Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η προφητική δήλωση Νταβούτογλου...

Η προφητική δήλωση Νταβούτογλου...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Δεν έχει μέλλον ο Ελληνισμός της Κύπρου με τους ηγέτες που επιλέγει

Πριν από μερικά χρόνια, μιλώντας ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε μία σύναξη Τούρκων Πρεσβευτών, διαπιστευμένων σε διάφορες χώρες, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Σε μερικά χρόνια, τίποτε δεν θα γίνεται στον κόσμο χωρίς την Τουρκία». Και τους κάλεσε να σχεδιάσουν τη δραστηριότητά τους στις ξένες χώρες, με βάση τον προγραμματισμό και τη νέα τροπή στις διεθνείς σχέσεις. Ήταν έκδηλο, από αυτήν την εκτίμηση του Τούρκου, τότε Υπουργού Εξωτερικών, η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και στην ευρύτερη διεθνή σκηνή. Όπως έκδηλος ήταν αφενός ο αριστοτεχνικός σχεδιασμός της τουρκικής διπλωματίας, που προηγείτο της εποχής της, αλλά και το νεο-οθωμανικό όραμα που διεχέετο σε όλες τις πολιτικές της στρατηγικές.

Κάθισε, τότε, Υπουργός Εξωτερικών, ή οποιοσδήποτε διπλωμάτης μας, ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή πολιτικός ηγέτης, να μελετήσει αυτήν τη δήλωση του Νταβούτογλου και να προσπαθήσει να εξηγήσει, ή να ερευνήσει, ποιοι στόχοι βρίσκονταν πίσω από αυτήν τη δήλωση; Όχι απλώς αμφιβάλλουμε, αλλά αποκλείουμε να υπήρξε έστω ένας νουνεχής πολιτικός, που να μελέτησε εκείνη τη δήλωση Νταβούτογλου και να διερευνούσε ποιους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Τουρκίας υπέκρυπτε.

Ούτε ασφαλώς στην κακόμοιρη Ελλάδα, των τσαρλατάνων πολιτικών, οι οποίοι ενδιαφέρονταν περισσότερο πώς θα κλέψουν τον ελληνικό λαό, υπήρξε οποιοσδήποτε σοβαρός μελετητής των προθέσεων των Τούρκων ηγετών. Και όμως εκείνη η δήλωση Νταβούτογλου περιείχετο στο τουρκικό δελτίο, το οποίο εξέδιδε η εδώ ελληνική πρεσβεία και ασφαλώς διενέμετο, πέραν των εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, και στα Υπουργεία Εξωτερικών και στα προεδρικά και στα πρωθυπουργικά γραφεία.

Σήμερα, εκείνη η προφητική δήλωση και το όραμα Νταβούτογλου βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του και στον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Και στον Καύκασο και στην Ευρώπη και στην περιοχή μας, Τίποτε δεν γίνεται στον κόσμο, όπως προφήτευε ο Νταβούτογλου, χωρίς να το γνωρίζει η Τουρκία. Και να συμμετέχει, προσθέτουμε εμείς, σε αυτό που διαδραματίζεται.

Ο Ελληνισμός, εκεί στη Μητέρα Πατρίδα και εδώ στην Κύπρο, ατύχησε. Ατύχησε διότι ευρέθη με ηγέτες μετριοτάτου αναστήματος, αδιάβαστους, αδιάφορους, ανέμελους, χωρίς κανένα ενδιαφέρον να κοιτάξουν προς Ανατολάς και να μελετήσουν τι πράττουν οι Τούρκοι ηγέτες, τι προγραμματίζουν, ποια καταχθόνια σχέδια έχουν στο μυαλό τους. Το ενδιαφέρον των Κυπρίων πολιτικών(για να μη μιλούμε και για την Ελλάδα), επεκεντρώνετο και επικεντρώνεται ώς σήμερα στο πώς θα αυξήσουν τα ποσοστά των κομμάτων τους, πόσους ημέτερους θα βολέψουν και πώς θα αλείψουν μέλι στο ψωμί τους, όταν ανέλθουν στην εξουσία. Και όσο για σχεδιασμό πολιτικής; Κανένα. Για όραμα; Ούτε γνωρίζουν τι σημαίνει όραμα. Απλώς διδάχθηκαν ορισμένα πράγματα από τους δεινόσαυρους πνευματικούς τους πατέρες και τα εφαρμόζουν. Ανεξαρτήτως τού αν ο κόσμος αλλάζει, τα γεωπολιτικά δεδομένα ανετρέποντο, τα πράγματα στο Κυπριακό και στην περιοχή μας διαφοροποιούντο άρδην.

Λέγεται ότι ο Νταβούτογλου έχει μελετήσει όλη την ελληνική φιλοσοφία και τους Άγιους Πατέρες της Εκκλησίας, και συνηθίζει να τους προσαρμόζει στο οθωμανικό του όραμα. Άντε να συγκρίνεις τον Νταβούτογλου με τον Αναστασιάδη, τον Χριστόφια, τον Βενιζέλο και τον Κασουλίδη. Άντε να τους δεις αυτούς και τους άλλους εκάστοτε αξιωματούχους μας να κάθονται και να συνομιλούν με τη Μέρκελ, τον Ερντογάν, τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ, και να πείθουν ότι είναι ισάξιοι και μπορούν να τους πείσουν για τις θέσεις μας...

Αλλά τι ψάχνουμε; Πόσες φορές ο Ερντογάν είπε στον Χριστόφια και στον Αναστασιάδη ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος; Πόσες φορές τους είπαν ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και ότι είναι εκλιπούσα; Αντελήφθησαν τι ήθελε να τους πει; Το μήνυμα είναι ότι: εφόσον δεν υπάρχει τέτοιο κράτος, εφόσον αυτό το κράτος είναι εκλιπόν, η Τουρκία μπορεί να έλθει να το καταλάβει, να λεηλατήσει τον πλούτο του, να το καταστήσει επαρχία της τουρκικής επικράτειας. Ένα εκλιπόν κράτος, εφόσον δεν υπάρχει στην ουσία, προσφέρεται προς κατάκτηση.

Αυτό το ευκολονόητο μήνυμα ούτε που το κατάλαβαν οι ηγέτες μας. Και κάθονται να συνομιλήσουν για να βρουν λύση με τον υποτακτικό της Τουρκίας. Και ο ένας τον εκλιπαρεί να φάνε μαζί ψάρι στον Βόσπορο, και ο άλλος θέλει να συναντηθεί μαζί του για να του εξηγήσει το όραμά του.
Ε, τελικά, έχει μέλλον ο Ελληνισμός της Κύπρου, με τους ηγέτες που εκλέγει;


Top