Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Παρεδόθη χωρίς πιστόλι στον κρόταφο

Παρεδόθη χωρίς πιστόλι στον κρόταφο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Στο Μον Πελεράν 2, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διέκοψε τις συνομιλίες και επέστρεψε στη Λευκωσία, επειδή, όπως υποστήριξε, όφειλε να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Προχθές, δεν αισθάνθηκε αυτήν την ανάγκη. Αποδέχθηκε όλους τους όρους του Ακιντζί και επέστρεψε ως μαδημένο κοτόπουλο στο Προεδρικό. Δέχθηκε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, οδικό χάρτη και μία, αγνώστου ταυτότητας, πολυμερή διάσκεψη, στην οποία κανένας δεν γνωρίζει εάν θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, ή εάν ο κ. Αναστασιάδης την αυτοκτόνησε πριν τη στραγγαλίσει η λύση που διαπραγματεύεται.

Είχαμε εκτιμήσει ότι, εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδεχόταν επιστροφή στις συνομιλίες, τελικά κάτω από τις πιέσεις που θα δεχθεί, αλλά και την εκπεφρασμένη αποφασιστικότητά του να υπογράψει την όποια λύση, θα είχε ως αποτέλεσμα νέες σοβαρές υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έτσι και έγινε.

Όταν η Κυβέρνηση και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων θριαμβολογούσαν, μετά την τριμερή της Νέας Υόρκης, πως όλες οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αποδεχόταν χρονοδιαγράμματα και οδικό χάρτη, είχαν διαψευσθεί, συστήσαμε στους θριαμβολογούντες να μη βιάζονται να προβούν σε εκτιμήσεις, αλλά να αναμένουν τη συνέχεια. Και στο δείπνο, προχθές το βράδυ, έγινε ακριβώς εκείνο για το οποίο ανησυχούσαν οι «μονίμως και καθολικώς αντιδρώντες». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οδικό χάρτη. Και δεν θα χρειασθεί καν επιδιαιτησία. Την επιδιαιτησία θα την ασκήσουν ο Ερντογάν και ο Ακιντζί και θα γίνει προθύμως αποδεκτή από τον Πρόεδρο της εκλιπούσης, συντόμως, Κυπριακής Δημοκρατίας των πεινασμένων κοτόπουλων...

Γιατί, τι άλλο από ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα συνιστούν τα συμφωνηθέντα; Μέσα σε λίγες ημέρες, από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, θα κλείσει το Κυπριακό! Στις 9 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Γενεύη, στις 9, 10 και 11 «θα δούμε οτιδήποτε εναπομένει που στο μεσοδιάστημα δεν θα καλυφθεί», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, στις 11 θα παρουσιαστούν χάρτες για το εδαφικό, και στις 12 θα συγκληθεί διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, «αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται», όπως δήλωσε και πάλιν ο Πρόεδρος. Καμία αναφορά σε συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, καμία αναφορά σε συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην ουσία θα πραγματοποιηθεί πενταμερής όπως την έχει προαναγγείλει ο Ακιντζί και η Τουρκία. Δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ούτε παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο δείπνο σαν πεινασμένο κοτόπουλο και έφυγε σαν μαδημένο κοτόπουλο. Τίποτε απ' όσα δεσμεύθηκε ενώπιον του λαού δεν ετήρησε. Επιβεβαίωσε την εικόνα ενός ανερμάτιστου, ασυνεπούς ηγέτη, πλήρως υποταγμένου στις τουρκικές αξιώσεις και στους τουρκικούς όρους. Δεν διαπραγματεύθηκε λύση δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού. Δεν διαπραγματεύθηκε καν όρους παράδοσης. Αποδέχθηκε τους όρους παράδοσης, τους οποίους έθεσε ο Ακιντζί .

Δεν έχει αποδεχθεί μόνον όλες τις τουρκικές θέσεις ως περιεχόμενο της λύσης, αλλά έχει αποδεχθεί και όλη τη διαδικασία, όπως την είχε εξαρχής περιγράψει και απαιτήσει η Τουρκία και ο Ακιντζί. 'Εδωσε τα πάντα και δεν έλαβε τίποτε. Έπραξε, ό,τι ακριβώς στο κούρεμα καταθέσεων. Χωρίς μάλιστα να του τεθεί πιστόλι στον κρόταφο. Αυτοβούλως, ενσυνειδήτως και με υψωμένας χείρας, υπετάγη στους όρους του Ερντογάν. Με «θεραπεία του σοκ» επιχειρεί να κλείσει το Κυπριακό, οδηγώντας σε διάλυση το κυπριακό κράτος, προετοιμάζοντας την τουρκοποίηση και επιφυλάσσοντας στον κυπριακό Ελληνισμό τύχη Σύρων μεταναστών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, αποφάσισαν να παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία. Τώρα είναι η ώρα του λαού. Τώρα είναι η ώρα των ορθοφρονούντων ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και των ορθοφρονούντων ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Είναι η ώρα του κάθε πατριώτη να σταθεί απέναντι από την ανανική λαίλαπα. Είναι χρέος του κάθε Κύπριου πατριώτη να σώσει την πατρίδα του...


Top