Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο ΔΗΣΥ σε σύγκρουση με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο ΔΗΣΥ σε σύγκρουση με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Γιατί πανηγυρίζει για το ψήφισμα του ΕΛΚ, στο οποίο ουδεμία αναφορά γίνεται και καμία στήριξη δεν δίδεται σε θέσεις που εκφράζει ο ΔΗΣΥ στην Κύπρο;
 
Τα ψηφίσματα που έχουμε λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς οργανισμούς, στα οποία αναγνωρίζουν το δίκαιο του λαού μας και καταδικάζουν την Τουρκία, είναι τόσα πολλά, αναρίθμητα, ώστε χρειάζονται δύο όροφοι στο Υπουργείο Εξωτερικών για να αρχειοθετηθούν. Δεν τα υποτιμούμε, ούτε δεχόμαστε τον μηδενικό αφορισμό του Νίκου Ρολάνδη, ότι αποτελούν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Βεβαίως δεν έτυχαν εφαρμογής, αλλά είναι πάνω σε αυτά στα οποία στηρίζονται οι κυπριακές θέσεις και αποτελούν νομικά και πολιτικά επιχειρήματα προς υποστήριξη της υπόθεσής μας. Ανεξαρτήτως ότι τα πλείστα από αυτά παραβιάστηκαν και παραβιάζονται, ή παραμένουν αναξιοποίητα, από τους εκάστοτε κυβερνώντες.
 
Η πραγματικότητα, όμως, ποία είναι; Ότι, έπειτα από ένα χρονικό διάστημα και μετά, η ηγεσία όφειλε να περάσει, από το αίτημα της έκδοσης ενός πλατωνικού ψηφίσματος, στην απαίτηση λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας. Από ψηφίσματα χορτάσαμε. Εφαρμογή τους πρέπει να απαιτούμε. Και λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
 
Πριν από μερικές ημέρες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενέκρινε νέο ψήφισμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, καλεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Χιλιοειπωμένες αναφορές, οι οποίες κατήντησαν πλέον ρουτίνα και ο λαός τις προσπερνά με αδιαφορία.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έσπευσε να θριαμβολογήσει για την επιτυχία. Γιατί, όμως;
 
Το ψήφισμα δεν περιέχει καμία αναφορά σε θέσεις τις οποίες ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ενθέρμως στην Κύπρο.
 
Περιέργως, το Ε.Λ.Κ. αγνόησε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος παρέστη στο συνέδριο. Ουδεμία αναφορά κάνει... στο ΕΛΑΜ και στη «λανθασμένη, λαϊκίστικη και ανεύθυνη», όπως χαρακτηρίζεται από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Περιέργως, το ψήφισμα δεν καταδικάζει την απόφαση της Βουλής, ούτε τη χαρακτηρίζει ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας ενός «ακροδεξιού, φασιστικού κόμματος της ελληνοκυπριακής κοινότητας», το οποίο υποστηρίχθηκε από τα «ακραία» πολιτικά κόμματα της Βουλής.
 
Έτσι δεν διατείνεται ο ΔΗΣΥ; Περιέργως, δεν αναφέρεται στην υποχρέωση της ελληνοκυπριακής πλευράς να «διορθώσει το λάθος της» διά της κατάθεσης τροπολογίας, όπως πράττει ο ΔΗΣΥ. Περιέργως, πουθενά δεν αναφέρεται σε ισχυρισμούς του ΔΗΣΥ, ότι η απόφαση της Βουλής πρόσφερε προσχήματα στον κατοχικό ηγέτη να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
 
Γενικά, σε καμία παράγραφο του ψηφίσματος δεν αναφέρεται σε θέσεις που ο Αβέρωφ Νεοφύτου προβάλλει στην Κύπρο, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απαξίωσε τον ΔΗΣΥ και δεν απέδωσε καμία ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο... ΕΛΑΜ.
Συνεπώς, γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός πανηγυρίζει; Αφού βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις θέσεις του ΕΛΚ.
 
Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε διάσταση με τις θέσεις που εκφράζει ο ΔΗΣΥ έναντι της Τουρκίας και του κυπριακού προβλήματος. Ή, αντίστροφα, που ο ΔΗΣΥ ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτήν που υποστηρίζει το ΕΛΚ.
 
1. Στο ψήφισμα, καλείται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο τέως αρχηγός του και Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέτουν τέτοιο θέμα. Δέχονται όπως το 75% των τουρκικών στρατευμάτων αποχωρήσει από την πρώτη μέρα και το 25% παραμείνει στην Κύπρο για χρονικό διάστημα το οποίο δεν καθορίζεται. Δηλαδή, δέχεται την εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, αφού τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν και κανένας δεν θα κάνει πόλεμο να τα εκδιώξει.
 
2. Στο ψήφισμα καλείται η Τουρκία να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, αλλά ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης αυτό που συζητούν ως λύση είναι η νομιμοποίηση της κατοχής και η νόμιμη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, μέσω της διζωνικής συνομοσπονδίας.
 
3. Στο ψήφισμα ζητείται λύση η οποία θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη νομοθεσία, τις αξίες και τις αρχές της Ε.Ε. Ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζουν λύση διζωνικής ομοσπονδίας, λύση διαχωρισμού του κυπριακού λαού στη βάση εθνοτικών και ρατσιστικών κριτηρίων, που καμία σχέση δεν έχουν με τις αξίες και τις αρχές της Ε.Ε.
 
4. Σε πρόσφατη απόφαση του ΕΛΚ ζητείται η διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας. Ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ουδέποτε ζήτησαν διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και υποστηρίζουν ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
 
Τελικά ο ΔΗΣΥ πανηγυρίζει για θέσεις του Ε.Λ.Κ. οι οποίες συγκρούονται και αναιρούν τις δικές του! Οποία παραπλάνηση του λαού...
 
Και τέλος. Γιατί ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν σηκώθηκε να ζητήσει από τους ομοϊδεάτες του, πέραν της έκδοσης ενός ψηφίσματος, να απαιτήσουν και από τις κυβερνήσεις των χωρών τους την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους;
 
Δεν συμφέρει στη φιλοτουρκική πολιτική του ΔΗΣΥ η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας; Προφανώς. Διότι έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική ικανοποίησης του θηρίου...

Top