Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεξαμενές βολέματος ημετέρων

Δεξαμενές βολέματος ημετέρων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει όσα έκανε τη δεκαετία 1993-2002

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επινόησε τη δημιουργία μίας πλειάδας θέσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί είτε ο ίδιος στην άσκηση της πολιτικής του, είτε να υποβοηθήσει στην επίτευξη της προεκλογικής δέσμευσής του, να εκσυγχρονίσει το κράτος. Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας, Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Έφορος Φορολογίας, Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου, και διάφορα άλλα σώματα και νεοφανείς θέσεις έκαναν την εμφάνισή τους, και συνεχίζουν να εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό. Μέχρι και τη δημιουργία υφυπουργείων εξήγγειλε ο κ. Αναστασιάδης.

Ως θεωρία, αυτές οι δεξαμενές σκέψης, όπως είναι καλύτερα γνωστές, είναι υποβοηθητικές σε όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κατά νουν να προωθήσει. Υπό την προϋπόθεση, πάντοτε, ότι θα στελεχώνονταν με τους αρίστους, ανθρώπους ικανούς και γνώστες του αντικειμένου, ανεξαρτήτως πού κομματικά ήταν τοποθετημένοι, ή ποιας φιλοσοφίας ήταν υποστηρικτές. Και πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τα δημόσια ταμεία, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Τα πάντα, όμως, δεν είναι θεωρία. Και τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα, τι απέδειξε στο τέλος; Απέδειξε ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του Προέδρου βρισκόταν το βόλεμα ημετέρων. Δεν επελέγησαν και δεν αξιοποιήθηκαν «φωτεινά μυαλά», ούτε οι άριστοι, ούτε άνθρωποι διαφορετικής φιλοσοφίας και πολιτικής από αυτές που υποστηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Οι νέες θέσεις δημιουργήθηκαν με σκοπό να βολευτούν ημέτεροι, άνθρωποι που πρόσφεραν υπηρεσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν της καθολικής αποδοχής και εκτίμησης.

Δικαίως βάλλεται ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, ότι με αυτήν την επινόηση και τη δημιουργία νεοφανών θέσεων, πραγματικό στόχο έχει την επέκταση του ελέγχου του σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής και της κρατικής μηχανής. Συνεχίζει, δηλαδή -και παρά τα μηνύματα αποδοκιμασίας πολιτικών, συμπεριφορών, νοοτροπίας, απέχθειας προς το σύστημα, από τους πολίτες- την προσπάθεια επέκτασης της προσωπικής και κομματικής επιρροής σε κάθε τομέα της ζωής του τόπου.

Ψάξετε στα ονόματα όλων των διορισθέντων μελών σε όλες αυτές τις «δεξαμενές μονοδιάστατης σκέψης» και αν εντοπίσετε ένα όνομα προσωπικότητας, το οποίο να ανήκει σε άλλο χώρο πέραν εκείνου στο οποίο ανήκει ο Πρόεδρος, ή αν διατηρεί διαφορετικές απόψεις από εκείνες του Προέδρου και του κόμματός του, τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένος. Εάν, όμως, αποδειχθεί ότι τις «δεξαμενές σκέψης» τις δημιουργεί, απλώς, επειδή μεγάλη είναι η σειρά των ημετέρων που αναμένουν να ευεργετηθούν από τις υπηρεσίες τους, τότε κάκιστη υπηρεσία προσφέρει στον τόπο και μεγάλη ζημιά προκαλεί στο κράτος.

Η κομματικοποίηση του κράτους και των θεσμών, η επιβράβευση μετριοτήτων, ο παραμερισμός των άξιων και των ικανών, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στον τόπο και αποτελεί έναν από τους λόγους που αυτό το κράτος έχει φθάσει στα σημερινά του χάλια και έχει χρεοκοπήσει οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος κυβέρνησε τον τόπο για δέκα χρόνια, φέρει τεράστια ευθύνη για τον ξεπεσμό που παρατηρείται σήμερα. Επειδή ακριβώς στα δέκα χρόνια που διακυβέρνησε κομματικοποίησε το κράτος, βόλεψε ημετέρους, επιβράβευσε μετριότητες, απέκλεισε ικανούς και άξιους. Σήμερα, και παρά τα δεινά που επισωρεύθηκαν, το ίδιο κόμμα επαναλαμβάνει εαυτόν. Αν φιλοδοξεί να αναδειχθεί η τελευταία διακυβέρνηση, η οποία θα επιφέρει τη χαριστική βολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, ας συνεχίσει...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Με άδεια της Κυβέρνησης;

Ποιος έδωσε άδεια στον Πρόεδρο της ΚΟΠ να παραστεί στη βράβευση των «αρίστων» της παράνομης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και να φωτογραφηθεί κάτω από τα σύμβολα του ψευδοκράτους; Το έπραξε με δική του πρωτοβουλία; Ή έλαβε άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών; Και αν είναι με άδεια της Κυβέρνησης που ο κ. Κουτσοκούμνης έκανε ό,τι έκανε, να υποθέσουμε ότι αποτελεί πολιτική της Κυβέρνησης να ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες; Χρειάζεται να δώσουν εξηγήσεις και ο Πρόεδρος της ΚΟΠ και η Κυβέρνηση.


Top