Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Υπουργοί πετούν στα σύννεφα

Υπουργοί πετούν στα σύννεφα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Διαστημικές τεχνολογίες, έξυπνα λεωφορεία, Κινέζοι φοιτητές στην ημερήσια διάταξη

Ακούει ο κόσμος κάποιους Υπουργούς της Κυβέρνησης και διερωτάται, αν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας μέσα στην οποία ζει η Κύπρος, αν έχουν επίγνωση του μεγέθους της Κύπρου, αν διαθέτουν τους πόρους και τις δυνατότητες να πραγματοποιήσουν αυτά που υπόσχονται, ή αν πετούν στα σύννεφα.

Αίφνης, βγαίνει ο Υπουργός Άμυνας και δηλώνει πως «το Υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει τη μελέτη για χρήση της διαστημικής τεχνολογίας, των τεχνικών τηλεσκόπησης και των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας σε εθνικό επίπεδο».

Τώρα τι του απαντά ο απλός άνθρωπος; Μήπως μελετάται και η απόκτηση των διαστημικών έξυπνων όπλων, τα οποία θα κτυπούν στην καρδιά της Άγκυρας, όπως πάλαι ποτέ οι πύραυλοι S-300; Εδώ ένα αεροπλανάκι δεν διαθέτει η Εθνική Φρουρά, ένα βαποράκι δεν μπορεί να αγοράσει, μηχανισμούς να παρακολουθεί όλη την έκταση της κυπριακής ΑΟΖ δεν έχει, και θα εξοπλισθεί με διαστημική τεχνολογία;
Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες.

Τα λεωφορεία πάνε κι έρχονται χωρίς επιβάτες. Κάθε λίγο και λιγάκι οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργίες, επειδή η εταιρεία δεν διαθέτει ρευστό να πληρώσει τους μισθούς. Και ο Υπουργός Συγκοινωνιών δηλώνει πως το Υπουργείο στοχεύει στην εγκατάσταση συστήματος τηλεματικής, που θα παρέχει πληροφόρηση στο ανύπαρκτο επιβατικό κοινό, για τα δρομολόγια και την ώρα άφιξης των λεωφορείων.

Εδώ το Υπουργείο επιβάλλει χαράτσι στους μαθητές για να τους μεταφέρει στα σχολεία και ο Υπουργός, αντί να ασχοληθεί με μέτρα που θα ενισχύσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και θα σπρώξουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί το λεωφορείο, σχεδιάζει να εισαγάγει σε κυκλοφορία τα «έξυπνα» λεωφορεία.

Είναι και ο Υπουργός Παιδείας. Αυτός μας λέει πως στόχος του Υπουργείου είναι να καταστήσει την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για Κινέζους φοιτητές. Η Κίνα, ως γνωστόν, στερείται πανεπιστημίων, άλλες χώρες δεν διαθέτουν την επάρκεια των κυπριακών πανεπιστημίων και οι Κινέζοι φοιτητές θα ξεκινούν από τη μία άκρη του κόσμου, για να έλθουν στην άλλη άκρη για να αποκτήσουν δοκτοράτα στην Κύπρο.

Μεγαλεπήβολες διακηρύξεις, μεγάλα οράματα, σπουδαίοι στόχοι, για μία λιλιπούτεια, χρεοκοπημένη, διχοτομημένη χώρα. Ο τομέας της δημόσιας υγείας έχει καταρρεύσει, τα κρατικά νοσοκομεία έχουν υπερβεί τα όριά τους, για να εξεταστεί ο φτωχός συνταξιούχος πρέπει να καταβάλει τη μισή σύνταξη για να μεταβεί στο νοσοκομείο, να πληρώσει για την περίθαλψη και τα φάρμακα που το κράτος όφειλε να προσφέρει δωρεάν και ο αρμόδιος Υπουργός υπόσχεται σύντομη εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Αλλά κατάργησε πρώτα, Υπουργέ μου, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, δώσε ανάσα στους ιατρούς να μπορούν να εξετάζουν με άνεση και προσοχή τους ασθενείς, μείωσε τις πανάκριβες τιμές φαρμάκων που σπάζουν κόκκαλα, και μετά πας για πιο μεγάλα πράγματα.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση: Είτε οι Υπουργοί έχουν την αίσθηση ότι είναι Υπουργοί κάποιας υπερδύναμης με τεράστιο θησαυροφυλάκιο, είτε έχουν ακόμη την αντίληψη πως η σημερινή Κύπρος είναι η Κύπρος προ του κουρέματος. Τα Υπουργεία -και οι προϊστάμενοί τους το γνωρίζουν καλύτερα- αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, από κάθε άποψη. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες είναι ελλειμματικές. Ο κόσμος δυσφορεί και αγανακτεί. Και οι Υπουργοί αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Εξού και θα συνεχίσουν να τρέφουν τον κόσμο με ανεδαφικές εξαγγελίες, αλλά δουλειά δεν θα γίνεται που να ανακουφίζει τους πολίτες.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ελάχιστη Επίδειξη Ευθύνης (Ε.Ε.Ε.)

Τα θαλάσσωσε και στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η Κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα, οι συνταξιούχοι να αποφεύγουν την υποβολή αιτήσεων, με τον φόβο ότι θα στερηθούν και τη σύνταξή τους. Ακούστε «ευρηματικότητα» οι λειτουργοί του Υπουργείου. Έστειλαν στους συνταξιούχους, προς συμπλήρωση αιτήσεις δώδεκα σελίδων, «που μόνο να τη δεις τρομάζεις», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των συνταξιούχων. Η γραφειοκρατία, την οποία υποσχέθηκε, προεκλογικά, να εξαλείψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τρεις μήνες μετά την εκλογή του, στις δόξες της. Τελικά, τι μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση, πέραν των εξαγγελιών;


Top