Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Φιμώνουν ακόμη και τη σκέψη των νέων...

Φιμώνουν ακόμη και τη σκέψη των νέων...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Άλαλοι εκπαιδευτικοί, αδιάφοροι γονείς,
προπύργιο φίμωσης νέων το Υπουργείο Παιδείας, 
απίστευτες εικόνες με ένα ιστορικό εκπαιδευτήριο
ζωσμένο από αστυνομικούς 
 
 
Όταν ένα εκπαιδευτήριο είναι περικυκλωμένο από αστυνομικούς, όταν διατυπώνονται σαφείς απειλές κατά μαθητών να μην κατέλθουν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, όταν γονείς απειλούνται να "συνάξουν" τα παιδιά τους διαφορετικά θα υποστούν μείωση διαγωγής στο απολυτήριο, όταν συμβαίνουν όλα αυτά και φιμώνονται νέοι για να μην εκφράσουν άποψη, τότε σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει δημοκρατία. Επικρατεί η απειλή, η αστυνομοκρατία, η φίμωση και η προσπάθεια των κρατούντων να επιβάλουν με αντιδημοκρατικούς νόμους, τις αποφάσεις τους.
Αυτό που συνέβη προχθές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο αποτελεί στίγμα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Και καλούμε  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να θέσει σε τάξη όσους κατά τον τρόπο που ενήργησαν, εξέθεσαν και την  Κυβέρνηση και τη δημοκρατία.
Μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του αρχαιότερου και ιστορικότερου εκπαιδευτηρίου της νήσου, επρόκειτο να συγκεντρωθούν έξω από το σχολείο, προκειμένου να συλλέξουν υπογραφές κατά των εργασιών που γίνονται για τη βελτίωση του κτηρίου, οι οποίες, όπως αναφέρουν, καταστρέφουν αρχαία ευρήματα και την ιστορικότητα του Παγκυπρίου. Μία ειρηνική εκδήλωση χωρίς κανένα ίχνος κινδύνου και διασάλευσης του νόμου και της τάξης. Και, όμως, η Κυβέρνηση φοβήθηκε μία καθόλα δημοκρατική και νόμιμη εκδήλωση νέων ανθρώπων! Και έστειλε αστυνομικούς να "περιφρουρήσουν" την τάξη.
Οικτίρουμε, εν πρώτοις, την Αστυνομία. Μία Αστυνομία, η οποία δεν ανησυχεί και δεν διαθέτει τη στοιχειώδη πρόνοια να λάβει προληπτικά μέτρα κατά των χούλιγκαν, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε οδομαχίες με κίνδυνο απώλειας ζωών. Αλλά ανησυχεί και επιχειρεί να καταστείλει μία ειρηνική εκδήλωση μαθητών.
Οικτίρουμε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αντί να αγκαλιάζει ειρηνικές εκδηλώσεις των νέων, αντί να τους ωθεί σε έκφραση απόψεων, αντί να προωθεί και να διδάσκει τον διάλογο, φιμώνει τους νέους και αιτείται την αποστολή  αστυνομικής δύναμης για να καταστείλει την "ανταρσία"! Αν αυτό είναι δημοκρατικό Υπουργείο που διδάσκει την ελευθερία σκέψης, και δεν αποτελεί προπύργιο δικτατόρευσης σκέψεων και ειρηνικών εκδηλώσεων, τότε ας κρίνουν οι μαθητές και οι γονείς πώς κατήντησε το Υπουργείο Παιδείας επί σημερινής διακυβερνήσεως. Έτσι εννοεί τον ευρωπαϊσμό και έτσι τον επιβάλλει ο ΔΗΣΥ; Άκουσαν εκεί στην Πινδάρου να εκδηλώνονται τέτοιες απεχθείς αντιδημοκρατικές ενέργειες εις βάρος νέων, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα;
Οικτίρουμε όσους εκ της διευθύνσεως του σχολείου υπάκουσαν σε οδηγίες του Υπουργείου και τρομοκράτησαν τους μαθητές με αποβολές, μείωση διαγωγής και άλλα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ελεύθεροι και δημοκρατικοί άνθρωποι, που δημιουργούν ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες. Πώς ανέχονται να εμπεδώνουν μέσα στους μαθητές αντίθετες φιλοσοφίες και να τους διδάσκουν τη φίμωση των απόψεών τους;
Καλούμεν πάραυτα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να πάρουν θέση επί όσων συνέβησαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Καλούμε τις Κινήσεις καθηγητών, κομματικοποιημένες και ανεξάρτητες, να τοποθετηθούν. Καλούμε τις οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων επίσης να πάρουν θέση. Καλούμε τα κόμματα να εγγράψουν θέμα προς συζήτηση στη Βουλή. Και καλούμε τους οργανωμένους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη φίμωση, την τρομοκρατία και τη δικτατόρευση της σκέψης τους. Εάν δεν το πράξουν, τότε ούτε εκπαιδευτικοί δικαιούνται να ονομάζονται, ούτε  προστασία στους νέους μπορούν να προσφέρουν.
Ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Υπεράσπιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αρχιτέκτονας Χάρης Φεραίος, προχώρησε σε αιχμηρές παρατηρήσεις, ύστερα από εκείνο το αντιδημοκρατικό θέαμα που εκτυλίχθηκε στον χώρο του ιστορικού εκπαιδευτηρίου: "Απονεύρωσαν ακόμη και τη νεολαία... Πού είναι οι καθηγητές;" ερώτησε. 
Την απονεύρωση της νεολαίας, και τον αφελληνισμό, είχε προ πολλού επισημάνει ο υπογράφων. Είχε γράψει σειρά άρθρων, στα οποία στηλιτεύετο η μετατροπή της ελληνοκεντρικής παιδείας σε επαναπροσεγγιστική. Είχε επισημάνει τον φθοροποιό ρόλο που διαδραματίζει η λεγόμενη Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, η οποία συνεστήθη με απαίτηση Ακιντζί για να αλλάξει "η εθνικιστική εκπαίδευση των Ελληνοκυπρίων" και την οποία χωρίς δεύτερη σκέψη είχε αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Είχαμε επισημάνει την προτροπή του Προέδρου "να κοπούν οι ομφάλιοι λώροι με τη μητέρα πατρίδα". Είχαμε επικρίνει την εισήγηση για απαγόρευση της επίσκεψης μαθητών στην Ελλάδα επειδή "ενισχύουν το εθνικιστικό αίσθημα". Είχαμε καταγγείλει την απαγόρευση των επισκέψεων μικρών μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα, επειδή "η θέα της αγχόνης δυνατόν να τους προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα". Είχαμε καταγγείλει την από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ηγεσιών ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ παραγραφής μίας ιστορικής σελίδας του κυπριακού Ελληνισμού, του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. 
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Τώρα, εάν ήλθε και η σειρά του Παγκυπρίου Γυμνασίου να κατεδαφισθεί η ιστορικότητά του και ο συμβολισμός που ενέπνεε και καθοδηγούσε στα χρόνια της αποικιοκρατίας τους Ελληνοκυπρίους νέους, τότε η εικόνα κατεδάφισης της ιστορίας οδεύει προς ολοκλήρωση...

Top