Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το ελληνικό ΥΠΕΞ πελαγοδρομεί στο Κυπριακό

Το ελληνικό ΥΠΕΞ πελαγοδρομεί στο Κυπριακό

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι δηλώσεις Μητσιάλη - Γεροντόπουλου δείχνουν πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Σαμαράς

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν γνωρίζει πού παν' τα τέσσερά του στο Κυπριακό. Πελαγοδρομεί.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε στην Κύπρο τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος με τις δηλώσεις που έκαμε, εξόργισε. Υπενθυμίζουμε τι δήλωσε: "Η συγκυρία των διακοινοτικών συνομιλιών, όπως γίνονται, είναι μία καινούργια ευκαιρία σε αυτήν την περίοδο, για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να βρουν την πολυπόθητη λύση. Ασφαλώς και η Αθήνα συμπαρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες, οι αποτυχίες του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά, πρέπει να οδηγήσουν όλους, αυτήν τη φορά, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να μπορέσουν να βρουν τον κοινό παρονομαστή που θα επιτρέψει σε όλον τον Ελληνισμό, και τον τουρκοκυπριακό λαό, να ζήσουν μαζί στο μέλλον".

Απαράδεκτες δηλώσεις που εξέφραζαν τη θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ για μη επίρριψη ευθυνών στην τουρκική πλευρά, για αμοιβαίες υποχωρήσεις στο Κυπριακό και, το χειρότερο, αποδεχόταν την τουρκική θέση για ύπαρξη "τουρκοκυπριακού λαού".

Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 26 Αυγούστου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάς έστειλε εδώ τον Υφυπουργό του επί των Εξωτερικών, Κυριάκο Γεροντόπουλο, να μας πει αντίθετα πράγματα. Δήλωσε ότι "η δική μας πλευρά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει επιπλέον υποχώρηση". Πλήρης σύγχυση, που καταδεικνύει την ανυπαρξία πολιτικής στο Κυπριακό, από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Μίλησε, ακόμη, ο κ. Γεροντόπουλος για "κοινό βηματισμό Κύπρου-Αθήνας", όταν είναι γνωστότατο ότι άλλη είναι η φιλοσοφία του Αντώνη Σαμαρά και διαφορετική του Νίκου Αναστασιάδη. Και για ποιο βηματισμό μιλά ο κ. Γεροντόπουλος; Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε τέλμα και σε τέλμα δεν μπορούν να γίνουν βηματισμοί.

Διερωτόμαστε, ποια, τελικά, είναι η πολιτική του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και πόσο καλά γνωρίζουν το Κυπριακό, εκεί στην Αθήνα. Είναι πολιτική αμοιβαίων υποχωρήσεων, όπως μας είπε ο κ. Μητσιάλης, ή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νέας υποχώρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως μας δήλωσε ο κ. Γεροντόπουλος; Υπάρχει αποφασιστικότητα επίρριψης ευθυνών στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή κατοχική ηγεσία, ή δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες, όπως μας δήλωσε ο κ. Μητσιάλης; Και πώς δεν υπάρχουν περιθώρια νέων υποχωρήσεων από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου είναι γεμάτο από νέες υποχωρήσεις μας;

Τι λέγει επ' αυτού και επί της καταγραμμένης βαβυλωνίας των Ελλαδιτών διπλωματών ο εδώ Πρεσβευτής της Μητέρας Πατρίδας; Συμβουλεύει και ενημερώνει τους Ελλαδίτες επισήμους που έρχονται εδώ, ή τους αφήνει να ανοίγουν το στόμα τους και να λένε ότι θέλουν;

Γραφικές προς τούτο είναι και οι δηλώσεις που έκαμε ο κ. Γεροντόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο: "Κάθε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο αποτελεί για μένα αναβάπτιση, τόσο θρησκευτική, όσο και εθνική", είπε. Και συνέχισε: "Οι απόψεις του είναι σοφές, είναι απόψεις που για εμάς είναι οδηγός σε πολλά θέματα. Τις λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη, διότι με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι οι λύσεις τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε, θα είναι προς το συμφέρον όλων μας και πάνω από όλα της μαρτυρικής μεγαλονήσου".

Δεν μας λέει ο κ. Γεροντόπουλος, ποιες "σοφές" απόψεις άκουσε από τον Αρχιεπίσκοπο, ώστε να αναβαπτισθούμε και εμείς "θρησκευτικά και εθνικά", και να γίνουμε σοφοί; Διότι απ' ό,τι γνωρίζουμε ο Αρχιεπίσκοπος πελαγοδρομεί μεταξύ της υποστήριξης του κοινού ανακοινωθέντος των νέων υποχωρήσεων και μεταξύ της φιλοσοφίας ότι "οι Τούρκοι είναι Τούρκοι και δεν αλλάζουν".

Είναι φανερό ότι η Αθήνα και το Υπουργείο Εξωτερικών της δεν ξέρει τι πράττει στο Κυπριακό και την "εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία".
Είναι φανερό, ακόμη, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα. Ας κάνει κάτι, αν του απέμεινε χρόνος να κάμει...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Δίκτυο παγίδευσης

Ολόκληρος ο πολιτικός και οικονομικός μηχανισμός της Κυβέρνησης και των παραφυάδων της κινούνται να επιτύχουν ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις των σπιτιών μας. Προεδρικό, Υπουργείο Οικονομικών, νομπελίστες, Συμβούλια Εθνικής Οικονομίας, Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με απειλές, κινδυνολογίες, ψεύτικες υποσχέσεις, εκ των υστέρων διαλόγους, προσπαθούν να περάσουν το νομοσχέδιο. Ξαφνικά οι τράπεζες και ο τραπεζοποιηθείς Συνεργατισμός, δείχνουν φιλευσπλαχνία για τους δανειολήπτες. Έχει στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο παγίδευσης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών.


Top