Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Να προχωρήσει αποφασιστικά η Κυβέρνηση

Να προχωρήσει αποφασιστικά η Κυβέρνηση

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Να καταργήσει στρεβλώσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, ανεξαρτήτως αντιδράσεων από τους μάγκες της αντιπολίτευσης

Δεν χρειαζόταν να έλθει η Τρόικα, ούτε να πληρώνει το Δημόσιο εκατομμύρια σε ξένους εμπειρογνώμονες, για να μας υποδείξουν στρεβλώσεις, ποιες είναι αυτές και πώς θα τις διορθώσουμε, στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Τις στρεβλώσεις είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που εισήγαγαν. Γιατί; Είναι χιλιοειπωμένο. Απέβλεπαν, πάντοτε, στο να δημιουργήσουν μία υπερ-προνομιούχα τάξη κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να αντλούν ψήφους από τη δεξαμενή τους, ενώ, παράλληλα, με τον διορισμό και τις προαγωγές να έχουν τοποτηρητές και ημετέρους σε κάθε υπεύθυνη θέση, για να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους.

Συνεπώς, το προνομιακό καθεστώς που οι κυβερνήσεις και τα κόμματα προσέφεραν στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορούσε, κάλλιστα, να αναθεωρηθεί από εκείνους που το επέβαλαν, χωρίς τη συνδρομή της Τρόικας και χωρίς τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων. Και αυτό μπορούσε -και έπρεπε- να γίνει προτού έλθει η οικονομική κρίση, προτού καλέσουμε την Τρόικα. Όχι μόνο δεν ετόλμησε να το πράξει καμία κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το προώθησε κανένα κόμμα, αλλά μόνο όταν στέρεψαν τα δημόσια Ταμεία, υποχρεώθηκαν να το πράξουν.

Σήμερα, η Κυβέρνηση, και στη βάση των μελετών της Παγκόσμιας Τράπεζας και Βρετανών εμπειρογνωμόνων, επιδιώκει να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, με στόχο την ακύρωση των στρεβλώσεων που αφορούν και τη μισθοδοσία και το εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Την καλούμε να προχωρήσει. Είμαστε δίπλα στην προσπάθειά της. Να προχωρήσει χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς υπολογισμούς για το όποιο κόστος, ώστε να αφαιρέσει από τους δημοσίους υπαλλήλους όλα τα υπερπρονόμια και όλα τα σκανδαλώδη ωφελήματα, τα οποία, μαζί με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς, την εγκληματική ανευθυνότητα και τις κομματικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων, οδήγησαν σταδιακά στην καταβαράθρωση των δημοσίων οικονομικών.

Να διεξαγάγει έγκαιρα τον διάλογο με το συντεχνιακό κίνημα των κρατικών υπαλλήλων, να μιλήσει με τα κόμματα, να φέρει σε φως όλες τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει, αλλά, ανεξαρτήτως αντιδράσεων, να προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών και στην ακύρωση των στρεβλώσεων.

Δεν θα έχει καμία δικαιολογία η Κυβέρνηση, αν επαναλάβει τις καθυστερήσεις, την τακτική και τους ερασιτεχνισμούς, με τους οποίους διαχειρίστηκε το θέμα του εφάπαξ. Όταν έβγαιναν Υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι και έλεγαν ο καθένας το δικό του, μετά ερχόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και υπό τον φόβο απεργιακών κινητοποιήσεων ή πολιτικού κόστους, τα αναιρούσε, καιγενικά προεκαλείτο μία τεράστια σύγχυση και Βαβυλωνία, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει έγκαιρα, να κάνει τις προτάσεις της να τις θέσει υπ’ όψιν των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων και να προχωρήσει, ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Αντιδράσεις ήδη εκδηλώνονται από τους μάγκες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι φοβούμενοι το κομματικό κόστος της απώλειας ψήφων, φωνάζουν και διαμαρτύρονται.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, συμπύκνωσε την όλη φιλοσοφία των αλλαγών, στα εξής: «Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων που είναι και θέση της Κυβέρνησης, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα μισθολογίου, το οποίο να ανταμείβει την αξία και την απόδοση μέσω πραγματικών προαγωγών και ένα μισθολόγιο που να μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Προσέθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι οι συνδυασμένες κλίμακες αποτελούν «σημαντικό αντικίνητρο» για την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων και ότι «εξουδετερώνουν την αξία της προαγωγής».

Οι πολίτες απαιτούν, πλέον, μία δημόσια υπηρεσία υπηρέτη και όχι αφέντη τους. Και η οικονομική κατάσταση και η κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλουν σμίκρυνση, στον δυνατότερο βαθμό, του χάσματος μισθών και εργασιακού καθεστώτος, μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Διαστημικά

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Υπουργού Άμυνας, ότι η Εθνική Φρουρά θα αξιοποιήσει τη διαστημική τεχνολογία. Στη σημερινή παρέλαση, άραγε, θα δούμε και όπλα διαστημικής τεχνολογίας;


Top