
Ψάχνουμε συμμάχους με το κερί
Κωστάκης Αντωνίου
27.10.2014
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με την τουρκική επιδρομή κατά της Κύπρου, όχι μόνο δεν προσφέρονται για θριαμβολογίες, όχι μόνο δεν προσφέρονται, έστω και για έκφραση απλής ικανοποίησης, αλλά μόνο ανησυχίες μπορούν να προκαλούν.
Έχει αποδειχθεί ότι, ενώπιον μίας αυταπόδεικτης επιδρομής, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μόνη και απομονωμένη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό μας μόνο με νερόβραστες ανακοινώσεις, οι οποίες κανένα κόστος δεν προκαλούν στην Τουρκία. Μέτρα και κυρώσεις, ως όφειλε να λάβει, αρνείται να μεθοδεύσει.
Η Τουρκία πανηγυρίζει για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντί να τρέμει το... κόστος, χαιρετίζει. Ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε., Βολκάν Μπόζκιρ, δηλώνει: "Εκτός από τη διακοπή της διαδικασίας για το Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε αυτήν τη συνεδρία του Συμβουλίου, έκανε προσπάθειες με σκοπό τη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ωστόσο, όλοι το είδατε με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, έχουν απορριφθεί τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Με αυτόν τον τρόπο, στερήθηκε των πολύ σημαντικών κινήσεων στις οποίες στηρίχθηκε".
Δεν γνωρίζουμε αν, όντως, η Λευκωσία έθεσε αίτημα διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Δεν το νομίζουμε. Δεν ακούσαμε καμία επίσημη δήλωση, είτε στη Λευκωσία είτε στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες, η οποία να θέτει αίτημα διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ούτε στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος εκπροσώπησε τον ασθενούντα Πρόεδρό μας, έκαμε τέτοια νύξη.
Όμως, οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού φανερώνουν και την ανησυχία της Άγκυρας από το ενδεχόμενο διακοπής της ενταξιακής της πορείας. Αίτημα, το οποίο δεν τέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι φανερό, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση φοβάται να κλιμακώσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας.
Όσον αφορά, τώρα, την υπόλοιπη... συμπαράσταση που λαμβάνουμε. Σημειώνουμε:
Η Ελλάδα εξαντλεί την υποστήριξή της σε δηλώσεις... του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (πού κρύβεται ο κ. Μπάιντεν; Γιατί δεν ενεργοποιεί το "κόκκινο" τηλέφωνο Προεδρικού-Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να του υπενθυμίσει τις φανφάρες του περί ισχυρού στρατηγικού εταίρου;) τηρούν εχθρική στάση και εξαντλούνται σε πιέσεις επί της Λευκωσίας να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η Βρετανία (θυμάσαι, Πρόεδρε, την ατάκα σου, ότι "νέα αυγή ξημερώνει στις κυπροβρετανικές σχέσεις";) αντιμάχεται σε όλα τα βήματα τις κυπριακές προσπάθειες.
Η Ρωσία σταμάτησε να παίζει τον ρόλο του πέμπτου τροχού της αμάξης.
Η Γαλλία εξέδωσε μία ανακοίνωση και σίγησε.
Καμία πρακτική στήριξη, για εξαναγκασμό της Τουρκίας να τερματίσει την επιδρομή της.
Όπως έχει γνωσθεί, από το 2011, η Τουρκία γνωστοποιεί γραπτώς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που φθάνουν μέχρι και ανοικτά της Πάφου, αλλά η Λευκωσία δεν πήρε είδηση για να προετοιμασθεί και να προχωρήσει στις αναγκαίες προληπτικές κινήσεις αντιμετώπισής τους.
Ούτε άκουσε, ούτε μελέτησε τις συνεχείς δηλώσεις των Τούρκων, οι οποίοι φωναχτά μάς προειδοποιούσαν πως θα κάμουν ό,τι κάμνουν σήμερα. Μας ενέπαιζαν και μας αποκοίμιζαν ο Μπάιντεν και ο Κάμερον με παραμύθια της Χαλιμάς και τα έδεναν σε ψιλό μαντήλι οι κυβερνώντες, παραμυθιάζοντας με τη σειρά τους τον λαό. Και όταν οι απειλές των Τούρκων εφαρμόζονται στην πράξη, τρέχουν ασθμαίνοντες πίσω από τα γεγονότα, για να προλάβουν, όσα δεν προλαμβάνονται πλέον.
Υπήρχε μία μοναδική ευκαιρία να απαιτήσουμε μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Να υψώσουμε ανάστημα ενώπιον των δήθεν εταίρων μας και να τους υποβάλουμε επιτακτικά τι θα πράξουν. Ακόμη και να μην το έπρατταν, θα διασώζαμε την αξιοπρέπειά μας και θα τους εκθέταμε ως αναξιόπιστους, ανειλικρινείς και απρόθυμους να υπερασπιστούν ακόμη και ευρωπαϊκά εδάφη.
Χαθήκαμε μέσα στις ρινοραγγίες και στα νοσοκομεία και εξαντλούμαστε σε ηρωικούς λόγους στα εθνικά μνημόσυνα. Τ' ακούν οι Τούρκοι και οι Ευρωπαίοι και γελούν...
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ευτυχώς που ήταν και οι Βραζιλιάνοι...
Για να κάμει η Κυπριακή Δημοκρατία μία επιχείρηση διάσωσης, χρειάστηκε να επιστρατευθούν ακόμη και βραζιλιάνικα σκάφη. Και το Υπουργείο Άμυνας αυτοβαθμολογείται με άριστα. Μπορεί να μας πει πόσα πλωτά σκάφη έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν για την ανεύρεση των συντριμμιών του μικρού αεροπλάνου και των σορών των επιβατών του;
Τα ακίνητα της εβδομάδας
