερομεταφορών, καμία από τις εισηγήσεις μου δεν εφαρμόστηκε, ούτε λήφθηκε σοβαρά υπόψη, αλλά ούτε καν συζητήθηκε».

Δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της αντιμετώπισης που είχε, ο κ. Πέτρου αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τον Υπουργό Συγκοινωνιών, Μάριο Δημητριάδη, να τον συναντήσει για να του εκθέσει τις απόψεις του για την αναδιάρθρωση και βελτίωση της κυπριακής πολιτικής αεροπορίας, οι επιδόσεις της οποίας, όπως τονίζει, είναι από τις χειρότερες στη Ευρώπη.

Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο «τσάρος των αερομεταφορών» (στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχουμε «τσάρο στην οικονομία», «τσάρο στις μεταφορές», γενικά κάθε Υπουργός μεταβάλλεται σε τσάρο και πάνσοφο), ο κ. Δημητριάδης ευαρεστήθηκε να τον συναντήσει. Και πού, παρακαλώ; «Η συνάντηση», λέγει ο κ. Πέτρου, «έγινε η ώρα 7 το πρωί σε καφετερία (!) και διήρκεσε λίγα λεπτά, κατά την οποία, ο Υπουργός μού ανακοίνωσε ότι δεν με θέλει πλέον να ασχολούμαι με το θέμα και ότι θα διορίσει μέσω του EUROCONTROL, κάποιον επί πληρωμή "Project Leader", από τον ιδιωτικό τομέα».

Εδώ ταιριάζει η ρήση «ψωμί δεν είχαμε και ρεπάνια γυρεύαμε». Υπήρχε σύμβουλος του Προέδρου για θέματα αερομεταφορών, ο οποίος εργαζόταν αμισθί και ο Μάριος Δημητριάδης ήθελε να πληρώνει, το δημόσιο, ιδιώτη για να κάμει τη δουλειά του. Αλλά από την τσέπη του θα πλήρωνε; Από τον φορολογούμενο πολίτη, θα τα έβγαζε.

Αυτή και μόνο η περίπτωση καταδεικνύει πόσο σοβαρά χειρίζεται σημαντικά θέματα η Κυβέρνηση. Στις καφετερίες συζητούνται, και στο τσάκα τσάκα. Και περιμένει ο κόσμος να δει άσπρη μέρα με τέτοια Κυβέρνηση, με τέτοιους Υπουργούς και με τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές.

Όλα αυτά βεβαίως, αντανακλούν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος φαίνεται ότι μεταχειρίζεται τους συμβούλους που ο ίδιος διορίζει, καταπώς βολεύει τον ίδιο. Υποχρεώνοντας όσους έχουν απόψεις, οι οποίες δεν συμφωνούν με τις δικές του, ή των Υπουργών του, σε απραξία, και τελικά σε παραίτηση. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Πέτρου: «Κύπριοι πολίτες, που θέλουν να προσφέρουν στο κράτος αμισθί τις εξειδικευμένες γνώσεις και την πείρα τους, αποθαρρύνονται για λόγους που δεν έχουν να κάνουν τίποτε με το εθνικό συμφέρον και από ανθρώπους που έχουν την εντύπωση ότι το κυπριακό κράτος είναι ιδιοκτησία τους». Τα «λαμπρά μυαλά», που προεκλογικά δεσμευόταν να αξιοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάνε περίπατο.

Δεν μας λέει, όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Εκείνον τον συνεργάτη, που είχε για πολλές μέρες στο γραφείο του το έγγραφο Ντάουνερ χωρίς να το δώσει στον Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να ρεζιλευθεί η Κυβέρνηση, όταν δήλωνε πως δεν πήρε τέτοιο έγγραφο, τι τον έκανε; Τουλάχιστον επί Χριστόφια, παραιτήθηκε συνεργάτης του για την υπόθεση Κίτα.

Τον άλλο, επίσης συνεργάτη του, που είχε σχέση με το συμβόλαιο της Γιωρκάτζη, τι τον έκαμε κι αυτόν;
Απλώς ερωτούμε...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Έρευνα-φαντασμα του Προεδρικού

Επιμένουμε και ερωτούμε: Εκείνη την έρευνα που προανάγγειλαν ότι θα γίνει στο Προεδρικό, για τον εντοπισμό, δήθεν, οποιουδήποτε λάθους στο θέμα του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη, έγινε, ή, απλώς το Προεδρικό είπε ψέματα στον λαό; Και αν έγινε, γιατί δεν λένε στους πολίτες, τι προέκυψε; Μήπως προέκυψε ο,τιδήποτε που καίει το Προεδρικό και θέλουν να το κουκουλώσουν;


Top