Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Ανάπτυξη» με 13.300 πεινασμένα παιδιά

«Ανάπτυξη» με 13.300 πεινασμένα παιδιά

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


 
 
 
Το Υπουργείο Παιδείας θριαμβολογεί παραπλανώντας
και η Κυβέρνηση κάνει οικονομική πολιτική με όσα λεηλάτησε
από το κούρεμα και τις περικοπές
 
Πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι του Προεδρικού θριαμβολογούν για "ανάπτυξη" και "νέο οικονομικό θαύμα",  ξαφνικά να αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν 13 και πλέον χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν τις δυνατότητες να σιτίζονται σπίτι τους, δεν έχουν τις δυνατότητες οι γονιοί τους να τους αγοράσουν μία κασετίνα, ένα ζευγάρι παπούτσια και μία μαθητική στολή; Θορυβήθηκε το Υπουργείο Παιδείας, από τα σχετικά δημοσιεύματα και τις έγκυρες διαπιστώσεις, και αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιχειρεί να ανασκευάσει τους αριθμούς και να ισχυριστεί ότι τα 13.300 παιδιά δεν είναι άπορα, απλώς σιτίζονται στα μαθητικά συσσίτια ως "κοινωνική παροχή του Υπουργείου Παιδείας για να ανακουφίσει τις οικογένειες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση".
Μα, για κάφρους μάς εκλαμβάνουν ο Κώστας Καδής και οι λειτουργοί του Υπουργείου του;
Όταν παραδέχονται πως η δωρεάν σίτιση έχει ως σκοπό "να ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση", αυτομάτως δεν παραδέχονται ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να προσφέρουν ένα πρόγευμα στα παιδιά τους πριν πάνε στο σχολείο; Τι αποδεικνύει αυτό; Ότι οι οικογένειες αυτές είναι άπορες και το εισόδημά τους δεν αντέχει στην  προσφορά ενός γάλακτος και μίας μαρμελάδας στα παιδιά τους.
Αλλά οι κωμικοί ισχυρισμοί του Υπουργείου Παιδείας διαψεύδονται από τον ίδιο τον Δημοκρατικό Συναγερμό Λεμεσού, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την αγορά κασετίνων, σχολικών ειδών, σχολικού ρουχισμού, για τα άπορα παιδιά της Λεμεσού. Αν υπήρχαν τόσες οικογένειες που μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά  τους μία κασετίνα και ένα γάλα, δεν  θα υπήρχε λόγος να διεξάγει εκστρατείες ο ΔΗΣΥ Λεμεσού για να βοηθήσει.
Η δωρεάν σίτιση μαθητών και η προσφορά μεταχειρισμένου, ή καινούργιου σχολικού εξοπλισμού σε  άπορα παιδιά, δεν αποτελεί συνεισφορά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται το Υπουργείο. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν προσφέρουν σεντ, όπως σεντ δεν πρόσφεραν για  τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων,   τα οποία βιάστηκε να καταργήσει η Κυβέρνηση, για να εκλείψουν από τα βλέμματα της κοινωνίας τα βάρβαρα αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής. Η δωρεάν σίτιση μαθητών και ο εφοδιασμός τους με σχολικά είδη και ρουχισμό αποτελούν προϊόν εθελοντικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης από άτομα, επιχειρηματίες και άλλα κοινωνικά σύνολα. Ουδέν προσέφερε και ουδέν προσφέρει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Η κοινωνία προσφέρει και η Κυβέρνηση με ξένα κόλλυβα επαίρεται. Τουλάχιστον, τις ημέρες της πλήρους καταστροφής μετά την τουρκική εισβολή, η Κυβέρνηση προσέφερε στους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους, μέσω της Υπηρεσίας Μερίμνης, όσα μπορούσε ώστε να απαλύνει τον πόνο και την πείνα των 140 χιλιάδων προσφύγων. Σήμερα, η Κυβέρνηση δεν προσφέρει. Συνεχώς στοιβάζει στα ταμεία της απλώς για να επιδεικνύει τους ξηρούς αριθμούς της "ανάπτυξης" και της "προόδου", την ώρα που μεγάλο μέρος της κοινωνίας πεινά και μαθητές μεταβαίνουν το πρωί στο σχολείο πεινασμένα και χωρίς σεντ στην τσέπη. 
Ανάπτυξη δεν υπάρχει χωρίς να συνυπάρχει με την ευμάρεια του πληθυσμού. "Ανάπτυξη" υπάρχει μόνο στους αριθμούς και στις προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Η κοινωνία άγχεται και δοκιμάζεται πώς θα τα βγάλει πέρα. Μόνο μία μειοψηφία πληθυσμού και εργαζομένων αποτελούν τους πατρικίους. Και βεβαίως οι αργόσχολοι διορισμένοι και ευνοημένοι από την οικονομική κυβερνητική ολιγαρχία.
Προσθέστε σε αυτά τη μεγάλη ανεργία μεταξύ των νέων, τους νέους που εργάζονται νυχθημερόν με μισθούς πείνας, τη μετανάστευση μεγάλου εργατικού δυναμικού, τη φυγή κοινοτικών εργαζομένων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά, τη χρυσοπληρωμένη Παιδεία και Υγεία, τις δύσκολες ώρες που διέρχονται οι επιχειρήσεις, την έλλειψη ρευστού στην αγορά και τόσα άλλα δεινά που επεσώρευσαν οι κυβερνήσεις Χριστόφια-Αναστασιάδη, και θα έχετε μία καθαρή εικόνα της δεκαετούς θεομηνίας που επεσώρευσαν στον τόπο ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ... 

Top