Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επιτέλους έγινε πράξη

Επιτέλους έγινε πράξη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η δημιουργία του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στη χάραξη σωστής στρατηγικής

Εδώ και χρόνια, αυτή η εφημερίδα επαναλαμβάνει φορτικά στους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας, την ανάγκη δημιουργίας «ομάδας σκέψης» από εμπειρογνώμονες, αναλυτές, ακαδημαϊκούς και άλλους ειδήμονες, οι οποίοι να μελετούν τις διεθνείς εξελίξεις και όσα συμβαίνουν στην επικίνδυνη περιοχή όπου βρίσκεται η Κύπρος, να αναλύουν και να συμβουλεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη χάραξη πολιτικής.

Οι εισηγήσεις της «Σημερινής» έπεφταν στο κενό. Οι εκάστοτε Πρόεδροι πίστευαν ότι ήταν πάνσοφοι, εγνώριζαν τα πάντα και δεν χρειάζοντο συμβουλές, υποδείξεις ή αναλύσεις από άλλους. Η «σοφία» τους αποδείχθηκε τελικά με το κατάντημα στο οποίο οδηγήθηκε η Κύπρος.

Είναι εις πίστιν του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών, με στόχο την παρακολούθηση, την ανάλυση και τις εισηγήσεις πολιτικής για τις εξελίξεις που συμβαίνουν αυτήν τη ρευστή περίοδο στην ασταθή περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. Μάλιστα, προχώρησε σε ένα ακόμη σωστό βήμα, στελεχώνοντας το Συμβούλιο με ακαδημαϊκούς και άλλους με διαφορετικές φιλοσοφίες και πολιτικά προσκείμενους σε άλλες πολιτικές παρατάξεις.

Είναι κάτι για το οποίο προηγουμένως τον είχε επικρίνει η στήλη, όταν στα Συμβούλια που συνέστησε σε διάφορους τομείς, προτίμησε να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους, που ενστερνίζονται τη δική του φιλοσοφία. Τώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν είναι μειονέκτημα το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών στελεχώνεται από ανθρώπους διαφορετικών φιλοσοφιών. Αντίθετα μέσα από τις διαφορετικές αντιλήψεις και εισηγήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να επιλέξει τις ορθότερες ή να συνθέσει απόψεις και ιδέες.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Μιχάλης Ατταλίδης, δήλωσε με ειλικρίνεια, ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, αφού για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί αυτού του είδους τον μηχανισμό για να προωθήσει αναλύσεις και εισηγήσεις. Σχεδιασμός δεν υπάρχει και όλα αρχίζουν από την αρχή, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ασφαλώς και θα εφοδιάσει το Συμβούλιο με όλα τα εργαλεία που χρειάζεται, ώστε να κάμει σωστή και επιστημονική εργασία.

Οι στιγμές είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και οι κίνδυνοι για την Κυπριακή Δημοκρατία αυξάνονται και μεγεθύνονται. Η τουρκική επιδρομικότητα εκδηλώνεται πλέον φανερά και χωρίς δισταγμούς, η γειτονική περιοχή φλέγεται κυριολεκτικά από τους πολέμους, την πολιτική αστάθεια και απειλείται από τη δράση των τρομοκρατών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων απειλών, τη στιγμή που ο ρόλος και η θέση της Τουρκίας, ενισχύονται και μεγεθύνονται. Ούτε η σοφία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε εκείνη της πολιτικής ηγεσίας, μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και να χαράξουν την, πιο συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία, στρατηγική. Χρειάζεται η συνδρομή εμπειρογνωμόνων.

Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών δεν θα χρησιμοποιηθεί ως «γλάστρα» και δεν θα πέφτουν στο κενό οι εισηγήσεις και οι αναλύσεις του. Η ύπαρξή του είναι ουσιώδης, ιδιαίτερα σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο και θα χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει την ανάλυση και τις σκέψεις του, όπως δήλωσε ο κ. Ατταλίδης, ώστε να αξιοποιηθούν ως βάση για την άσκηση πολιτικής.

Είναι στο χέρι του Προέδρου Αναστασιάδη να το χρησιμοποιήσει σωστά και να αξιοποιήσει την προσφορά του.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Επίπλαστη ομόνοια

Συνέβη αυτό που συμβαίνει πάντα. Οι πολιτικοί ηγέτες εισέρχονται στην αίθουσα συνεδριάσεων, ομονοούν στις αποφάσεις, εξέρχονται της αίθουσας, πηγαίνουν στα κομματικά γραφεία και αμέσως μετά η ομόνοια γίνεται θρύψαλα. Πότε θα ομονοήσουν ειλικρινά και θα αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές σκοπιμότητες;


Top