Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Θα πληρώσουμε τον λογαριασμό του... Αναστασιάδη

Θα πληρώσουμε τον λογαριασμό του... Αναστασιάδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Τα μοιραία λάθη του Προέδρου,  προοιωνίζουν
 και τα όσα επακολουθήσουν στη νέα πενταμερή
 
Το Προεδρικό έχει πλήρη άγνοια για το τι προτίθεται να πράξει ο Έιντε, αλλά ακόμη και όταν το πράττει, προθύμως συναινεί  σε όσα υποβάλλει. "Αγκρίζεται" προς στιγμή ο Πρόεδρος, προβαίνει σε οργίλες δηλώσεις για τα μάτια των πολιτών και στο τέλος είτε συναινεί, είτε τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις και τα τετελεσμένα. Αλλά πέραν αυτών, το Προεδρικό κάνει μεσάνυκτα και σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προθέσεις και τα τουρκικά σχέδια. Και όταν δεν γνωρίζεις ποιες κινήσεις θα κάνει ο αντίπαλος, τότε μοιραία είσαι ο χαμένος του παιγνιδιού. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διαπράξει τόσα πολλά και ολέθρια λάθη, εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανικανότητας του ιδίου και των συνεργατών του, ώστε η εθνική υπόθεση έχει καταλήξει σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου, με τον Έιντε και την τουρκική ομάδα να διατηρούν πλήρη υπεροχή και την κυπριακή να αμύνεται συνεχώς στο δικό της  μισό γήπεδο και να σημειώνει αυτογκόλ. 
Σημειώνουμε τα ακόλουθα:
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου με τον Ακιντζί χωρίς να έχει ιδέα τι του επιφυλάσσει ο Έιντε. Και όχι μόνο δεν έχει ιδέα, αλλά αποδέχεται και το εκτρωματικό ανακοινωθέν που εκδίδουν τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή ο Έιντε. Ανακοινωθέν στο οποίο η πολυμερής υποβαθμίζεται σε πενταμερή, η Κυπριακή Δημοκρατία εξαφανίζεται εντελώς από τα μέρη που θα συμμετάσχουν, αποκλείονται τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ε.Ε. περιορίζεται σε ρόλο "παρατηρητή".
2. Μεταβαίνει στα τρία Μον Πελεράν και παραλαμβάνει ένα χάρτη εδαφικού  από την τουρκοκυπριακή πλευρά,  ο οποίος αφήνει εκτός επιστροφής ζωτικής σημασίας ελληνικές περιοχές,  μεταξύ των οποίων και τη Μόρφου. Αντί να τον επιστρέψει ως απαράδεκτο και να δηλώσει ότι δεν προσφέρεται προς διαπραγμάτευση, προχωρεί ο ίδιος κατά δική του ομολογία, σε παραχωρήσεις, δεχόμενος μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν. Επιστρέφει στην Κύπρο και πανηγυρίζει ότι για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά υπέβαλε χάρτη στο εδαφικό. Ανακριβές βεβαίως, αλλά και ακριβές να είναι, οι πανηγυρισμοί είναι κωμικοί. Μετατρέπει μία δυσμενέστατη εξέλιξη σε θρίαμβο. Πανηγυρίζει επειδή η τουρκική πλευρά υπέβαλε χάρτη αντί να οργίζεται και να αντιδρά για  το περιεχόμενο του χάρτη.
3. Μεταβαίνει στη Γενεύη. Όχι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ως "Αυτού Εξοχότης". Στην πραγματικότητα, ως εκπρόσωπος κοινότητας και όχι ηγέτης κράτους. Μεταβαίνει απροετοιίμαστος και χωρίς να γνωρίζει ούτε τις προθέσεις του Έιντε, ούτε τις προθέσεις της Τουρκίας. Ο Έιντε είχε ετοιμάσει έγγραφο εντελώς απαράδεκτο για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ένας φίλος της Κύπρου, ενημερώνει την κυπριακή αντιπροσωπεία για τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών. Χάρις σε αυτή την ενημέρωση, διασώζεται η κυπριακή πλευρά. Αλλά τι επακολουθεί. Ακούει ο Νίκος Αναστασιάδης, από πρώτο χέρι, τις θέσεις και τις αξιώσεις της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου, δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα ούτε τερματισμό των εγγυήσεων της δέχεται, ούτε αποχώρηση των στρατευμάτων της. Και προσθέτει ακόμη μία αξίωση. Την αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών. Είναι ως να μην άκουσε. Επιστρέφει στην Κύπρο και πανηγυρίζει ότι "εγώνιασε" την Τουρκία και την υποχρέωσε σε συζήτηση εγκατάλειψης των εγγυήσεων της και αποχώρηση των στρατευμάτων της. Σήμερα ετοιμάζεται να ξαναπάει σε νέα πενταμερή για να ξανακούσει τα ίδια. Γυρό γυρό του μπάκαρη...
4. Ο Ακιντζί φεύγει από τις συνομιλίες επικαλούμενος το ψήφισμα της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Αντί να καταγγείλει την αποχώρηση του από τις συνομιλίες,  δίνει εντολές στον Αβέρωφ Νεοφύτου και στον Άντρο Κυπριανού, να μετατραπούν σε ικέτες του Ακιντζί και να μεταβούν στα κατεχόμενα, για να τον ικετεύσουν να επιστρέψει στις συνομιλίες, με αντάλλαγμα την εκπλήρωση του όρου του για ακύρωση της απόφασης της Βουλής και παραγραφή της ιστορίας του κυπριακού ελληνισμού. Δίδει για άλλη μία φορά έμπρακτο παραδείγμα πολιτικού,  έτοιμου να αποδεχθεί και να συναινέσει σε κάθε σχιζοφρενικό αίτημα των Τούρκων.
5. Ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και εκεί εγκαταλείπει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει προκειμένου να συμμετάσχει σε "νέα Γενεύη". Απροετοίμαστος και πάλιν, αποδέχεται ένα ανακοινωθέν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Ακιντζί. Εξαφανίζεται και πάλιν η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, γίνεται αποδεκτή η πενταμερής και όχι η πολυμερής, γίνεται αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί για 'δύο τραπέζια" και το χειρότερο απ΄όλα ο Νίκος Αναστασιάδης, αναγνωρίζει ότι η ασφάλεια αποτελεί "ζωτικής σημασίας" για την τουρκική πλευρά. Κυπριακός Ελληνισμός και Τουρκοκύπριοι κινδυνεύουν εξίσου! Από ποιους κινδυνεύουν οι Τουρκοκύπριοι; Από κανένα. Από ποιο κινδυνεύει ο Κυπριακός Ελληνισμός; Απο την Τουρκία του Ερντογάν των 80 εκατομμυρίων. Ο Νίκος Αναστασιάδης, τους  θέτει σε ίσο επίπεδο κινδύνου και τους δύο! Εξανεμίζεται το διαχρονικό αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για πλήρη κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και πλήρη  και άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και η πλήρης και άμεση αποχώρηση του τουρκικού στρατού, μετατρέπεται σε "αντικατάσταση". Και προσφέρεται ευκαιρία στην Τουρκία να επιμείνει σε εγγυήσεις και παραμονή Αττίλα, ή στην "καλύτερη" περίπτωση,  να "εκσυγχρονίσει" και τα δύο παραμένουσα στην Κύπρο, ως επικυρίαρχος. 
Αυτά εν ολίγοις είναι τα μοιραία λάθη που διέπραξε ο Πρόεδρος, μέσα σε ελάχιστους μήνες. Ας μην πάμε πιο πίσω. Και το ερώτημα πλέον,  δεν είναι ποιο άλλο μοιραίο λάθος θα διαπράξει στο  Κρανς Μοντάνα. Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδράσει αλώβητη από το ελβετικό θέρετρο. Αργά ή γρήγορα ο κυπριακός ελληνισμός θα πληρώσει ακριβό λογαριασμό από  τα...σπασμένα του ηγέτη  του...   

Top