Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τα ολέθρια λάθη του Αναστασιάδη στο δείπνο της γκάφας

Τα ολέθρια λάθη του Αναστασιάδη στο δείπνο της γκάφας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Επικίνδυνα ανεπαρκής ως διαπραγματευτής, ως διεκδικητής και ως σχεδιαστής πολιτικής. Συνυπεύθυνοι οι σύμβουλοί του και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διέπραξε στο δείπνο του μεσονυκτίου ολέθρια λάθη. Επιβεβαίωσε την επικίνδυνη ανεπάρκειά του ως διαπραγματευτής. Κατέστη εύκολη λεία στον Ακιντζί και στην πεπειραμένη διαπραγματευτική του ομάδα. Επιβεβαίωσε ότι δεν προετοιμάζεται στοιχειωδώς, όταν προσέρχεται στη διαπραγμάτευση. Αυτοσχεδιάζει. Απέδειξε ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς αντίστασης στους τουρκικούς όρους. Κατέδειξε ότι δεν διαπραγματεύεται. Συνθηκολογεί. Και επαναβεβαίωσε ότι δεν διεκδικεί. Παραχωρεί.
 
Τα ολέθρια λάθη του καταδεικνύονται και από το γεγονός ότι τρέχει εκ των υστέρων να ζητήσει γνωμάτευση συνταγματολόγου, για το πώς διασφαλίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάσκεψη. Τρέχει εκ των υστέρων να διασφαλίσει και τη συμμετοχή άλλων χωρών. Σπεύδει εκ των υστέρων να «διορθώσει» όσα όφειλε να διασφαλίσει στο δείπνο.
 
Και το τραγικό δεν είναι ότι ο ίδιος είναι ανεπαρκής και ως διαπραγματευτής και ως σχεδιαστής πολιτικής. Το τραγικότερο είναι ότι περιβάλλεται από αδύναμους συμβούλους και αδύναμα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Την οποία μερίμνησε να στελεχώσει εξ αρχής με γνωστούς ανανικούς, γνωρίζοντας ότι δεν θα προέβαλλαν ενδοιασμούς και απορρίψεις στις ερασιτεχνικές και επικίνδυνες επιλογές του.
 
Ποία είναι τα ολέθρια λάθη του Προέδρου Αναστασιάδη;
1. Υπαναχώρησε από τη δέσμευσή του να μην καθορισθεί ημερομηνία σύγκλησης πολυμερούς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού και κατάθεση χάρτη.
 
2. Συναίνεσε σε ένα ανακοινωθέν, το οποίο προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά και αφαιρεί κάθε διέξοδο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
3. Αποδέχθηκε πενταμερή διάσκεψη και όχι πολυμερή ή διεθνή. Το ανακοινωθέν μιλά σαφώς για συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών.
 
4. Δεν μερίμνησε να τεθεί ως προϋπόθεση και η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
5. Δεν μερίμνησε να διασφαλίσει, χωρίς αμφισημίες και αοριστολογίες, τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με αποτέλεσμα να τρέχει εκ των υστέρων να το επιτύχει.
 
Αλλά ο Ακιντζί τον έχει δέσει χειροπόδαρα. Έχει εξασφαλίσει μία συμφωνία η οποία του προσφέρει τα πάντα και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρήσει να την ανατρέψει, θα είναι υπεύθυνος για το αδιέξοδο το οποίο θα δημιουργηθεί.
Ήδη ο κατοχικός ηγέτης, αλωνίζοντας στις Βρυξέλλες, έχει κάμει ξεκάθαρο ότι:
 
*Η διάσκεψη θα είναι αποκλειστικά πενταμερής. Με τρεις εγγύητριες δυνάμεις και δύο κοινότητες. Όχι παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όσοι άλλοι επιθυμούν να παραστούν, θα βρίσκονται στην κερκίδα ως θεατές, ως παρατηρητές.
 
Δήλωσε συγκεκριμένα: «...Γι' αυτό θα μπορούσε να υπάρξει παρατηρητής από την Ε.Ε. όχι γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά στο πλάι». Στην κερκίδα δηλαδή, ως παρατηρητές και θεατές του... παιγνιδιού, η Ε.Ε. και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Ποίος μπορεί να εμπιστευθεί πλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν σε ένα ανακοινωθέν πέντε αράδων δεν είναι σε θέση να απαιτήσει, ώστε να συμπεριληφθούν θέσεις που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του λαού που τον εξέλεξε, και του κράτους το οποίο εκπροσωπεί;
 
Ποίος μπορεί να εμπιστευθεί τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ότι συμβουλεύουν και καθοδηγούν σωστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον προστατεύουν από κακοτοπιές και γκάφες;
 
Αν ένας εξ αυτών διαφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου στο δείπνο, να βγει δημόσια και το πει στον λαό. Και να υποβάλει αμέσως παραίτηση από σύμβουλός του και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Αν δεν διαφωνούν και συμφωνούν, είναι συνυπεύθυνοι.
 
Ο υπογράφων είχε ευθύς εξαρχής, και όχι σήμερα, αμφισβητήσει τη διαπραγματευτική ικανότητα του Νίκου Αναστασιάδη, όπως άλλωστε διεφάνη από το απαράδεκτο και πλήρες αμφισημιών κοινόν ανακοινωθέν με τον Έρογλου. Είχε αμφισβητήσει και την ανθεκτικότητα και τη βούλησή του να διεκδικεί, να διαβλέπει παγίδες και να σχεδιάζει πολιτικές.
 
Οι τελευταίες παιδαριώδεις γκάφες του, οι οποίες εξανέμισαν πλήρως κάθε διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο παραλυτικός φόβος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα, η βραδύτητα να αποφασίσει στον κατάλληλο χρόνο και να αποφασίσει σωστά, έχουν βυθίσει ακόμη περισσότερο στον γκρεμό την εθνική υπόθεση.
 
Μπορεί ο καθένας να φαντασθεί τι χειρότερα να αναμένει ο κυπριακός Ελληνισμός από τη διαπραγμάτευση που θα ασκήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενεύη και στην πενταμερή διάσκεψη.
Ο Θεός να βάλει το χέρι Του...

Top