Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Υφυπουργός Ανάπτυξης: Εξαγγέλθηκε το 2013 και επανεξαγγέλλεται το 2017!

Υφυπουργός Ανάπτυξης: Εξαγγέλθηκε το 2013 και επανεξαγγέλλεται το 2017!

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι εξαγγελίες Υπουργών στοχεύουν στην υφαρπαγή ψήφων ενόψει προεδρικών εκλογών
  
Τέσσερα και πλέον χρόνια, η Κυβέρνηση συλλογικά  και οι πλείστοι Υπουργοί της χωριστά, εκάθοντο στα γραφεία τους, χωρίς ουσιαστικά να ενδιαφέρονται ποσώς να υλοποιήσουν τουλάχιστον μερικές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, του 2013. Ξαφνικά, και λίγους μήνες πριν εκπνεύσει η θητεία της διακυβέρνησης, έχουν αποδυθεί σε πραγματικό ράλι εξαγγελιών μέτρων και Στρατηγικών Υψηλής Πολιτικής, σε όλα σχεδόν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες! Αυτό το όψιμο ξύπνημα δεν έχει να κάμει με τίποτε, εκτός από την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος μπορεί να διερωτάται για τα μάτια των αφελών "τι να κάμω την καρέκλα του Προέδρου, όταν η πατρίδα μου είναι διχοτομημένη", αλλά η αλήθεια είναι ότι για τον κ. Αναστασιάδη, και τον κάθε Πρόεδρο της διχοτομημένης Κύπρου, η καρέκλα είναι τόσο πολύτιμη και η νομή των αγαθών της εξουσίας τόσο πλούσια, ώστε όταν την κατέχουν, λαμβάνει το περιεχόμενο βασιλικού  θρόνου...
Αν μετρήσει κάποιος τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τις παροχές που προσφέρθηκαν, τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και τις Στρατηγικές που εκπονήθηκαν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, θα μείνει έκπληκτος από την "παραγωγικότητα" των Υπουργών. Θα διαπιστώσει ότι είναι εκατονταπλάσιες εκείνων που εξαγγέλθηκαν στα τέσσερα και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης. 
Ο ικανός και συμπαθής, κατά τα άλλα, άρτι διορισθείς Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ήλθε πριν από μερικές ημέρες να ανακοινώσει τη δημιουργία τριών Υφυπουργείων (Τουρισμού, Ναυτιλίας και Ανάπτυξης). Γνωρίζετε  πότε εξήγγειλε τη δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Πριν από τέσσερα χρόνια και τέσσερεις μήνες! Συγκεκριμένα, σε προεκλογική ομιλία του στις Πλάτρες, στις 20 Ιανουαρίου 2013, είχε εξαγγείλει το μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Τροόδους, η εφαρμογή του οποίου θα επιβλεπόταν από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης. Έλεγε: 
"Είμαι πολιτικός που πιστεύει στον πραγματισμό και επιζητεί απτά αποτελέσματα. Στόχος μας είναι όχι μόνο να φέρουμε ανάπτυξη, αλλά να φέρουμε ανάπτυξη που θα έχει και διάρκεια. Εδώ ακριβώς αποσκοπεί και η δέσμευσή μου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, απελευθερωμένος από τις πολλαπλές αρμοδιότητες των Υπουργών, θα έχει την  αποκλειστική ευθύνη του τομέα του. Θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, με γνώμονα τον προγραμματισμό, την προώθηση και την υλοποίηση των σοβαρών επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα". Και υποσχόταν πως δεν θα εβράδυνε εκείνο το μεγαλεπήβολο έργο, αλλά δεσμευόταν ότι θα ξεκινούσε σε περίοδο έξι μηνών από της αναλήψεως της διακυβέρνησης. Τόνιζε: "Δεν υποσχόμαστε ότι θα τα κάνουμε όλα σε μια ημέρα, αλλά δεσμευόμαστε να αρχίσουμε από την πρώτη ημέρα. Δεν θα βουλιάξουμε στις διαδικασίες και δεν θα βραχυκυκλωθούμε στη γραφειοκρατία. Έχουμε κάνει από τώρα τον προγραμματισμό. Και δεσμευόμαστε ότι όλα τα στάδιά του ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ 6 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Ή ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013 (τα κεφαλαία δικά μας). Αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διαδικασία, θα είναι ο Υφυπουργός  Ανάπτυξης".
Εκείνο το μεγαλόπνοο έργο, που προέβλεπε τεράστια έργα, μεταξύ των οποίων και τα θρυλικά πλέον τελεφερίκ του Τροόδους, και ο θρυλικός Υφυπουργός Ανάπτυξης, αντί σε έξι μήνες, καθυστέρησαν τεσσεράμισι χρόνια! Και, προφανώς, θα ενταχθούν σε έναν νέο κύκλο δεσμεύσεων του Νίκου Αναστασιάδη για τις εκλογές του 2018.
Αυτή η περίπτωση αποδεικνύει όχι μόνο πόσο ανεύθυνα ενεργούσε ο Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να υφαρπάσει ψήφους, όχι μόνο πόση άγνοια είχε για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο τόπος, αλλά και πόση προεκλογική σκοπιμότητα χαρακτηρίζει τους Υπουργούς του, οι οποίοι συνεχίζουν να εξαγγέλλουν τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έπρεπε να είχε δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες του 2013!
Απ' εκεί και πέρα, ο Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο! Εδώ και τόσα χρόνια η νεανική παραβατικότητα κατέστη μάστιγα για τα σχολεία και θυμήθηκε ο Υπουργός, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να εξαγγείλει Εθνική Στρατηγική! Καλημέρα. Τέσσερα χρόνια ούτε άκουε, ούτε έβλεπε τι γινόταν στα σχολεία του; Γιατί δεν εξήγγειλε Στρατηγική για να την ανακόψει; Τώρα που η βία έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τρέχει να προλάβει.  Μάλλον την τύχη των τελεφερίκ και του Υφυπουργού Ανάπτυξης θα έχει η εξαγγελία...
Αλλά εξαγγέλλεται και Εθνική Στρατηγική για τους Νέους, κορόιδα. Πότε; Τώρα που έστειλαν το εκλεκτότερο δυναμικό στη μετανάστευση, τώρα που έστειλαν τους νέους στην ανεργία ή τους "εργοδότησαν" με μισθούς 700 ευρώ και εφιαλτικά ωράρια εργασίας, τώρα που τα σχολεία γέμισαν ναρκωτικά, τώρα που άφησαν τους νέους χωρίς όραμα να βρίσκουν διέξοδο στο ποτό και στον χουλιγκανισμό, και τους αποστασιοποίησαν από κάθε ενδιαφέρον για τα κοινά και την πατρίδα, αποφάσισαν να εξαγγείλουν Στρατηγική για τη Νεολαία! Με ποίο στόχο; Να αυξήσουν τις προοπτικές επανεκλογής του Προέδρου.
Επαναλαμβάνουμε: Μη δίδετε πίστη σε εξαγγελίες του Προέδρου και των  Υπουργών του. Τίποτε δεν θα υλοποιήσουν. Για την υφαρπαγή ψήφων λειτουργούν ξανά, όπως και το 2013... 
 

Top