Sigmalive

Το κατηγορηματικό «όχι» του κ. Λακκοτρύπη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.

Δεν βλέπει αμερικανικές προσπάθειες να τεθεί το φυσικό αέριο στο τραπέζι, ούτε άκουσε τον Κόνιγκ να το θέτει στον Άντρο Κυπριανού

Είναι φανερό, ακόμη και από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν φόρμουλα, με την οποία η κρίση, την οποία προκάλεσε η τουρκική επιδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ, να εκτονωθεί, διά της αποδοχής, από την κυπριακή Κυβέρνηση, της συζήτησης του θέματος του φυσικού αερίου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως πληροφορούμεθα, δέκτης τέτοιων πιεστικών παρεμβάσεων, από την αμερικανική πλευρά, έγινε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά αντέδρασε έντονα προς τον συνομιλητή του, όταν του ζητήθηκε να συναινέσει σε τέτοια πρόταση.

Πέραν όμως τούτου, τόσο ο Αμερικανός πρεσβευτής, όσο και οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και οι ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών και οι δηλώσεις του κ. Άιντα, πείθουν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται, προς το παρόν, τα πράγματα. Και δεν χρειάζεται η παραπλάνηση της κυβερνητικής πλευράς για να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη το αντίθετο. Αρκετές φορές η Κυβέρνηση συνελήφθη να λέει ψέματα, και πρέπει, επιτέλους, να λάβει μαθήματα από το παρελθόν και να σταματήσει να εκτίθεται.

Προχθές, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνο για την ενεργειακή διπλωματία, Άμος Χόχσταϊν. Και κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί βολιδοσκοπούν την Κυβέρνηση, κατά πόσον αποδέχεται όπως τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το θέμα του φυσικού αερίου. Απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι». Για να προσθέσει ότι οι Αμερικανοί μελετούν τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Διερωτόμαστε, αν ο κ. Λακκοτρύπης φιλοδοξεί να καταστεί το δοχείο συγκάλυψης των αμερικανικών παρεμβάσεων. Δεν άκουσε τι είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζον Κόνιγκ, στη συνάντηση των ξένων πρεσβευτών με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ; Ήταν ξεκάθαρος. Έθεσε θέμα συζήτησης του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διερωτόμαστε, ακόμη, αν μπήκε στον κόπο να διαβάσει πίσω από τις γραμμές των ανακοινωθέντων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων, οι οποίες ξεκινούν πάντα με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και με αυτήν την επωδό τελειώνουν.

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Λακκοτρύπης, εφόσον δηλώνει ότι η αμερικανική πλευρά μελετά τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης, να μας πει και ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι και εάν περνούν, ή όχι, μέσα από την τοποθέτηση στην ατζέντα των συνομιλιών, του φυσικού αερίου.
Αλλά και ο ίδιος ο Άιντα, σε δηλώσεις του στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί σαφώς το ίδιο.

«Το θέμα των υδρογονανθράκων», είπε, «αφορά ολόκληρο το νησί, όχι μόνο ένα μέρος του». Δηλαδή, δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους Ελληνοκυπρίους. Αφορά και τους Τουρκοκυπρίους. Και πρόσθεσε: «Εμείς μπορούμε κατά έναν εποικοδομητικό τρόπο να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, εντός του οποίου μπορούν τα δύο μέρη να αναλογιστούν το κοινό τους μέλλον σε σχέση με τη δραστηριότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων και τους υδρογονάνθρακες από κοινού».

Αν αυτή η δήλωση δεν σημαίνει ότι το θέμα του φυσικού αερίου μπαίνει πλέον στο τραπέζι, είτε των συνομιλιών είτε κάπου αλλού, τότε οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους.
Είναι φανερό ότι, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η κρίση, τερματίστηκαν οι συνομιλίες και ενεπλάκησαν στη διαφορά τρίτες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη, θα κατεβάλλετο προσπάθεια να εξευρεθεί «συμβιβαστική» λύση, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος.

Στόχος της Τουρκίας ήταν να υποχρεώσει τρίτους να παρέμβουν και να θέσουν θέμα συζήτησης του φυσικού αερίου. Και ο στόχος επετεύχθη. Και αφού το ισχυρό μέρος είναι η Τουρκία, και το αδύνατο η Κύπρος, οι μεγαλύτερες πιέσεις θα απευθυνθούν προς το αδύνατο μέρος. Αυτό γινόταν πάντα, αυτό γίνεται και τώρα. Συνεπώς, ας μη μας παραπλανά η Κυβέρνηση. Το φυσικό αέριο θα είναι, από τώρα και στο εξής, σε κάποιο τραπέζι και θα συζητείται...

EN OΛΙΓΟΙΣ
Κουρευτήκαμε μόνοι μας
Αν πιστεύσουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μόνοι μας κουρευτήκαμε και κατακρεουργηθήκαμε. Ούτε πιστόλι στον κρόταφο μας έβαλαν, ούτε μαχαίρι στον λαιμό. Και αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μάς λέει, ουσιαστικά, «αντί να ζητάτε αποζημιώσεις από το άυλο Γιούρογκρουπ, πηγαίνετε να ζητήσετε τα ρέστα από την Κυβέρνησή σας», διερωτόμαστε τι θα αποφασίσει επί τούτου το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αν υπάρξει προσφυγή...

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter