Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προελαύνουν φτώχια και διαφθορά

Προελαύνουν φτώχια και διαφθορά

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αυτά που δεν ακούστηκαν στο συνέδριο του «Economist». Στον πάτο ο Δείκτης Ευημερίας και στα ύψη η κυβερνητική διαφθορά

Το συνέδριο του «Economist» στη Λευκωσία έγινε το κέντρο σύναξης των όπου Κύπρου και Ευρώπης τροϊκανών. Ακούσαμε θριαμβολογίες για το πόσο πρίμα πάει το μνημονιακό πρόγραμμα καταπίεσης των πολιτών, πόσο βοηθεί τις τράπεζες να σταθούν στα πόδια τους και τους έχοντες και κατέχοντες να θησαυρίσουν πάνω στις στερήσεις και στη δυστυχία του κόσμου.

Έλα, όμως, που την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε και ο Δείκτης Ευημερίας 2014, Legatum Prosperity Index, ο οποίος δεν λέει ψέματα. Καταγράφει, λοιπόν, την πτώση της Κύπρου κατά τρεις θέσεις. Η χώρα μας βρίσκεται στη 40ή θέση για το 2014, έναντι της 37ης το 2013 και της 30ής το 2012. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, ο Δείκτης Ευημερίας της Κύπρου, έπεσε δέκα θέσεις. Και προσέξτε: Φέτος είμαστε σε χειρότερη θέση από το 2013, όταν προέκυψε το κούρεμα καταθέσεων. Σε πείσμα των κυβερνητικών και τροϊκανών ισχυρισμών, όχι μόνο κάθε νέος χρόνος δεν μας φέρνει πιο κοντά στην ανάκαμψη, αλλά η δυστυχία γίνεται δυσχερέστερη για τον λαό. Και όσο προχωρούμε, θα γίνεται ακόμη πιο μεγάλη και πιο έντονη.

Η Κύπρος σημείωσε πτώσεις σε όλους τους τομείς: Οικονομία, Επιχειρηματικότητα, Διακυβέρνηση, Παιδεία, Υγεία, Ασφάλεια, Προσωπική Ελευθερία, Κοινωνία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόλις το 7.2% του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου, πιστεύει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αναζητήσει εργασία, αλλά το κυριότερο εύρημα είναι ότι το 80% σχεδόν των πολιτών (79,9%), πιστεύει ότι η κυβερνητική διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Πέραν, λοιπόν, του γεγονότος, ότι στον ενάμιση χρόνο που διοικεί η σημερινή Κυβέρνηση, έκαμε τους πολίτες φτωχότερους και δυστυχέστερους, ανεδείχθη και η διαφθορά. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ύψωσε πήχη ηθικής, αλλά τον κατέβασε σε σημείο, όπου ούτε αυτή μπορεί να περάσει από κάτω.

Φτώχια και διαφθορά, είναι τα ώς τώρα επιτεύγματα. Διαπλοκές, αδιαφάνεια, ανεργία, ξεπουλήματα εθνικού πλούτου, αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βαθμό που όλα να περιέρχονται στην κατοχή του ξένου κεφαλαίου, ύφεση, μηδέν ανάπτυξη, πείνα, ασυδοσία τραπεζών, εκποιήσεις. Αλλά, βεβαίως, όπως είπε και ο Προέδρος Αναστασιάδης, οι αριθμοί των μανδαρίνων δείχνουν πως «η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν σταθεροποιηθεί». Για το πόσο έχουν σταθεροποιηθεί ή αποσταθεροποιηθεί οι άνθρωποι και η κοινωνία, δεν μας είπε τίποτε. Ούτε αυτός ούτε ο Υπουργός του, ούτε οι τροϊκανοί της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτό το τραγικό πλαίσιο φτώχιας-κυβερνητικής διαφθοράς κινείται η χώρα και οι πολίτες της. Με την Κυβέρνηση να υμνολογεί τα «επιτεύγματά» της και τον Υπουργό Οικονομικών να στέλλει μήνυμα... ελπίδας ότι «την Τρόικα θα τη χρειαστούμε ακόμη λίγο». Εντάξει, αλλά με τους Κύπριους τροϊκανούς, πόσο θα ζήσουμε ακόμη; Η Τρόικα θα φύγει, αλλά οι τροϊκανοί θα μείνουν. Και η φτώχια και η ύφεση δεν θα φύγουν. Κάθε νέος χρόνος θα στιγματίζεται από νέα δεινά. Τα ταλέντα που μετανάστευσαν, ποιος θα τα φέρει πίσω; Τα τραύματα που υπέστησαν τα πεινασμένα παιδιά ποιος θα τα θεραπεύσει; Και τον πήχη της διαφθοράς που ανέβασε στον ουρανό η Κυβέρνηση, ποιος θα τον χαμηλώσει;

Αυτά είναι τα κακά που έφερε η σημερινή Κυβέρνηση. Και δεν θα θεραπευθούν, ακόμη και να φύγει η Τρόικα. Διότι οι Ευρωπαίοι δεινόσαυροι θα φύγουν, ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα. Αλλά τα κυπριακά δεινοσαυράκια θα είναι εδώ. Και οι πληγές δεν θα επουλώνονται. Θα βαθαίνουν και θα πολλαπλασιάζονται...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Στημένα όλα

«Στημένη» χαρακτηρίζουν τη διαδικασία της πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών, οι συντεχνίες. Άλλο ένα δείγμα κυβερνητικής συμπεριφοράς...


Top