Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η στραβή και κουτσή Μπανανία

Η στραβή και κουτσή Μπανανία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η αδυναμία της κυπριακής κυβέρνησης να ελέγξει ολόκληρη την έκταση της κυπριακής ΑΟΖ ήταν γνωστότατη, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο συντάκτης της «Σημερινής» Χρίστος Χαραλάμπους, στις 22 περασμένου Ιουνίου, είχε καταγράψει τις αντιδράσεις των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούντο εκεί, για το γεγονός ότι αντί να ενημερώνονται προληπτικά από την Κυβέρνηση για τις τουρκικές παραβιάσεις, ενημέρωναν οι ίδιες τις κυπριακές Αρχές για τις παρενοχλήσεις που εδέχοντο.

Χθες η εφημερίδα «Πολίτης» έδωσε νέα διάσταση στο θέμα, αποκαλύπτοντας μίαν άλλη απαράδεκτη παράλειψη των αρμοδίων, η οποία ουσιαστικά αποθωρακίζει την κυπριακή ΑΟΖ και την αφήνει εκτεθειμένη στις τουρκικές προκλήσεις. Υπό τον τίτλο, «Μένουμε "τυφλοί" στην μισή μας ΑΟΖ-Μόνο το 43% μπορούν να καλύπτουν αυτήν τη στιγμή τα ραντάρ», ο συνάδελφος Σωτήρης Παρούτης γράφει: «Η Κύπρος, εκ των πραγμάτων, δεν διαθέτει πλωτά μέσα για να επιτηρεί την αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Θα μπορούσε με τη βοήθεια του συστήματος παράκτιας ραδιοεπισήμανσης να ξέρει τι γίνεται στη θαλάσσια περιοχή της. Δεν γίνεται ούτε αυτό!».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2003, υπογράφηκε με την ισραηλινή προμηθεύτρια εταιρεία ELT IAI συμβόλαιο για την εγκατάσταση παράκτιου συστήματος ραδιοεπισήμανσης. Αυτό το σύστημα θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να το αναβαθμίσει εγκαίρως, με πολύ ολιγότερα χρήματα από όσα απαιτούνται σήμερα. Ωστόσο, αφέθηκε για άγνωστους -«ώς ύποπτους», όπως τους χαρακτηρίζει η εφημερίδα- λόγους και εξέπνευσε η σύμβαση με την ισραηλινή εταιρεία και τώρα χρειάζονται τουλάχιστον τρία εκ. ευρώ και άλλοι δώδεκα μήνες, για να μπορούν Εθνική Φρουρά και Αστυνομία να ελέγχουν το 80% της ΑΟΖ. Μέχρι τότε, θα αρκεστούμε στο να επιτηρείται μόνο το 43% της ΑΟΖ. Η υπογραφείσα σύμβαση είχε διάρκεια 10 χρόνων, και με τη λήξη της τερματιζόταν η συμβατική υποχρέωση που είχε ο κατασκευαστής να προχωρήσει σε αναβάθμιση του συστήματος. Η συντήρηση και αναβάθμιση του συστήματος έπρεπε να είχε γίνει πέντε χρόνια μετά τη λειτουργία του. Αλλά μόνο μετά την εκπνοή της σύμβασης οι της Αστυνομίας θυμήθηκαν και τρέχουν να προλάβουν. Και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία τα τουρκικά πολεμικά και το «Μπαρμπαρός» αλωνίζουν την ΑΟΖ και έπρεπε η παρακολούθηση να είναι αυξημένη στον υπέρτατο βαθμό.

Αυτό το κράτος αυτοκτονεί κυριολεκτικά, εξαιτίας της αδιαφορίας, της νωχέλειας και της δημοσιοϋπαλληλικής του νοοτροπίας. Σε θέματα άμυνας και σε τόσο κρίσιμες στιγμές, ούτε η Αστυνομία ούτε η Εθνική Φρουρά ούτε η ίδια η Κυβέρνηση μπορούν να απρακτούν και να τα αφήνουν όλα στην τύχη. Πολύ περισσότερο όταν εδώ και χρόνια οι Τούρκοι προειδοποιούν για τις βλέψεις τους επί της ΑΟΖ, και του ορυκτού πλούτου της Κύπρου.

Αυτό λοιπόν το ανύπαρκτο κράτος της ανεμελιάς, της αδιαφορίας, του ωχαδελφισμού και των πασών άλλων αμαρτιών και των παρακμάζουσων υπηρεσιών έχει την αναίδεια και την ψευδαίσθηση να επαίρεται για τη στρατηγική του θέση, και να κορδώνει πως αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο.

Σαν δεν ντρέπονται οι θεομπαίκτες... Ποιο κράτος θα εμπιστευθεί αυτήν την ανίκανη Μπανανία, και θα θελήσει να συνάψει μαζί του στρατηγικές συμμαχίες, όταν τη θαλάσσια περιοχή του, στην οποία υπάρχει αμύθητος πλούτος, δεν μπορεί, όχι μόνο στρατιωτικά να προστατεύσει, αλλά ούτε σε θέση είναι να παρακολουθεί τις κινήσεις των εχθρών του;

Ο Υπουργός Άμυνας θέλει, λέει, να αξιοποιήσει τη διαστημική τεχνολογία για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς! Και θέλει, λέει, να δημιουργήσει Ακτοφυλακή! Την ώρα που δεν διαθέτει τα συστήματα να παρακολουθήσει τις κινήσεις μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου! Την ώρα που τα σώματα ασφαλείας και οι φρουροί της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία, δεν μπορούν να κινηθούν έγκαιρα για να αξιοποιήσουν μία σημαντική και ευαίσθητη για την άμυνα συμφωνία.

Και ερωτούμε: Είναι δυνατόν το Ισραήλ να θελήσει να καταστεί στρατηγικός σύμμαχος αυτού του παράλυτου κράτους, όταν δύο φορές έχει διαπιστώσει την ανυπαρξία του και την αδιαφορία του να θωρακίσει την άμυνά του; Την πρώτη φορά, όταν αποποιείται της αγοράς φρεγατών και την άλλη, όταν αδιαφορεί να αξιοποιήσει συμφωνία για την παρακολούθηση της ΑΟΖ.

Συμπέρασμα: Με την υπάρχουσα νοοτροπία και τον εφησυχασμό, θα ξυπνήσουμε ένα πρωί, και η τουρκική πλατφόρμα θα βρίσκεται μέσα στα οικόπεδά μας για να αντλεί το φυσικό αέριο. Είδηση δεν θα πάρουμε...


Top