Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Χρεοκοπημένοι μεν, αλλά με Ρωμαίους αυτοκράτορες...

Χρεοκοπημένοι μεν, αλλά με Ρωμαίους αυτοκράτορες...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Κατέρρευσε πλήρως η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και πρόσωπα

Όποια πέτρα σηκώσεις σε αυτό το κράτος της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα βρεις και ένα σκάνδαλο. Ένα τεράστιο κύκλωμα έχει αλώσει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και τους θεσμούς, και απειλεί κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, αξιοκρατίας και απονομής δικαιοσύνης. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξελίσσεται σε κράτος απατεωνιάς, διαφυγής ενόχων, διαπλεκομένων συμφερόντων και προστασίας κλεφτών.

Μπροστά στα μάτια του πολίτη τίποτε δεν φαίνεται πλέον να στέκεται όρθιο και να παραμένει αδιάβλητο και έντιμο. Ακόμη και παραδοσιακοί θεσμοί, που ετύγχαναν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του κοινωνικού συνόλου, τείνουν να διαβρωθούν και να καταστούν ευπρόσβλητοι σε παρεμβάσεις. Θεσμοί, υπηρεσίες, κρατική μηχανή, και πολλοί άλλοι έχουν καταστεί ανεξέλεγκτοι και αυθαίρετοι, αρνούμενοι να αποδεχθούν έλεγχο. Ηγούμενοι καίριων θεσμών, με προκάλυμμα την ανεξαρτησία, αποφασίζουν, διατάσσουν και ενεργούν κατά το δοκούν. Προστατεύοντες, πολλές φορές, και εαυτούς από αυθαιρεσίες και εργοδοτουμένους τους από παραπτώματα.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία η κοινωνία απαιτεί τιμωρία όσων ενέχονται στο έγκλημα καταβαράθρωσης της οικονομίας. Σε μία περίοδο κατά την οποία αναμένει από τους θεσμούς να κινηθούν τάχιστα και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Και τι ακούει; Ακούει τον μοναδικό εταίρο της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, να δηλώνει ότι «υπάρχει πρόθεση να αναβαθμιστούν αξιωματούχοι των τραπεζών, οι οποίοι ενέχονται στο τραπεζικό σκάνδαλο και πρέπει να λογοδοτήσουν».

Άκουσε η Κεντρική Τράπεζα; Έδωσε πειστικές απαντήσεις στους φόβους του κ. Συλλούρη; Τον κάλεσε να της δώσει στοιχεία;
Το σύστημα Δικαιοσύνης τίθεται για πρώτη φορά ενώπιον αμφισβήτησης. Η Νομική Υπηρεσία, το ίδιο. Η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο, ο οποίος προκαλεί επικρίσεις και κατακραυγή. Το τραπεζικό σύστημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και η δημόσια υπηρεσία κατέστη στάβλος Αυγείου. Καθημερινά ο Γενικός Ελεγκτής φέρει εις φως ατασθαλίες και αυθαιρεσίες στα Υπουργεία.

Και ενώπιον όλων αυτών των σκανδάλων, της αμφισβήτησης, των καταγγελιών, της διαπλοκής, η Κυβέρνηση στέκει αμήχανη, έως αδιάφορη και εντελώς ανίκανη να επιβάλει τάξη, ασφάλεια, δικαιοσύνη, χρηστή διοίκηση και αξιοκρατία. Όλες οι εξαγγελίες της αποδεικνύονται χωρίς αντίκρισμα και αντί η οικονομική κρίση να αποβεί βάση για ένα νέο ξεκίνημα, ώστε το παρελθόν των σκανδάλων και των ληστειών, της ατιμωρησίας και της διαπλοκής, να δώσει τη θέση του σε μία νέα αρχή, κατέστη εφαλτήριο ώστε να πολλαπλασιαστούν και τα κακά και οι αμφισβητήσεις.

Κουμπαράτα και κουμεράτα, φίλοι και φίλες, συνεργάτες και ημέτεροι, μετριότητες που ξαφνικά βρέθηκαν να εποπτεύουν καίριους τομείς, χέρια που εμφανώς απλώνονται για να αλείψουν μέλι στο ψωμί της εξουσίας, μας επιστρέφουν στις εποχές παρακμάζουσας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως κατήγγελλε κάποτε ο Χρήστος Πουργουρίδης. Μόνο που Αυτοκρατορία δεν είμαστε. Χρεοκοπημένη χώρα καταντήσαμε, αλλά με Ρωμαίους Αυτοκράτορες, αυλικούς, πατρικίους και, βεβαίως, πληβείους.

Αυτός ο λαός κινείται μεταξύ ιώβειας υπομονής και ραγιαδισμού. Κατά την άποψή μου, φέρει τεράστια ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Διότι αυτός εκλέγει τους άρχοντές του. Ελάχιστη διάθεση δείχνει να απελευθερωθεί από τις πολιτικές μάνδρες που τον έχουν βραχυκλώσει. Η μεγάλη πλειοψηφία, παραμένει δέσμια των επιλογών των πατέρων και των παππούδων της. Έλκεται από τη λάμψη της ηγεσίας και ηδονίζεται από τη χειραψία που θα ανταλλάξει μαζί της ένας εκ των προυχόντων.

Αυτή η δουλικότητα, η αδιαφορία, η ανωριμότητα των πολιτών και η ανικανότητα τους να διαγνώσουν τι ψηφίζουν και τι θα επιφέρει η ψήφος τους, αποτελεί πηγή των δεινών, τα οποία βιώνουμε σήμερα. Η κοινωνία στωικά υπομένει τα πάντα, επιμένει να θεωρεί πρότυπα όσους της προκάλεσαν καταστροφή, δεν έχει ούτε διάθεση, ούτε βούληση να ανατρέψει σαθρές καταστάσεις και τελικά πληρώνει το κόστος της υπομονής, ή του ραγιαδισμού της.

Πάνω σε αυτά ακριβώς τα ελλείμματα της κυπριακής κοινωνίας στηρίζονται όσοι ασελγούν εις βάρος της. Και θα στηρίζονται, όπως δείχνουν τα πράγματα, για πολύ ακόμη καιρό...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Μας δουλεύουν και με το νερό;

Εδώ και μήνες ανακαλύπτουν τη μία βλάβη επί της άλλης και περικόπτουν την παροχή νερού στους πολίτες. Μήπως δεν υπάρχει καμία βλάβη, αλλά την εφηύραν, προκειμένου να συγκαλύψουν ότι στερέψαμε από νερό; Τι γίνονται οι μονάδες αφαλάτωσης; Λειτουργούν ή έχουν αποσυναρμολογηθεί ελλείψει χρημάτων;


Top