Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αναγκαιότητα ο ανασχηματισμός

Αναγκαιότητα ο ανασχηματισμός

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Το κυβερνητικό σχήμα απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα κατέστησε οξύτερα και είναι έκδηλη η ανεπάρκεια σε όλους τους τομείς

Είναι έκδηλο ότι αυτή η χώρα βυθίζεται σε ένα πέλαγος προβλημάτων, σκανδάλων, ατιμωρησιών και συγκαλύψεων. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα και της σημερινής αδυναμίας της Κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει, αλλά τα περισσότερα ανάγονται στο παρελθόν. Γεννήθηκαν, οξύνθηκαν, αφέθηκαν χωρίς αντιμετώπιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έφθασαν σε σημείο έκρηξης, σήμερα. Δεν χρειάζεται κανένας να τα απαριθμήσει. Ο κόσμος βιώνει αυτά τα προβλήματα και πνίγεται μέσα στις αναθυμιάσεις των σκανδάλων, των απατεωνιών, των διαπλοκών, της ανικανότητας των σημερινών κυβερνητών να τα λύσουν. Ο τόπος αυτός μετατράπηκε σε βόθρο.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ως άλλοθι ότι τα μεγάλα προβλήματα τα έχει κληρονομήσει από τους προηγούμενους κυβερνήτες. Αλλά προηγούμενος κυβερνήτης δεν είναι μόνο ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. Είναι και ο ΔΗΣΥ και ο Γλαύκος Κληρίδης. Κυβέρνησαν επί δεκαετία τον τόπο. Και δεν προνόησαν να τα λύσουν. Επέτυχαν να τα πολλαπλασιάσουν και να τα οξύνουν. Προηγούμενοι κυβερνήτες είναι και το ΔΗΚΟ και ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ισχύουν και στην περίπτωση αυτή τα ίδια.

Όμως η αναδρομή στο παρελθόν, και η επίρριψη ευθυνών στους προηγούμενους, δεν ωφελεί. Αποτελεί νεκροψία, με προ πολλού γνωστά τα αίτια θανάτου. Σημασία έχει το σήμερα. Και σήμερα κυβερνά ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ. Αυτούς εξουσιοδότησε ο λαός να αναλάβουν το βάρος της κάθαρσης του τόπου και να χαράξουν -όπως υπόσχοντο- νέα εποχή. Να γυρίσουν σελίδα.

Αλλά η πορεία δείχνει ότι η νέα εποχή παραμένει... η παλιά και ο τόπος δεν γυρίζει σελίδα. Οι πολίτες «διαβάζουν» τα ίδια, όπως τα «διάβαζαν» στο παλιό βιβλίο. Γίνονται προσπάθειες, αλλά είτε ελάχιστα αποδίδουν είτε δημιουργούν χειρότερα.

Για να γυρίσει σελίδα ο τόπος και να εισέλθει σε νέα εποχή, χρειάζονται άνθρωποι με ιδέες, όραμα, αποφασιστικότητα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι, που επέλεξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν διαθέτουν αυτά τα στοιχεία. Προσπάθησε να σχηματίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο, μείγμα ξεπερασμένων πολιτικών και άπειρων νέων. Και σωστό είναι το σλόγκαν της εποχής, «τόπο στους νέους». Αλλά τόπο στους άξιους και καταρτισμένους νέους. Δεν χρειάζονται νεανίες που ασχολούνται με τα «Τουίτερ» και τα «Φέις Μπουκ» στα γραφεία τους, όταν οι φάκελοι μελέτης και λήψης αποφάσεων στοιβάζονται στα ράφια, και τα προβλήματα στους τομείς των οποίων ηγούνται, πολλαπλασιάζονται. Χρειάζονται και έμπειροι με σύγχρονα μυαλά και νέοι με γνώση του αντικειμένου, αποφασιστικότητα και νέες ιδέες. Ανεξαρτήτως του πού, κομματικά ή ιδεολογικά, ανήκουν.

Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει προβλήματα και να δώσει το στίγμα, ότι είναι σε θέση να οδηγήσει την Κύπρο σε νέα εποχή. Τα διαχρονικά προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα και, εκεί που γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής τους, οι λύσεις που επιλέγονται, οδηγούν στα χειρότερα. Επικρατεί αναρχία στην Κυβέρνηση, ασυνεννοησία, γκάφες, δεν υπάρχει συντονισμός. Και η όποια φιλοτιμία δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια. Ούτε και η επίρριψη ευθυνών στους προηγούμενους, ξοφλά την ευθύνη της Κυβέρνησης να διορθώσει τα λάθη τους.

Είναι φανερό ότι επιβάλλονται ριζικές τομές και διορθώσεις στην Κυβέρνηση. Επιβάλλεται ανανέωση προσώπων, ικανών να ανταποκριθούν στη σημερινές απαιτήσεις. Χρειάζεται ευρύς ανασχηματισμός και σε πρόσωπα και σε νοοτροπίες. Απέτυχαν οι πλείστοι Υπουργοί. Κατήντησαν απλοί διεκπεραιωτές μνημονιακών προγραμμάτων. Κατέστησαν πηγή μεγαλυτέρων προβλημάτων. Και, σε πολλές περιπτώσεις, προκαλούν την κοινωνία, με τις αποφάσεις, τις ενέργειες, τις δηλώσεις τους. Όσες φορές επεχείρησαν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, οι λύσεις τους αποδείχθηκαν πρόχειρες και αμελέτητες. Πρόσθεσαν προβλήματα, αντί να αφαιρέσουν. Όξυναν καταστάσεις, αντί να τις εκτονώσουν. Και πολλαπλασίασαν τις διαμαρτυρίες, αντί να καθησυχάσουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα και οι άνθρωποι που επέλεξε, δεν μπορούν να ωθήσουν τον τόπο σε νέα εποχή. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτελεί φιλανθρωπικό ίδρυμα, στο οποίο να θητεύουν πολιτικοί παλιάς σχολής, που πρόσφεραν κομματικές υπηρεσίες, ή νέοι χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές και γνώση του αντικειμένου. Καιρός να κάμει την απαραίτητη κίνηση. Η Κύπρος έχει δυναμικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει. Διαφορετικά, τα προβλήματα θα φθάσουν σε σημείο έκρηξης, και η ευθύνη θα είναι όλη δική του...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Εταίρα;

Η Κύπρος δεν αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, δηλώνει με πάσα ειλικρίνεια ο Ιωάννης Κασουλίδης.
Τελικά, λέγουμε εμείς, η Κύπρος μετατρέπεται σε στρατηγική εταίρα;


Top