Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το μέγα ψέμα: «Εμπλέξαμε την Τουρκία»

Το μέγα ψέμα: «Εμπλέξαμε την Τουρκία»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αμμόχωστος, έποικοι, εγγυήσεις εδαφικό, αντί να τα συζητεί ο Μαυρογιάννης στην Άγκυρα, τα διαπραγματεύεται με τον Οζερσάι στη Λευκωσία

Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της κυβερνητικής πολιτικής στο Κυπριακό ήταν το εφεύρημα πως, δήθεν, εμπλέξαμε την Τουρκία στον διάλογο. Μύθος ο οποίος απομυθοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, όταν, μετά τη συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου, βγήκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Γκιουλ να προσγειώσει τους πάντες, δηλώνοντας πως το Κυπριακό είναι θέμα που αφορά τις δύο κοινότητες και θα το λύσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Στην εξέλιξη, κατέπεσε ακόμη ένας «πυλώνας» της κυβερνητικής πολιτικής. Εδώ και μήνες διεξάγεται διάλογος. Τίθενται στο τραπέζι θέματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία. Αυτή μόνο μπορεί να τα λύσει. Θέμα Αμμοχώστου, θέμα εγγυήσεων, εδαφικό, θέμα εποίκων. Και σε όλα αυτά, υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ούτε ένα θέμα από αυτά δεν έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πήγε μόνο μία φορά στην Άγκυρα, συναντήθηκε φιλοφρονητικά με τον Γενικό Διευθυντή του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά καμία ουσιώδη συνομιλία δεν είχε μαζί του. Έκτοτε, δεν ξαναπήγε στην Άγκυρα.

Εδώ και καιρό, τίθεται θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου. Την Αμμόχωστο την κατέχει ο τουρκικός στρατός. Στην Άγκυρα επαφίενται οι αποφάσεις για το μέλλον της πόλης. Έρχονται εδώ οι Φούλε και Ρούμπιν, και αντί να τους παραπέμψουμε στην Άγκυρα, τους στέλλουμε στον Έρογλου. Ο Έρογλου θα αποφασίσει για μία περιοχή την οποία κατέχει 40 χρόνια ο τουρκικός στρατός; Ο Μαυρογιάννης δεν στέλλεται στην Άγκυρα για να συζητήσει το θέμα αυτό, όπως και άλλα, το κλειδί λύσης των οποίων κατέχει η Τουρκία. Τι σόι «εμπλοκή της Τουρκίας» είναι αυτό για το οποίο πανηγύριζαν οι κυβερνώντες;

Αντ΄ αυτού και για να προσφέρονται ψευδαισθήσεις στους κατοίκους της Αμμοχώστου, εφευρίσκεται ο «Επιτάφιος της Αμμοχώστου». Σε δορυφορική μάλιστα σύνδεση. Για να προβάλλεται παντού η εικόνα μίας Τουρκίας και ενός ψευδοκράτους-κράτους, το οποίο σέβεται την ανεξιθρησκεία και επιτρέπει στους Χριστιανούς της Κύπρου να λειτουργούνται σε κατεχόμενα εδάφη. Ανεξάρτητα εάν ο ναός, όπου τελέστηκε η Ακολουθία, είναι συλημένος, δεν υπάρχουν εικόνες και Αγία Τράπεζα. Στήνεται σκηνικό πως τα πράγματα, τάχατες, πάνε καλά, στην παρουσία μάλιστα και δυτικών πρέσβεων, αυτών που οργανώνουν τα επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια. Έλληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες, μαζί στις «επάλξεις» για λύση που θα θεραπεύσει τα οικονομικά δεινά των Ελληνοκυπρίων. Ιεράρχες και Μουφτήδες μαζί, για να πείσουν πως η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα εκείνων, τις εκκλησίες των οποίων κατέστησαν μάνδρες ζώων, καμπαρέ και σάλες χορού!

Επανερχόμαστε, όμως, στο θέμα της «εμπλοκής της Τουρκίας». Η Άγκυρα αιφνιδιάζει την εφησυχασμένη Κυβέρνηση, διαγράφοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και απαιτώντας από τους υπηκόους της, εάν θέλουν να την επισκεφθούν, να αποποιηθούν το κράτος τους και να αιτούνται ως «κάτοικοι της ελληνοκυπριακής διοίκησης του Νότου». Και ο κ. Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», οπτασιάζεται «άριστους οιωνούς» για λύση! Παραλείπει, όμως, και πάλιν να στείλει τον κ. Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και να ζητήσει εξηγήσεις από την «εμπλεκόμενη» στον διάλογο Τουρκία, για την προκλητική απόφαση.

Ούτε στο θέμα της Αμμοχώστου, ούτε στο θέμα της βίζας, ούτε στο θέμα των εποίκων, ούτε στο θέμα των εγγυήσεων εμπλέκεται η Τουρκία. Μόνο στα οράματα των κυβερνώντων υπάρχει τέτοια εμπλοκή.
Η πολιτική Αναστασιάδη κατέστησε ακόμη και το εθνικό πρόβλημα θέμα επικοινωνιακού παιγνιδιού. Είναι αυτή η πολιτική, πολιτική παραπλάνησης και εφησυχασμού της κυπριακής κοινής γνώμης. Είναι πολιτική απο-ενοχοποίησης της Τουρκίας στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.
Προτροπή: Μην ακούτε τι σας λένε οι κυβερνώντες. Εμπαίζουν το κριτήριο και τη νοημοσύνη σας...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Οι «ομόλογοι»

«Το θέμα του φυσικού αερίου σχετίζεται με τους δύο λαούς στο νησί και θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το θέμα με τους Ελληνοκύπριους ομολόγους μας», είπε ο Έρογλου.
Προσέξτε: «Με τους ομολόγους μας», λέει. Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου είναι, πράγματι, ασπίδα. Αλλά για ποιους;


Top