Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Φώναζαν για κλιμάκωση, συναίνεσαν σε αποκλιμάκωση

Φώναζαν για κλιμάκωση, συναίνεσαν σε αποκλιμάκωση

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η ασυνεπής στάση της αντιπολίτευσης που φωνασκεί για λόγους εντυπώσεων - Να θωρακισθεί, όχι μόνο διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά η κυπριακή ΑΟΖ

Τι μας κοπανούσαν, συνεχώς, προτού έλθει στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων; Καλούσαν την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα κλιμάκωσης κατά της Τουρκίας. Μόνο έτσι, έλεγαν, θα υπάρξει κόστος και θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει. Στο Συμβούλιο Αρχηγών, όμως, στο οποίο ήταν παρών και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, συναίνεσαν στη λήψη μέτρων αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ήταν, κατά την άποψή μας, ορθή η λήψη πολιτικών μέτρων, τα οποία θα προκαλούσαν κόστος στην Τουρκία. Αλλά πώς, ξαφνικά, τα τέσσερα κόμματα βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη και συναίνεσαν σε λήψη μέτρων αποκλιμάκωσης της κρίσης; Εκείνα τα μέτρα που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο και, όπως διατυμπάνιζε η Κυβέρνηση, θα ανακοινώνονταν σταδιακά και ανάλογα με τη συμπεριφορά της Άγκυρας, εγκαταλείπονται;
Δεν θα μπούμε τώρα στην ουσία, αν η Λευκωσία και η Αθήνα είναι ορθότερο να αποκλιμακώνουν την κρίση, όταν η Τουρκία την κλιμακώνει.

Ούτε αν είναι σοφότερο να κλιμακώνουμε τα διπλωματικά μέτρα αντίδρασης, κάθε φορά που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Περιοριζόμαστε, επί του παρόντος, στο να υποδείξουμε την ασυνέπεια των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και την προσήλωσή τους στις φωνασκίες και στις πατριωτικές ανακοινώσεις, αλλά όταν έλθει η ώρα των αποφάσεων, πραγματοποιούν στροφή 180 μοιρών και συναινούν σε πολιτικές εναντίον των οποίων φωνασκούσαν.

Αυτό συμβαίνει τακτικά, όχι μόνο στο πολιτικό θέμα, αλλά και στην οικονομία. Υπενθυμίζουμε τις κραυγές αγωνίας ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Συμμαχίας και Οικολόγων κατά των κυβερνητικών νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις, και μετά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ψήφισαν τα νομοσχέδια με κάποιες τροποποιήσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ορθότατα οι πολίτες ισοπεδώνουν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η ασυνέπεια και η μεταστροφή, η εγκατάλειψη δεσμεύσεων και το περιπαίξιμο του κόσμου, είναι καθημερινά δείγματα και των δύο πλευρών.
Στο συγκεκριμένο θέμα της τουρκικής επιδρομής, άλλα λέγονται και άλλα αποφασίζονται...

Η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Στρατηγικούς συμμάχους αναζητούμε και σωστά η Κυβέρνηση σχεδίασε και πέτυχε τη δημιουργία αυτού του άξονα. Αν, μάλιστα, προστεθεί και το Ισραήλ, δημιουργείται ισχυρό μέτωπο κατά των τουρκικών επιδιώξεων.

Η Τουρκία, όμως, δεν παίζει με τους διπλωματικούς κανόνες. Παίζει με τη στρατιωτική της ισχύ. Και δεν ήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ για να φύγει, δεν ήλθε για περιπάτους, αλλά για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο θέμα του φυσικού αερίου. Δεν θα κάνει πίσω, αλλά θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την επίθεσή της.

Επιβάλλεται να υπάρξει και συμφωνία για την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών. Και χαίρομεν, διότι ο Προέδρος Αναστασιάδης θα επιδιώξει, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, να συζητήσει και όλα όσα έχουν σχέση με την προστασία των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να θωρακισθεί και αμυντικά. Όχι μόνο διπλωματικά. Διότι καθώς η Τουρκία αισθάνεται να γίνεται ασφυκτικός ο διπλωματικός αποκλεισμός της, θα καθίσταται θρασύτερη στον στρατιωτικό τομέα. Γι' αυτό επιβάλλεται να υπάρξει συμφωνία και για την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, από την τουρκική επιδρομικότητα. Η κυπριακή Κυβέρνηση ας αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Δημόσιο και εθνικό συμφέρον

Γιατί ψάχνουμε να βρούμε λύσεις κατά της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα; Μία είναι η λύση. Εφόσον η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της τουρκικής κατοχής, και εφόσον η πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών θα καταστήσει λελυμένο το περιουσιακό και άρα κινδυνεύει με καταβαράθρωση το εθνικό θέμα, να υπάρξει απόφαση, διά της οποίας να απαγορεύεται κάθε πώληση ελληνοκυπριακής περιουσίας στην κατεχόμενη περιοχή. Εδώ για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» ληστεύθηκαν οι καταθέσεις, και για λόγους εθνικού συμφέροντος δεν μπορούν να απαγορευθούν οι πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα;


Top