Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Στο Μαντείο των Δελφών...

Στο Μαντείο των Δελφών...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αδύνατο να κατανοήσει ο απλός άνθρωπος ποιες είναι οι πολιτικές της Κυβέρνησης

Είναι πολύ δύσκολο, πλέον, να εκτιμήσει ο κοινός άνθρωπος, πέραν ίσως των κυβερνώντων, τι πραγματικά λέγει, τι πραγματικά αποφασίζει η Κυβέρνηση και πού ακριβώς βρίσκονται τα πράγματα σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά και τα παράπλευρα θέματα.

Ύστερα από μία σειρά αντιφατικών και αλληλοσυγκρουόμενων κυβερνητικών δηλώσεων που προκάλεσαν ανάφλεξη στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, για το θέμα του εφάπαξ, επήλθε η γαλήνη και πιστεύσαμε πως η Κυβέρνηση, ανέκρουσε πρύμναν και δεν υπάρχει πλέον θέμα προς συζήτηση. Το εφάπαξ θα συνεχίσει να καταβάλλεται, ως και προηγουμένως.

Ενώ, λοιπόν, η «παρεξήγηση», όπως τη χαρακτήρισε ο Γλαύκος Χατζηπέτρου, ελύθη, οι δημόσιοι και κρατικοί υπάλληλοι ηρέμησαν, η παναπεργία ακυρώθηκε και κάποιοι έσπευσαν να αποσύρουν τις αιτήσεις αφυπηρέτησης, ήλθε την Παρασκευή, ο Υπουργός Οικονομικών και ξανάνοιξε θέμα εφάπαξ! Είπε: «Το ζήτημα του εφάπαξ είναι εδώ και καιρό υπό αξιολόγηση και είχε αναφερθεί και σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ΠΑΣΥΔΥ, πριν από εβδομάδες. Ενεργούμε με διαφάνεια και ειλικρίνεια, δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν με τετελεσμένες αποφάσεις, αλλά μέσω διευκρινίσεων που δόθηκαν, μας ικανοποιεί το γεγονός πως θα μπούμε σε ένα διάλογο, χωρίς να προκαταλαμβάνονται οι αποφάσεις κανενός για ένα σημαντικό ζήτημα». Στη συνέχεια εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί δεν θα έχουμε απεργιακά μέτρα, θα έχουμε διάλογο και για το ζήτημα του εφάπαξ και για το ζήτημα των άλλων εισηγήσεων...».

Τι γίνεται τελικά; Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη; Υπήρξε γλωσσικό ολίσθημα; Δεν κατάλαβαν καλά οι συντεχνίες τι τους είπε στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης και βγήκαν έξω περιχαρείς πως θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το γερό φιλοδώρημα το οποίο εδώ και χρόνια, αν είχαμε ικανές κυβερνήσεις που εφείδοντο του δημοσίου χρήματος, έπρεπε να καταργηθεί; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους εξηγήθηκε καθαρά και ξάστερα, αλλά οι ηγέτες των συντεχνιών, για να καθησυχάσουν τα μέλη τους, άλλη εξήγηση έδωσαν; Ή τους καθησύχασε προκειμένου να πεισθούν να άρουν τα απεργιακά μέτρα και μετά η Κυβέρνηση επανέρχεται σε όσα έχει κατά νουν;

Κανείς δεν γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συνέβη, ποιες προθέσεις έχει η Κυβέρνηση, τι σκέπτεται να κάμει με το εφάπαξ και πότε επιτέλους θα τερματίσει τους αυτοσχεδιασμούς στην πολιτική της και θα σοβαρευτεί.

Τη μια στιγμή οι κυβερνώντες επαίρονται πως έβαλαν τα δημοσιονομικά σε τάξη και την επομένη, όταν τους ζητηθεί να δώσουν κάτι σε ευπαθείς ομάδες, δηλώνουν πως «δεν υπάρχουν λεφτά».
Τη μια στιγμή δηλώνουν πως η Τρόικα δεν δέχεται τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και την επομένη κάθονται και συζητούν με τα κόμματα και επιφέρουν τροποποιήσεις.
Τη μια στιγμή δηλώνουν πως αν δεν έλθει η δόση τον Σεπτέμβριο βυθιζόμαστε και την επομένη ανακαλύπτουν πως λεφτά υπάρχουν.
Τη μια στιγμή δηλώνουν πως οι τράπεζές μας είναι από τις ισχυρότερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη, και την επομένη αποφαίνονται πως αν δεν πάρουν χρήματα από τις εκποιήσεις, θα καταρρεύσουν.

Να αναφερθούμε και στο εθνικό θέμα; Επενδύονται όλες οι ελπίδες στο κοινό ανακοινωθέν, πως θα προωθήσει το πρόβλημα και στο τέλος το βαλτώνει.
Πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες πως ενέπλεξαν την Τουρκία στον διάλογο και Τουρκία... γιοκ.

Προαναγγέλλουν πως είναι έτοιμοι οι εμπειρογνώμονες να εισέλθουν στην Αμμόχωστο και στο τέλος ούτε εμπειρογνώμονες υπάρχουν, ούτε βήματα για την Αμμόχωστο βλέπουμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ειλικρίνεια, ομολογεί ότι δεν υπάρχουν προοπτικές στο Κυπριακό και ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. δημιουργεί νέα δυναμική.
Χρειάζεται Μαντείο των Δελφών για να μας δώσει μία ένδειξη του ποια πολιτική εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε όλα τα θέματα;..


Top