
Η Γερμανία έχει πρόβλημα, η Κύπρος είναι άτρωτη;
Κωστάκης Αντωνίου
05.08.2014
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Η προστασία των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπεράνω των κυρώσεων της Ε.Ε.
Οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία, δήλωσε χθες ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η Ε.Ε. είχε επιβάλει οικονομικές κυρώσεις την Παρασκευή, οι οποίες αφορούν τον ρωσικό τραπεζικό τομέα, αλλά και τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ήταν αναπόφευκτες. Και οι δηλώσεις του έρχονται μετά την ανακοίνωση γερμανικού ινστιτούτου, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα περιοριστεί στο μηδέν, το δεύτερο τρίμηνο του 2014, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Εάν, λοιπόν, η πανίσχυρη Γερμανία αισθάνεται ήδη, τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην οικονομία της, πώς είναι δυνατόν, η κυπριακή κυβέρνηση, να παρουσιάζεται τόσο αισιόδοξη πως δεν υπάρχει πρόβλημα για την ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της;
Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του στις 31 Ιουλίου, καθησύχαζε μεταξύ άλλων και ανέφερε ότι σαν αποτέλεσμα των ενεργειών της κυπριακής κυβέρνησης, "από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, δεν επηρεάζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και του ευρύτερου χρηματο-οικονομικού τομέα της Κύπρου, όπως ούτε και τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα με έδρα την Ε.Ε. και συνεπώς την Κύπρο. Στον τομέα της Άμυνας, δεν επηρεάζονται ισχύοντα συμβόλαια και θέματα ανταλλακτικών και συντήρησης. Τα άλλα περιοριστικά μέτρα δεν επηρεάζουν σημαντικά την Κύπρο".
Μακάρι να είναι ρόδινα τα πράγματα, όπως τα περιγράφει το Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά η Κύπρος έχει πρόβλημα με τη Ρωσία, πρόβλημα και πολιτικό και οικονομικό. Και δεν είναι το πρόβλημα, μόνο άμεσο και μεσοπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο. Ξεκίνησε αυτή τη στιγμή Πόλεμος Δύσης-Ρωσίας, πόλεμος πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός και πρέπει να καθίσει η κυβέρνηση και να κάμει τους σχεδιασμούς της, ώστε να μην πληγεί η Κύπρος.
Η Κύπρος, στηρίζεται πολιτικά από τη Ρωσία, έναντι απαράδεκτων μεθοδεύσεων και λύσεων οι οποίες προωθούνται ή θα προωθηθούν από τους δυτικούς. Οι επιλογές Ανάν, και η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο, ανακόπηκαν το 2004 στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από το βέτο της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας. Υπάρχει ρωσική ασπίδα στα Ηνωμενα Έθνη και πρέπει να διατηρηθεί.
Η Ρωσία στηρίζει την οικονομία της Κύπρου, και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με τον τουρισμό και τις καταθέσεις της. Στη Ρωσία έστειλε άρον άρον τον Μιχάλη Σαρρή ο Νίκος Αναστασιάδης για να αναζητήσει προστασία έναντι των σφαγιαστικών αποφάσεων του Γιούρογκρουπ. Εάν δεν βρήκαν ανταπόκριση τα κυπριακά αιτήματα, οφείλονται και εν πολλοίς στις πρόχειρες, αμελέτητες και μη σοβαρές, όπως τις χαρακτήρισε ο εδώ πρεσβευτής της Ρωσίας, προτάσεις της κυπριακής πλευράς.
Στον τομέα της Άμυνας, μεγάλο μέρος του οπλοστασίου μας, είναι ρωσικό.
Ξεκινούμε από τη διαπίστωση ότι και η κυβέρνηση, θέλει να προστατεύσει τα κυπριακά συμφέροντα. Και κατανοεί ότι μία κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, εξαιτίας της τυφλής προσαρμογής στις ευρωπαϊκές εντολές, θα πλήξει την Κύπρο και στα τρία μέτωπα.Συνεπώς, αναμένουμε σωστούς σχεδιασμούς, οι οποίοι ούτε τις υποχρεώσεις μας, ως μέλους της Ε.Ε. θα παραγνωρίζουν, ούτε χάριν των συμφερόντων της Ε.Ε θα πλήττουν ζωτικότατα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία έκθεση του έχει σαφώς προειδοποιήσει για τους κινδύνους που δημιουργεί για την οικονομία της Κύπρου, η διένεξη Ε.Ε.-Ρωσίας. Σημειώνεται στην έκθεση, ότι "οι κίνδυνοι που υπάρχουν, παραμένουν σημαντικοί και έχουν σχέση και με τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία -Ρωσία".
Εδώ να επισημάνουμε τη δήλωση του Ελβετού Υπουργού Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν ο οποίος τόνισε, ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ότι θα παραμείνει ουδέτερη όσον αφορά την ουκρανική κρίση. "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, να υπάρχει μία χώρα που μπορεί να πει "δεν παίρνω θέση". Και προσφέρουμε τη βοήθεια μας στην επίλυση της κρίσης, η οποία έχει φέρει ανασφάλεια και πόλεμο. Ο ρόλος μας θα αποδυναμωνόταν, αν επιβάλλαμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις" τόνισε.
Η κυβέρνηση, μπορεί, να διαδραματίσει τον ίδιο εποικοδομητικό ρόλο, συμβάλλοντας σε μία ηπιότερη προσέγγιση της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, και προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα ακίνητα της εβδομάδας
