Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Λάζαρε δεύρο έξω...

Λάζαρε δεύρο έξω...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Σε "ανάσταση" νεκρών προσβλέπει ο Έιντε
 
Αποχαιρέτισε την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και μαζί του αποχαιρετίσαμε και εμείς τους ψευδοδιαλόγους,  τον κίνδυνο να βρεθούμε στη δίνη μίας τουρκικής λύσης, και τις ενδοτικές πολιτικές οι οποίες ετάφησαν στα βουνά της Ελβετίας. Αλλά ο αστρολόγος-διπλωμάτης, έχει μετεξελιχθεί σε νεκροτόμο, προσδοκώντας ανάσταση εκλιπουσών διαδικασιών, εάν και όταν οι δύο πλευρές, συμφωνήσουν, είπε.
Αλλά ο κ. Έιντε αφαιρεί από το "κάδρο" την Τουρκία, το μέρος εκείνο το οποίο θανάτωσε τη διαδικασία και την οδήγησε στη νεκροφόρα.
Οι δύο πλευρές, δεν έχουν  θεϊκές ικανότητες να ανασταίνουν νεκρούς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι υποχείρια στην Τουρκία και ενεργεί στη βάση των εντολών της. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα, έδωσε τα πάντα για να κρατήσει ζωντανή τη  διαδικασία, αλλά αντί να ημερέψει το θηρίο, το κατέστησε περισσότερο αδηφάγο. Συνεπώς, ο μόνος που μπορεί να αναστήσει νεκρούς είναι η Τουρκία. Γιατί την αφήνει "έξω του χορού" ο κ. Έιντε;
"Η διαδικασία δεν μπορεί να αναστηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη. Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει να γίνει από εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών,  και εάν συμφωνήσουν,  ο Γ.Γ. είναι εκεί", δήλωσε. 
Τρία χρόνια ενασχόλησης με το Κυπριακό, ο Έιντε, είτε δεν κατάλαβε τίποτε από το τι συνθέτει το Κυπριακό πρόβλημα, είτε κατάλαβε, αλλά οι φιλοτουρκικές του αντιλήψεις τον υποχρεώνουν να προσφέρει κάλυψη στον ρόλο της Τουρκίας. Είναι η Τουρκία η οποία πρέπει να διαφοροποιήσει ριζικά τις θέσεις της και να αποδεχθεί τη λειτουργία ενός πραγματικά κυρίαρχου, ανεξάρτητου και ενωμένου κράτους, χωρίς εγγυητές και χωρίς επικυρίαρχους. Αλλά η Τουρκία, εδώ και μισό και πλέον αιώνα διατηρεί αδιάλλακτες και αμετακίνητες θέσεις οι οποίες καθιστούν αδύνατη, τώρα και το προσεχές  μέλλον, τη λύση του Κυπριακού. Εξαιτίας αυτών των εμμονών και των επεκτατικών σχεδίων της, το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο.
Τίποτε δεν μπορεί να αναστηθεί με τη στάση και τις πολιτικές της Τουρκίας,  αλλά και τις εμμονές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σε αφελείς φιλοσοφίες και αναποτελεσματικές διαδικασίες.
Το τέλος στο Κραν Μοντανά, δεν σήμανε απλώς το τέλος μίας διαδικασίας, αλλά και το τέλος ψευδαισθήσεων, ενδοτικών πολιτικών, διζωνικών λύσεων και ψευδοδιαλόγων. Ζουν στον κόσμο τους οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ όταν πιστεύουν σε μία λαθροβίωση όλων αυτών και πολύ περισσότερο ότι μέσω της λαθροβίωσης μπορεί να υπάρξει λύση βιώσιμη και λειτουργική.
Στο Κραν Μοντανά μπήκε η ταφόπλακα στις ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει έστω και μία ίντσα,  από το στρατηγικό σχέδιο του Νιχάτ Ερίμ.
Στο Κραν Μοντανά μπήκε η ταφόπλακα στις ονειροπολήσεις πως μέσω του διακοινοτικού διαλόγου μπορεί να τερματισθεί η κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος.
Στο Κραν Μοντανά μπήκε η ταφόπλακα στο μεγάλο ψέμα ότι η διζωνική λύση μπορεί να δημιουργήσει φυσιολογικό κράτος.
Στο Κραν Μοντανά,  μπήκε η ταφόπλακα πως η πολιτική προσφορών προς το θηρίο θα το ημερέψει και θα το καταστήσει διαλλακτικό.
Όλα αυτά δεν μπορούν να αναστηθούν και όσο και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων επιμένουν κατά τρόπο πολιτικά σχιζοφρενικό, στην ανάσταση και επανάληψη όσων στοιχείων είναι θαμμένα βαθιά στο χώμα, τόσο περισσότερο θα τσιμεντώνεται η διχοτόμηση.
 

Top