Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ας ανεχθούν επ' ολίγον την Κ. Δημοκρατία, προτού την... αυτο

Ας ανεχθούν επ' ολίγον την Κ. Δημοκρατία, προτού την... αυτο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ας ανεχθούν επ' ολίγον την Κ. Δημοκρατία, προτού την... αυτοκτονήσουν
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είχε και ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Και υπενθυμίζουμε:
 
*Το 1988, ο Γλαύκος Κληρίδης παραιτήθηκε από Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος ανθυποψήφιος του Γιώργου Βασιλείου. Ηττήθηκε, αλλά τη Δευτέρα, επομένη των εκλογών, προσήλθε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, στο οποίο προήδρευε ως αναπληρωτής Πρόεδρος ο Γιαννάκης Μάτσης και ζήτησε να προεδρεύσει εκείνος της συνεδρίασης. Ο Γιαννάκης Μάτσης τού υπέδειξε, τότε, ότι είχε παραιτηθεί από Πρόεδρος του Κόμματος και σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες, δεν είχε δικαίωμα να προεδρεύει συλλογικών οργάνων.
 
*Το 2004, κατά το παγκύπριο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατά το οποίο θα ελαμβάνετο απόφαση επί του σχεδίου Ανάν, αντί να στηθούν κάλπες, οι σύνεδροι κλήθηκαν να αποφασίσουν υψώνοντες ροζ ή γαλάζια χαρτάκια.
 
*Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε ζητήσει τον περασμένο Μάιο αναβολή των βουλευτικών εκλογών, επειδή είχε κρίνει ότι η λύση του Κυπριακού βρισκόταν εγγύς. Πέρασε ο Μάιος, ήλθε ο Οκτώβριος, αλλά λύση δεν ήλθε...
 
*Κατά την εσωκομματική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος, είχαμε το φιάσκο άλλους να επιλέγουν οι ψηφοφόροι του κόμματος και άλλους, με διάφορες αλχημείες, να επιλέγει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Κανένας σεβασμός στην ετυμηγορία των μελών του ιδίου του κόμματός του.
 
*Σε όλες τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Συναγερμού παραβίασαν το στοιχειώδες δικαίωμα του εκλογικού σώματος, να είναι ενήμερο για τις καθαρές θέσεις των υποψηφίων Προέδρων, ώστε να κρίνουν και να επιλέγουν σωστά. Ενώ η φιλοσοφία και η πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού στο εθνικό θέμα είναι καθαρά ενδοτική, όλοι οι υποψήφιοί του κατήρχοντο στις προεδρικές εκλογές με απορριπτικές θέσεις!
 
Το 1993, ο Γλαύκος Κληρίδης απέρριψε τις Ιδέες Γκάλι, τις οποίες είχε αποδεχθεί, και υποστήριξε τις απορριπτικές θέσεις του Σπύρου Κυπριανού, προκειμένου να τύχει στήριξης από το ΔΗΚΟ, και να εκλεγεί Πρόεδρος. Το 1998, ο ίδιος επανεξελέγη με όπλο τους πυραύλους S300, οι οποίοι κάθε βράδυ, με διοχετευμένο υλικό στα τηλεοπτικά κανάλια, βομβάρδιζαν την Άγκυρα, σκορπώντας φρενίτιδα εθνικού ενθουσιασμού στους ψηφοφόρους. Το 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέχθηκε όλες τις απορριπτικές θέσεις του ΔΗΚΟ, προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία, ενώ η μετέπειτα πολιτική του αποδείχθηκε καθαρά ανανική.
 
*Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη εγκρίνει πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών, ενάμιση περίπου μήνα προ της διεξαγωγής τους, παρακαλώ, με πρόφαση τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οι μόνοι χειροκροτητές της απόφασης είναι ο ΔΗΣΥ και η ταμπέλα των ΕΔΗ.
 
Όλες αυτές οι περιπτώσεις καταδεικνύουν πόσο σεβασμό τρέφει το κυβερνών κόμμα στις δημοκρατικές διαδικασίες.
 
Αλλά η διεξαγωγή εκλογών αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Εκλογές δεν αναβάλλονται και δεν ακυρώνονται, εκτός σε περιπτώσεις πολεμικής κρίσης. Είναι τραγελαφικό να προβάλλεται η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως λόγος αναβολής εκλογών, και μάλιστα ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή τους.
 
Οι πραγματικοί λόγοι είναι άλλοι. Ο ΔΗΣΥ είχε εισηγηθεί τον περασμένο Μάιο αναβολή των εκλογών, επειδή είχε διαγνώσει την πτώση των ποσοστών του και επεχείρησε να την ανακόψει. Απέτυχε. Σήμερα, δεν γνωρίζουμε εάν ο πραγματικός λόγος είναι η διάγνωση ότι πρόκειται να σημειωθεί νέα πτώση ποσοστών στις δημοτικές εκλογές.
 
Υπάρχει, βεβαίως, και το άλλο. Η σπουδή κατάργησης των δημοκρατικών διαδικασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει διάλυσής της, λόγω λύσης.
Αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία και η διατήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών της πρέπει να παραμένουν εν ισχύι μέχρι και την προτεραία της διάλυσης του κράτους.
 
Πρέπει να παραμένουν μέχρι να υπάρχει απόφαση του λαού, διά της οποίας θα εγκρίνεται και θα υπερψηφίζεται η διάλυση του κυπριακού κράτους, όπως θα προβλέπει η λύση την οποία θα αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ας ανεχθούν ακόμη, επ' ολίγον την Κυπριακή Δημοκρατία, προτού την... αυτοκτονήσουν.

Top