Sigmalive

Δικαιούται να παρεμβαίνει ο Πρόεδρος;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.

Ο ανεξάρτητος θεσμός της Νομικής Υπηρεσίας και οι πολυάνθρωπες συσκέψεις που τείνουν να υποκαταστήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα

Κατανοούμε την πίεση της κοινωνίας, κάτω από την οποία ευρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσον αφορά την ατιμωρησία η οποία επικρατεί για τους ενόχους του τραπεζικού εγκλήματος. Εξαιτίας και της δικαιολογημένης εντύπωσης των πολιτών, ότι κάποια ορατά και αόρατα χέρια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επιχειρούν μέσω μίας ατέρμονης διαδικασίας να χαθεί από τη μνήμη του λαού αυτό το μέγα έγκλημα, να ξεθωριάσει και στο τέλος οι μεγάλοι ένοχοι να διαφύγουν. Και το μεγάλο βάρος των συνεπειών του εγκλήματός τους να το καταβάλουν τα θύματα.Όπως συνέβη και σε πολλά εγκλήματα, πολιτικά, οικονομικά και άλλα.

Κατανοούμε ακόμη και την αγωνία του για σύντομη ολοκλήρωση των ερευνών. Όμως, θα πούμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσα του είπαμε και κατά την πρώτη «δημόσια», σχεδόν, σύσκεψη που είχε συγκαλέσει για το ίδιο θέμα. Στην παρουσία, τότε, του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Αρχηγού Αστυνομίας, της ανακριτικής ομάδας και εκπροσώπων κομμάτων. Να του υπενθυμίσουμε ότι η Νομική Εισαγγελία είναι ανεξάρτητος θεσμός, ουδείς νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στο έργο της με οποιαδήποτε πρόφαση, ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θα του επαναλάβουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι πολυάνθρωπες συσκέψεις που πραγματοποιεί δεν ωφελούν, αν δεν αποτελούν και παρέμβαση στο έργο ενός ανεξάρτητου θεσμού. Δεν ακούσαμε κανέναν αρχηγό κράτους να παρεμβαίνει σε υποθέσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Γενικό Εισαγγελέα. Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο συνιστούν παρέμβαση στη λειτουργία και αποστολή ενός ανεξάρτητου θεσμού, αλλά αποτελούν υποβάθμιση του κύρους του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν θέλει να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με το οικονομικό έγκλημα, μπορεί να το πράξει σε μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Δεν μπορεί να οργανώνει συσκέψεις στην παρουσία άλλων, έστω και όσων είναι εμπλεγμένοι στις έρευνες και -όπως έπραξε την προηγούμενη φορά, και στην παρουσία εκπροσώπων κομμάτων- να ζητά εξηγήσεις, να δίνει οδηγίες και να προαναγγέλλει συλλήψεις. Αυτά όλα είναι δουλειά του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να κρατηθεί μακράν τέτοιων ανώφελων και επιζήμιων παρεμβάσεων. Πρέπει να του το υποδείξει ο Κώστας Κληρίδης. Εάν θέλει ενημέρωση, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι στη διάθεσή του. Να τον καλέσει να τον ενημερώσει. Αλλά όχι να καλεί ολόκληρο το κλιμάκιο ανακριτών, τον Αρχηγό Αστυνομίας και άλλους, και να μετατρέπει το έργο της Νομικής Υπηρεσίας σε πολιτική σύσκεψη. Ή να το παρουσιάζει σε δημόσια ακρόαση. Με κίνδυνο και το ανακριτικό έργο να επηρεασθεί και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι και αυτό το κρίσιμο θέμα μετατρέπεται σε επικοινωνιακό παιγνίδι.

Είναι γεγονός ότι το έργο της κάθαρσης και της τιμωρίας των υπευθύνων της οικονομικής καταστροφής καθυστερεί και καρκινοβατεί. Δεν βγαίνει δουλειά, με λίγα λόγια. Αλλά να μη λησμονεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν διόριζε, όπως ήταν η δέσμευσή του, ποινικούς ανακριτές από την πρώτη στιγμή, και αν δεν προχωρούσε στη δημιουργία μίας διάτρητης Ερευνητικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός χρόνος στην ποινική διερεύνηση, ίσως σήμερα να είχαμε ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αν, ακόμη, η προηγούμενη κυβέρνηση, ή οι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας καλούσαν έγκαιρα -και μόλις έγινε γνωστό τι συνέβαινε στις τράπεζες- την Αστυνομία να παρέμβει αμέσως, να κατάσχει στοιχεία, να επιτάξει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να εξέδιδε εντάλματα σύλληψης ενεχομένων, σήμερα το έργο της κάθαρσης και της εξιχνίασης θα βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο. Ούτε η προηγούμενη, ούτε η σημερινή κυβέρνηση ενήργησαν αμέσως, άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτος σημαντικός χρόνος και, όπως είπαμε σε κάποιο άλλο άρθρο μας, όταν ένα έγκλημα αφέθη χωρίς άμεση διερεύνηση για τόσο πολύ χρόνο, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξιχνιασθεί πλήρως.

Να τερματίσει, συνεπώς, τις παρεμβάσεις του στο έργο της Γενικής Εισαγγελίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν ήθελε πιο γρήγορη κατάληξη των ερευνών, ας διόριζε ποινικούς ανακριτές.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Άδειες καρέκλες

Η τότε αντιπολίτευση και σημερινή Κυβέρνηση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση Χριστόφια για τις «άδειες καρέκλες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σήμερα τι ακούμε; Ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έκανε καν τον κόπο να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα! Οι άδειες καρέκλες είναι τώρα και στη Λευκωσία και στις Βρυξέλλες...

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter