Έκτακτες ειδήσεις

Ο νόμος της συγκάλυψης στον δημόσιο τομέα
Κωστάκης Αντωνίου
07.08.2014
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Οι επιθέσεις κατά του Γενικού Ελεγκτή, οι καταγγελίες του, και η ευθύνη του Προέδρου, των Υπουργών και του Γενικού Εισαγγελέα
Ο νέος Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δέχεται επιθέσεις, τις τελευταίες ημέρες, από διάφορες πλευρές, επειδή καταγγέλλει συμβαίνοντα, τα οποία αντιβαίνουν προς τους κανόνες χρηστής διοίκησης, και συνιστούν ατασθαλίες και διασπαθίσεις δημοσίου χρήματος, αν όχι και πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Δεν του αποδίδουμε το αλάθητο, ούτε τον θέτουμε υπεράνω κριτικής.
Όμως, αυτές οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον ενός ανεξάρτητου θεσμού, συνιστούν, τουλάχιστον μερικές από αυτές, προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης του, ώστε να υποχρεωθεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε πράξεις οι οποίες κλονίζουν ακόμη περισσότερο το ήδη κλονιζόμενο αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, και τη δυνατότητα τους να επιβάλουν αξιοκρατία και να φέρουν εις φως παρανομίες και ατασθαλίες.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, από τον καιρό που προϊστατο η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υπήρξε ο μόνος ίσως θεσμός, ο οποίος απολάμβανε της εμπιστοσύνης και της καθολικής αποδοχής των πολιτών. Και καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού, ως θεσμός, ο οποίος μακράν σκοπιμοτήτων και παρεμβάσεων, είχε επίγνωση της αποστολής του και δεν προσπαθούσε να αποκρύψει τα κακώς έχοντα. Αν οι ετήσιες εκθέσεις των εκάστοτε Γενικών Ελεγκτών, ελαμβάνοντο σοβαρά υπόψη από τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς και ελαμβάνοντο μέτρα κατά των παρανομούντων, ο δημόσιος και ευρύτερα δημόσιος τομέας, σίγουρα θα ήταν απαλλαγμένος ατασθαλιών, παρανομιών και αυθαιρεσιών, όπως αυτές που αποκαλύπτονται σήμερα.
Αλλά ουδείς Πρόεδρος απαίτησε σθεναρά από τους Υπουργούς του, να αναζητούν, μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις των Γενικών Ελεγκτών, τις υπηρεσίες των Υπουργείων τους στις οποίες εκδηλώνοντο παρατυπίες και να παραπέμπουν τους υπεύθυνους λειτουργούς στα πειθαρχικά σώματα. Ακόμη και στα δικαστήρια.
Αυτή η τακτική της απόκρυψης και του "κρύψετε να περάσουμε", συνεχίζεται και επί σημερινής κυβέρνησης και θα συνεχίζεται και επί της αυριανής. Ο νόμος της συγκάλυψης εφαρμόζεται επιτυχώς στο δημόσιο τομέα και δεν βλέπουμε προοπτικές και βούληση να τερματισθεί. Ο ένας συγκαλύπτει τον άλλο, και η ευθυνόφοβη αντιμετώπιση από τους ταγούς "σιωπάτε να μην εκτεθεί το Υπουργείο", "κρύψετε να μην εκτεθεί η κυβέρνηση", αποτελεί πλέον τακτική και κυβερνήσεων και υπουργείων.
Πιθανώς, στη συγκάλυψη και στην ατιμωρησία, να συνέτεινε και η τακτική της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να συγκεντρώνει όλες τις παρατυπίες, αυθαιρεσίες και ατασθαλίες στην ετήσια έκθεση της. Τακτική η οποία δεν βοηθούσε στην άμεση αποκάλυψη των κακώς εχόντων, αλλά συνέβαλε στο να λησμονούνται τα κακώς έχοντα. Η ορθότερη τακτική, θα ήταν η άμεση αποκάλυψη των ατασθαλιών και των διασπαθίσεων, αμέσως, ώστε να επιλαμβάνονται των σχετικών υποθέσεων τα πειθαρχικά συμβούλια, ακόμη και η δικαιοσύνη, εάν προέκυπταν ποινικά αδικήματα.
Ο νέος Γενικός Ελεγκτής, φαίνεται να προσανατολίζεται στην άμεση δημοσιοποίηση των συμβαινόντων και στην άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να ασκείται πίεση και επί των αρμοδίων οργάνων, να λαμβάνουν μέτρα και να διερευνούν τις καταγγελίες της Υπηρεσίας. Προσανατολίζεται, ακόμη, όπως γνωρίζουμε, ώστε στις ετήσιες εκθέσεις του, πέραν της καταγραφής καταγγελιών, να εισηγείται τρόπους αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης.
Συμφωνούμε με τη νέα αντίληψη. Και την άμεση δημοσιοποίηση όσων κακώς συμβαίνουν στην κρατική μηχανή, και την υπόδειξη προς τους αρμοδίους, Υπουργούς και άλλους, πώς θα αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται. Αλλά την ίδια στιγμή αυτή η τακτική διαφάνειας, πρέπει να έχει συνέχεια και στους άλλους θεσμούς και στις άλλες Υπηρεσίες, ώστε να δίνουν αμέσως λόγο, για το τι έπραξαν. Πώς αντιμετώπισαν τα περιστατικά που τους κατάγγειλε ο Γενικός Ελεγκτής; Τα διερεύνησαν; Τι απέφερε η έρευνα; Πόσους παρέπεμψαν στα πειθαρχικά και δικαστικά όργανα;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο όποιος άλλος θεσμός, ή Υπηρεσία, έχουν ανάμειξη στη διερεύνηση, να δίδουν λόγο στον πολίτη για το πώς ανταποκρίθηκαν στις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή.
Αιθεροβατούμε; Πιθανόν ναι, όταν μιλούμε για κράτος Μπανανίας. Αν όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει φιλοδοξία να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει αυτό το κράτος, ας προχωρήσει με έργα στην εμπέδωση διαφάνειας και στο να υποχρεώσει εαυτόν και τους συνεργάτες του, να δίνουν λόγο στους πολίτες. Αμέσως και εμπράκτως.
Τα ακίνητα της εβδομάδας
