Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αβέρωφ: Έχουμε υπουργούς διαχείρισης του τέλματος

Αβέρωφ: Έχουμε υπουργούς διαχείρισης του τέλματος

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Κώδικας Δεοντολογίας, που ενεχείρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στους υπουργούς του, κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, δόθηκε μέσα στο προσχεδιασμένο πλαίσιο επικοινωνιακών παιγνίων για εντυπωσιασμό της αφελούς κοινής γνώμης των Κυπρίων. Κατέστη σήμερα κουρελόχαρτο, τόσο από υπουργούς, όσο και από την ανοχή που δείχνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δεκάδες καταγγελίες για επιλήψιμες συμπεριφορές υπουργών και για παραβίαση του Ασυμβιβάστου.

Συνεπώς, κανένας δεν πρέπει να περιμένει πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα τολμήσει αποπομπή υπουργού του, είτε λόγω τέτοιων συμπεριφορών είτε λόγω ανικανότητας στην εκτέλεση των καθηκόντων του, και πρόκληση ζημίας στον τόπο. Ούτε και οποιοσδήποτε σημερινός υπουργός διαθέτει ευθιξία και πολιτικό θάρρος να παραδεχθεί ατοπήματα και πρόκληση ζημίας στο κράτος, ώστε από μόνος του να υποβάλει παραίτηση. Υπάρχει τόση καρεκλο-λαγνεία και τόση αλαζονεία, ώστε τέτοιο ενδεχόμενο ανάγεται μόνο στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας.

Σε αυτήν την Κυβέρνηση, μόνο ένας Υπουργός απέδειξε ότι διαθέτει πολιτική ευθιξία. Ο Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση από Υπουργός Υγείας, όταν αντελήφθη πως οι προσπάθειές του για την προώθηση του ΓεΣΥ υπονομεύοντο από κυκλώματα συμφερόντων στηριζομένων εντός της Κυβέρνησης. Ουδείς άλλος υπουργός, παρά τις παταγώδεις αποτυχίες τους σε όλους τους τομείς, και τις καταγγελίες ή την αυταπόδεικτη εμπλοκή τους σε ανεπίτρεπτες ενέργειες, οπλίστηκε με το στοιχειώδες πολιτικό θάρρος να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε παραίτηση οποιουδήποτε. Αντίθετα, πρόσφερε σε αποτυχημένους υπουργούς και σε εμπλεκομένους σε διάφορες επιλήψιμες ενέργειες, πλήρη κάλυψη.

Η ανικανότητα υπουργών είναι δεδομένη. Αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όχι λίγες φορές, υποχρεώθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίλυση προβλημάτων, επειδή υπουργοί του αποδείχθηκαν ανίκανοι να τα επιλύσουν. Και σε τι χρησιμεύουν για τον ίδιο και ποία προσφορά μπορεί να πιστωθούν προς τον τόπο, όταν υποχρεώνεται ο ηγέτης της Κυβέρνησης να αφιερώνεται στη λύση προβλημάτων, για τα οποία υπεύθυνοι να τα λύσουν είναι οι υπουργοί;

Η στάση συγκάλυψης της ανικανότητας των υπουργών, από τον Νίκο Αναστασιάδη, τον καθιστά συνυπεύθυνο με όσους υπουργούς προκαλούν ζημία στον τόπο. Είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγων επιλήψιμων συμπεριφορών. Πολύ περισσότερο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι "η ομάδα πάει καλά". Τόσο καλά, ώστε ο τόπος πάει κατά διαόλου...

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε μία έκρηξη ειλικρίνειας και οργής, είχε δώσει το στίγμα των σημερινών υπουργών. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στις 10.6.2015, είχε κάνει λόγο για "υπουργούς διαχειριστές μίας κατάστασης μονίμου τέλματος". Είπε συγκεκριμένα:

"Έχουμε υπουργούς που έρχονται και παρέρχονται και είναι απλώς διαχειριστές μιας κατάστασης μονίμου τέλματος. Έχουμε ένα κράτος και μία δημόσια υπηρεσία που, αντί να εξυπηρετεί τους πολίτες, τους ταλαιπωρεί... Στέλνω μήνυμα να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε παιδεία για τα παιδιά μας και όχι για να ξοδεύουμε περισσότερα και να έχουμε πενιχρά αποτελέσματα. Θέλουμε υγεία για τους ασθενείς και όχι μόνο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Θέλουμε τις υπηρεσίες παραγωγικών υπουργείων να κτυπήσουν τη γραφειοκρατία και να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσης αδειών. Θέλουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Θέλουμε τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, να κάνουν τομές και μεταρρυθμίσεις, και όχι ως διαχειριστές".

Από αυτό το ξέσπασμα του Αβέρωφ Νεοφύτου, κανείς, ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έλαβε μηνύματα. Οι υπουργοί-διαχειριστές παραμένουν οι ίδιοι, ουδείς παραιτήθηκε, ουδείς αποπέμφθηκε, "η κατάσταση μονίμου τέλματος" τελματώνεται περαιτέρω, αλλά ο Πρόεδρος δηλώνει πως η ομάδα του πετάει. Η Παιδεία καταβαραθρώνεται, η Υγεία κατέρρευσε, τα λιμάνια έφθασαν προ του κλεισίματος, η γραφειοκρατία παραμένει ανίκητη, η δημόσια υπηρεσία συμπεριφέρεται ως αφέντης του πολίτη, αντί υπηρέτης του, η διαφάνεια και η αξιοκρατία έχουν πλήρως καταλυθεί και το κράτος έχει βυθιστεί στο χάος.

Δεν κυβερνά Πρόεδρος, ούτε υπάρχουν υπουργοί. Αυτόματος πιλότος καθορίζει την πτήση προς το χάος...


Top