Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι 40 μέρες που κατέστρεψαν την Κύπρο

Οι 40 μέρες που κατέστρεψαν την Κύπρο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τα τραπεζικά εγκλήματα, η απόκρυψή τους και οι δημαγωγοί

Όταν, στην περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, και άλλα πολιτικά κόμματα και παράγοντες αυτού του τόπου απέκρυβαν τον κύριο καταστροφέα της κυπριακής οικονομίας, τους τραπεζίτες, και τα φόρτωναν όλη την ευθύνη στον Δημήτρη Χριστόφια για την καταστροφή της οικονομίας, ο υπογράφων, μέσα σε όλον εκείνο τον συρφετό της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, των κομματικών συμφερόντων, αποτέλεσε εξαίρεση και δεν ακολούθησε το ρεύμα. Κατ΄ επανάληψιν έγραψε πως κύριος υπεύθυνος της οικονομικής καταστροφής ήταν τα τραπεζικά εγκλήματα. Η τότε κυβέρνηση ήταν συνυπεύθυνη, μαζί με τον Αθ. Ορφανίδη, αλλά το ανήθικο ήταν να της φορτώνονται όλες οι ευθύνες και να αποκρύβονται οι μεγάλοι εγκληματίες.

Η διαπίστωσή μου για την πρώτη εγκληματική ευθύνη των τραπεζιτών δεν ήταν αυθαίρετη. Στηριζόταν σε επανειλημμένες εκθέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωτούχων, ότι κύρια αιτία της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας ήταν το τραπεζικό σύστημα και η διαχείρισή του. Αυτές, όμως, οι αναφορές και δηλώσεις κατεπνίγοντο, απεκρύβοντο και συνεκαλύπτοντο από τους τότε δημαγωγούς.
Το ψέμα, όμως, και η δημαγωγία έχουν κοντά ποδάρια. Σήμερα, και στη βάση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, αποκαλύπτεται όλο το εύρος του τραπεζικού εγκλήματος, με ευθύνη κεντρικών τραπεζιτών, υπουργών, κυβερνήσεων και πολιτικών.

Μέσα σε 40 μέρες, γράφει η εκλεκτή συνάδελφος Νάνσια Παλάλα, κατεστράφη η κυπριακή οικονομία. Από τις 23 Μαΐου 2012, μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2012, η Λαϊκή Τράπεζα άντλησε 6,2 δισ. από τον ΕLA, «η οποία οφείλεται σε κάκιστους κι εγκληματικούς χειρισμούς των τότε αρμοδίων». Η άντληση αυτή, σημειώνεται, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάρρευση της οικονομίας. Ο ELA στις 28 Μαρτίου 2013 έφθασε τα 9,1 δις, σε σχέση με τα 17 δις που ήταν το ΑΕΠ της Κύπρου.

Ίλιγγο, αλλά και οργή προκαλούν οι σκανδαλώδεις αμοιβές, τα αφορολόγητα εξωφρενικά «μπόνους», τα χαριστικά δάνεια εκατομμυρίων σε πολιτικούς και άλλους, με μηδενικό επιτόκιο, οι επιλεκτικές διαγραφές δανείων, οι εκροές καταθέσεων πριν από το Γιούρογκρουπ και πολλά άλλα.

Ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος ερωτά:

  • Πότε, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα επαληθευθεί η δέσμευσή σας ότι δεν θα διαφύγει την τιμωρία κανένας υπεύθυνος του εγκληματικού οργίου;
  • Πότε, κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, θα δούμε ενόχους του τραπεζικού εγκλήματος στο εδώλιο;
  • Πότε, κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, θα εκδώσετε διάταγμα έκδοσης εμπλεκομένων προσώπων στην αλλοδαπή, ώστε να έλθουν εδώ και να δώσουν λόγο;
  • Γιατί, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, χρυσώνετε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όταν οφείλατε να τον καλέσετε να δώσει λόγο για τις πράξεις και παραλείψεις του;
  • Γιατί, τέως κυβερνήτες, αρνείστε τη δική σας ευθύνη, αφού, ενώ οφείλατε να γνωρίζετε, παραπλανούσατε;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Χρήμα να φαν κι οι κότες...

Σε αυτό το χρεοκοπημένο κράτος κυκλοφορεί τόσο πολύ χρήμα, ώστε έχουν να φαν και οι κότες. Προσέξτε:

  • Τα ταμεία είναι άδεια, αλλά η Κυβέρνηση βρίσκει τον τρόπο να χρυσώσει με 265 χιλιάδες ευρώ τον Πανίκο Δημητριάδη. Προφορική η συμφωνία. Χωρίς αποδείξεις και χαρτόσημα.
  • Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας αγοράζει ακίνητο από τον Αρχιεπίσκοπο, αξίας 500.000 ευρώ, η πραγματική αξία του οποίου ανέρχεται στις 870.000 ευρώ.
  • Η Cyta βρίσκει 40 εκ. ευρώ για να προσφέρει σε 550 εργαζόμενους, με το σύστημα της πρόωρης αφυπηρέτησης.
  • Κάθε μόνιμος υπάλληλος του ΡΙΚ απολαμβάνει κατά μέσο όρο 75.549 ευρώ μισθό τον χρόνο.

Όπως γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης στον «Φιλελεύθερο», ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν αμείβεται με 800 χιλ. ευρώ ετησίως, ενώ ετοιμάζεται η πρόσληψη αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, με άλλο τόσο μισθολόγιο.

Οι άνεργοι, οι άποροι, τα πεινασμένα παιδιά, ας φάνε παντεσπάνι...


Top