Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αυτόκλητοι εκπρόσωποι Τύπου του Λαβρόφ...

Αυτόκλητοι εκπρόσωποι Τύπου του Λαβρόφ...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Μία δήλωση «κυβερνητικής πηγής» που βάζει στο στόμα του Ρώσου Υπουργού κάτι που δεν ακούσαμε από τον ίδιο

Άκουσε, ή είδε, κανένας τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών να εξέρχεται της αίθουσας της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και να δηλώνει ότι «η Ρωσία αντιλαμβάνεται και εκτιμά τη στάση που τηρεί η Κύπρος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα που αφορούν τις κυρώσεις»;

Πουθενά και από κανέναν Ρώσο Υπουργό ή αξιωματούχο δεν έγινε τέτοια δήλωση. Εμείς ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τέτοιαν αναφορά δεν έκαμε. Ούτε αναφέρθηκε σε θέμα κυρώσεων, ούτε εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί η Κύπρος.

Χθες, όμως, όλες σχεδόν οι εφημερίδες παρουσιάστηκαν να προβάλλουν αυτήν την ανύπαρκτη ρωσική δήλωση, η οποία ανήκει σε κυπριακή κυβερνητική πηγή -προφανώς σε κάποιο μέλος της συνοδείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και είναι ηλίου φαεινότερον πως η δήλωση της «κυβερνητικής πηγής» είχε ως στόχο να διασκεδάσει ή να διαψεύσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί εις βάρος της κυβερνητικής πολιτικής, από τη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Κύπρος αποτελεί «βράχο» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ως δημοσιογράφος, έχω συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές Προέδρων της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και γνωρίζω καλώς την πρακτική που χρησιμοποιείται: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί διάφορες επαφές με άλλους κρατικούς ηγέτες και, στο περιθώριο των επαφών αυτών, γίνεται ενημέρωση των Κυπρίων δημοσιογράφων, από τον Πρόεδρο, ή μέλος της συνοδείας του, για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε. Ουδέποτε άκουσα να αναφέρεται οτιδήποτε το δυσάρεστο απ' όσα άκουσαν οι ηγέτες μας, από τους ξένους ομολόγους τους. Συνήθως αφήνονται να διαρρεύσουν αισιόδοξα μηνύματα, για όσα είπαν οι συνομιλητές τους.

Τελικά, οι δικοί μας εκπρόσωποι μετατρέπονται σε αυτόκλητους εκπροσώπους Τύπου των ξένων συνομιλητών τους και βάζουν στο στόμα τους πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζει κανένας αν ελέχθησαν από τους συνομιλητές τους.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτά, τα οποία μεταφέρουν οι δικοί μας εκπρόσωποι, είναι αυτά που άκουσαν, ή εκείνα που θα ήθελαν να ακούσουν. Αλλά επειδή τυγχάνω άπιστος Θωμάς, θα ήθελα, αυτά που δηλώνουν οι δικοί μας ότι τους είπαν οι ξένοι, να τα ακούσω από το στόμα των τελευταίων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι η δήλωση της «κυβερνητικής πηγής», ότι ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση που τηρεί η Κύπρος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υποκρύπτει σκοπιμότητα. Στόχος της είναι να διαλύσει τις εντυπώσεις τις οποίες δημιούργησε η δήλωση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τον αντιρωσικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Κύπρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, εδώ, υπάρχει αφενός μία σαφέστατη αμερικανική δήλωση, η οποία έγινε μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Κέρι (και η στιγμή είναι πολύ σημαντική), η οποία καταμαρτυρεί στην Κυπριακή Δημοκρατία μία σαφή αντιρωσική στάση. Και, αφετέρου, υπάρχει μία δήλωση κυπριακής «κυβερνητικής πηγής», η οποία μας λέει τι είπε ο Λαβρόφ, που δεν ακούσαμε τον Λαβρόφ να την επιβεβαιώνει. Συνεπώς, είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ ως εγκυρότερη την επώνυμη αμερικανική δήλωση και όχι την κυπριακή.

Δεν είναι στόχος η δημιουργία προβλημάτων στις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Μακάρι οι σχέσεις αυτές να εξελίσσονται από το καλύτερο στο καλύτερο. Θα είναι προς όφελος της χώρας μας και του λαού μας. Αλλά δεν μπορούν να αποκρύβονται δηλώσεις, όπως αυτές που διατυπώθηκαν από τον Αμερικανό αξιωματούχο και οι οποίες, στην ουσία, εκθέτουν την κυπριακή Κυβέρνηση και την παρουσιάζουν να παίζει παιγνίδια εις βάρος μίας άλλης χώρας.

Το πρόβλημα, συνεπώς, είναι εκεί, και αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν δώσει έμπρακτα δείγματα ειλικρίνειας και σωστής συμπεριφοράς, οι σχέσεις με τη Ρωσία θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Κροκόδειλοι

Αυτή η χώρα είναι γεμάτη με ανθρωπόμορφους κροκόδειλους. Και, σαφώς, αν έλθουν πραγματικοί κροκόδειλοι, θα είναι σίγουρα αθωότεροι των γηγενών...


Top