Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εγκαρδιώνει η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία

Εγκαρδιώνει η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να ασκεί μονοδιάστατη πολιτική

Εγκαρδιωτική είναι η επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Κύπρου, όπως διαφαίνεται μέσα από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρεσβευτή Στανισλάβ Οσάτζι και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο τελευταίος, μετά τη συνάντηση. Και αν η επαναπροσέγγιση οφείλεται και στη στάση και την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης, οφείλουμε να τους αποδώσουμε τα εύσημα.

Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία εκδηλώνεται σε όλην την προκλητικότητά της η τουρκική επιδρομή, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να παραμένει προσηλωμένη σε μονοδιάστατες πολιτικές.

Έχει υποχρέωση, η εξωτερική της πολιτική να προσανατολίζεται στην εξασφάλιση κάθε είδους βοήθειας, απ' οπουδήποτε και αν προέρχεται. Είτε εξ Ανατολών είτε εκ Δυσμών, είτε από κάθε άλλο σημείο του ορίζοντα.

Τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αρκείται σε πολιτικές στήριξης του επιδρομέα(ακούσαμε τον Γ.Γ. της Συμμαχίας να ζητεί αυτοσυγκράτηση και από το θύμα του επιδρομέα), τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αρκούνται σε πολιτικές ίσων αποστάσεων και σε εχθρικές, ακόμη, ενέργειες προς την Κύπρο, τότε η στήριξη από μία άλλη μεγάλη δύναμη, όπως είναι η Ρωσία, αποτελεί αναγκαιότητα. Και ορθότατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Υπουργός Εξωτερικών έπραξαν, εργαζόμενοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι εγκαρδιωτικό το γεγονός ότι προετοιμάζεται επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και υπογραφή σημαντικών συμφωνιών, περιλαμβανομένης και στρατιωτικής. Υπενθυμίζουμε ότι νύξη για τέτοια συμφωνία είχε κάμει ο Ρώσος Πρεσβευτής μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Λιλλήκα και η «Σημερινή» προέβαλε σε κύριο θέμα της τη δήλωση εκείνη. Φαίνεται ότι κ. Οσάτζι υπήρξε προπομπός σε όσα ακολούθησαν.

Στον κόσμο τίποτε δεν γίνεται, χωρίς να υπάρξουν στρατηγικές συμμαχίες και ταύτιση συμφερόντων. Και αυτήν τη στιγμή, όπως καταδεικνύεται και μέσα από την ανάλυση του δημοσιογράφου μας Μιχάλη Παπαδόπουλου, στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας μας, υπάρχει ταύτιση συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να επωφελούνται από μία συνεργασία. Πέραν τούτου, όμως, οι διαχρονικές σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου υπήρξαν εγκάρδιες και το εθνικό πρόβλημα είχε διαχρονικά συνεπή σύμμαχο τη Μόσχα.

Αυτήν τη στιγμή τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ρωσίας ταυτίζονται και αλληλοεξυπηρετούνται. Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν όμηροι της Τουρκίας και των εκβιασμών που ασκεί, με αφορμή τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών. Ψευδαίσθηση, βεβαίως, παραμένει στις δυτικές πρωτεύουσες, ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί τη συμμετοχή της στον πόλεμο, χωρίς να λάβει πλούσια ανταλλάγματα, και αλλού και στο Κυπριακό, προκειμένου να έχει μία ανώδυνη εμπλοκή.

Ανεξαρτήτως, όμως, αυτού, η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση των Δυτικών δυνάμεων και να απαιτεί πιο σθεναρή στάση έναντι των επιδρομικών διαθέσεων της Τουρκίας. Είναι ωφέλιμο να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, προκειμένου να υποχρεωθεί η Άγκυρα να τερματίσει την επιδρομή της. Αλλά η Κυβέρνηση να μη συνεχίσει να διατηρεί ψευδαισθήσεις ως προς το τι υπόσχονται. Η ιστορία είναι καταγραμμένη και μαρτυρεί πώς παγίδευσε τον Μακάριο ο Σερ Άρθρουρ Κλαρκ, αργότερα ο Κλίφορντ και στο τέλος ο Χάνεϊ τον Κληρίδη.

Να κρατεί μικρό καλάθι η Κυβέρνηση έναντι των Δυτικών. Δεν είναι ασήμαντη, αντίθετα είναι καταστροφική η ανάμειξή τους στο εθνικό πρόβλημα και πρωτεύοντας ο ρόλος τους, ώστε η Κύπρος να καταστραφεί και να κινδυνεύει σήμερα να τουρκέψει...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Πρόοδος η Ελλάδα, καθίζηση η Κύπρος


Σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, όταν ακόμη και η Ελλάδα παρουσιάζει βελτίωση. Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ουδέποτε εκδίδει ανακοινώσεις για επιδεινώσεις. Οι ανακοινώσεις του όλες μιλούν για θεαματικά αποτελέσματα και πλεονάσματα. Όλα πάνε πρίμα. Ας κουρεύεται η Κομισιόν με τις αρνητικές εκθέσεις της...


Top