
Όταν τα αμερικανικά αεροπλάνα προστάτευαν την ΑΟΖ...
Κωστάκης Αντωνίου
12.10.2014
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ», οι κινήσεις των δύο υπερδυνάμεων το 2012 και η... ιδιωτικοποίηση των διπλωματικών σχέσεων
Δεν μηδενίζουμε ούτε υποτιμούμε τις τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σχέση με την κρίση που προκάλεσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι, ενώ έπρεπε ο ίδιος, ή ακόμη ο Υπουργός Εξωτερικών, να μεταβεί στη Μόσχα, ή σε περίπτωση που αυτό ήταν δύσκολο να γίνει, να σταλεί στη Μόσχα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, χρήζεται τελικά ένας ιδιώτης ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου και στέλλεται στη Ρωσία για να διαβουλευθεί με επίσημους αξιωματούχους του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Δεν υποτιμούμε τις ικανότητες του κ. Σώτου Ζακχαίου, αλλά σε μία τόσο σοβαρή κρίση, και όταν αιτείται η βοήθεια και συμπαράσταση μίας μεγάλης δύναμης, δεν στέλλεται ιδιώτης να συνομιλήσει με Ρώσους επισήμους. Εκτός και πάλιν -και αυτό είναι το ανησυχητικότερο- η Κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει τις απαραίτητες διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και υποχρεώνεται να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιώτη. Οι διπλωματικές σχέσεις, όμως, δεν ιδιωτικοποιούνται. Είναι καθήκον και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, να διατηρούν επίσημες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των χωρών.
Και ιδιαίτερα με τις μεγάλες δυνάμεις. Είναι φανερό, όμως, ότι η Κυβέρνηση έχει παραμελήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε άφησε ασυντήρητες τις γέφυρες επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε υπηρεσίες πρώην διπλωματών οι οποίοι σήμερα ιδιωτεύουν, ώστε να ζητήσουν υποστήριξη σε ώρες κρίσης.
Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση και με τα διδάγματα που θα αφήσει πίσω της αυτή η κρίση, θα πάρει τα αναγκαία μαθήματα και θα επιχειρήσει πιο εξισορροπημένη εξωτερική πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πολιτική εξάρτηση από τη Δύση, ούτε το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να μην διατηρεί στενότατες σχέσεις με τη Ρωσία. Η βοήθεια αυτής της χώρας απεδείχθη πολύτιμη και στο Κυπριακό, και αποδεικνύεται πολυτιμότερη και στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης. Αν η Ρωσία αποσύρει την υποστήριξή της και στους δύο αυτούς τομείς, δεν γνωρίζουμε πού θα πάμε να σταθούμε...
Την ίδια στιγμή θέλουμε να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκείται σε ένα ρόλο συλλέκτη πλατωνικών ανακοινώσεων. Οφείλει να απαιτεί μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ανάληψη αποφασιστικής δράσης αποτροπής περαιτέρω επιθετικών ενεργειών από μέρους της Τουρκίας.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε -και αυτό δεν αποτελεί αποκύημα φαντασίας, αλλά μαρτυρία έγκυρων ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα- ότι όταν η Τουρκία απειλούσε να εισβάλει στο οικόπεδο 12, με την έναρξη των εργασιών της Νoble, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία αντέδρασαν αμέσως και αποφασιστικά: Συγκεκριμένα, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη περιπολούσαν καθημερινά επί επτάμισι ώρες, πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Ρωσία απέστειλε στην περιοχή το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ» για να παρακολουθεί την κατάσταση.
Αυτές οι κινήσεις υποχρέωσαν την Τουρκία σε ομαλή αναδίπλωση, διότι μόνο από τέτοιες αποφασιστικές δράσεις καταλαβαίνει η Άγκυρα. Αν πιστεύουμε ότι οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις θα ληφθούν υπόψη από την Άγκυρα και θα τη σωφρονίσουν, απατώμεθα.
Η Κυβέρνηση καλείται να εγκαταλείψει τους αυτολιβανισμούς για την εξωτερική της πολιτική καθώς και την ψευδαίσθηση ότι οι καταδίκες από τη διεθνή κοινότητα θα ληφθούν υπόψη από την Άγκυρα. Έχουν βεβαίως τη σημασία τους και δεν μηδενίζονται οι τοποθετήσεις των ξένων κυβερνήσεων, αλλά δεν είναι ικανές από μόνες τους να κάμψουν τη νεοθωμανική αλαζονεία. Τώρα μάλιστα που οι Τούρκοι ηγέτες αισθάνονται ότι οι Δυτικοί πέφτουν στα πόδια τους και τους ικετεύουν να εισέλθουν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών...
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Μικροκύματα
«Υπάρχει η δέσμευση και από τις δύο πλευρές, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μόλις εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί στη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Άιντα. Τίποτε το σοβαρό, τελικά, δεν έγινε. Κάποια μικροκύματα σηκώθηκαν, αλλά σύντομα επανήλθε η γαλήνη στη θάλασσα...
Τα ακίνητα της εβδομάδας
