Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μπράβο, Πρόεδρε, συνέχισε...

Μπράβο, Πρόεδρε, συνέχισε...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η παρέμβασή του στο θέμα της ΚΥΠ και άλλες, τελευταίες, ενέργειες του Νίκου Αναστασιάδη στέλλουν μηνύματα βελτίωσης και διδαχής από λάθη

Ο γράφων έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πιστεύει ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Οι ασκούντες εξουσία, εφόσον διαπράττουν συνεχή λάθη, πρέπει να κρίνονται με σκληρότητα από τη μάχιμη δημοσιογραφία και όχι να έλκει και να μαγεύει η εξουσία τους. Άλλωστε, όσοι με παρακολουθούν στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας μου, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ίδιο έπραξα, ίσως και με μεγαλύτερη αυστηρότητα, και με τους υπόλοιπους Προέδρους και πολιτικούς ηγέτες.

Όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναδεικνυόμαστε σε εργολάβους επικρίσεων κατά των ηγετών. Οφείλουμε, κάθε φορά που οι ηγέτες πράττουν ορθά, να τους απονέμουμε τα εύσημα και να τους χειροκροτούμε. Διαφορετικά, καταλήγουμε σε αιώνιους μεμψίμοιρους και κουραστικούς θρηνωδούς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε προχθές μία ορθότατη κίνηση, η οποία επιβάλλεται να επικροτηθεί και να επισημανθεί. Παρενέβη στο θέμα της ΚΥΠ, έκανε πέρα τον Υπουργό του για μιαν ατυχέστατη παρέμβασή του, και ζήτησε όπως εγκριθεί η τροπολογία της αντιπολίτευσης. Αυτή η κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν συνιστά απλώς μια παρέμβαση, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση ενός θέματος που άπτεται της λειτουργίας μίας ζωτικής υπηρεσίας. Συνιστά και σαφές δείγμα, πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Πρόεδρος, ο οποίος δεν βρίσκεται εκεί για να προωθεί όσα οι Υπουργοί του, ή το κόμμα του θεωρούν ορθά, αλλά Πρόεδρος ο οποίος αποφασίζει με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον.

Η παρέμβαση όμως αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι η μόνη, η οποία στέλλει μηνύματα βελτίωσης της Προεδρίας, αλλά και διδαχής από τα λάθη.
Είχαμε την κίνηση του Προέδρου για τη σύσταση Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών, καθώς και την επάνδρωση του Συμβουλίου, όχι κατ' ανάγκην από ανθρώπους που πρόσκεινται ή έχουν την ίδια φιλοσοφία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και με ανθρώπους με εντελώς αντίθετη φιλοσοφία, ή ανήκοντες σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Είχαμε επίσης και τη στελέχωση της ομάδας που ασχολείται με την ετοιμασία του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, από εκπροσώπους όλων των κομμάτων.
Και είχαμε και την απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, λόγω της τουρκικής επιδρομικής κίνησης στην ΑΟΖ.

Αυτές οι κινήσεις και αποφάσεις του Προέδρου δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Οφείλουμε να τις επισημάνουμε και να τις χαιρετίσουμε. Οικοδομούν ενότητα και αφαιρούν προσχήματα. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την κύρια ευθύνη να βοηθήσει στην εμπέδωση ενότητας και συναντίληψης. Η ενότητα και η αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν οικοδομούνται με λόγους και εκκλήσεις. Χρειάζονται πράξεις. Και οι πράξεις επιβάλλουν συνέχεια.

Οι τελευταίες ενέργειες του Νίκου Αναστασιάδη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και δεν πρέπει να παραμείνουν ως μεμονωμένες εκδηλώσεις επίδειξης ειλικρίνειας, αλλά να συνεχιστούν και με άλλες αποφάσεις και σε άλλους τομείς.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος απαιτούν το ελάχιστον: Ειλικρίνεια και συνεννόηση. Προσέγγιση και αξιοπιστία λόγου και πράξεων. Δεν θα απαιτήσουμε ενότητα στον απόλυτο βαθμό. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να ταυτισθούν αντιλήψεις, φιλοσοφίες και χειρισμοί. Ούτε να εγκαταλειφθούν κομματικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα. Αλλά, τουλάχιστον, να επιδειχθεί εμπιστοσύνη, να υπάρξει ειλικρίνεια στις προθέσεις και να υπάρξουν υπεύθυνες πράξεις από όλες τις πλευρές, ώστε να εμπεδωθεί η αντίληψη πως η κάθε πλευρά ενεργεί για το καλό του τόπου και όχι για οτιδήποτε άλλο.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Καρικατούρες

Είχαμε πραγματικό Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το εγκαταλείψαμε και το διαλύσαμε. Και τώρα αναζητούμε ή εφευρίσκουμε καρικατούρες.


Top