Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αντί να ασχολούνται με τον Ερντογάν, πυροβολούν τον Τάσσο!

Αντί να ασχολούνται με τον Ερντογάν, πυροβολούν τον Τάσσο!

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Τάσσος ούτε παραστάσεις έδωσε σε τουρκοκρατούμενα αρχαία θέατρα, ούτε τα ελληνικά τοπωνύμια αντικατάστησε με τουρκικά

Αντί οι κυβερνώντες, η ηγεσία του ΔΗΣΥ και μερικοί εκ των ηγετών τής Πλατφόρμας του "Ναι" να ασχολούνται με τις προειδοποιήσεις Ερντογάν, τις παράλογες αξιώσεις του Ακιντζί, τις δηλώσεις του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή ότι το κόστος της λύσης θα το επιβαρυνθούν οι Κύπριοι, και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας να ολοκληρώσει την προσάρτηση των κατεχομένων, πυροβολούν τον Τάσσο!

Πρόκειται περί αθλιοτήτων, διότι όταν αφήνεις στο απυρόβλητο και χωρίς αντίδραση απειλητικές δηλώσεις, αδιάλλακτες προτάσεις και νέα τετελεσμένα των Τούρκων και προσπαθείς να βρεις στήριγμα στις άθλιες δικές σου συμπεριφορές, λάθη των προκατόχων σου, ή ασχολείσαι με επιθέσεις κατά νεκρών και βολές κατά των διαφωνούντων με τις πολιτικές σου, τότε μιλούμε για πολιτική αθλιότητα υπέρτατου βαθμού.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επετέθη κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου, χωρίς να τον κατονομάζει, ότι έφερε στις βαλίτσες του επιδιαιτησία, αλλά παρέλειψε να πει πως την επιδιαιτησία επέβαλαν στον Τάσσο οι αφόρητες πιέσεις Αναστασιάδη-Χριστόφια, η ηγεσία της Ε.Ε. και τα ανανικά κόμματα της Ελλάδας. Αλλά αν είναι -και είναι- τεράστιο πολιτικό σφάλμα του αποβιώσαντος ηγέτη η αποδοχή της επιδιαιτησίας, τότε η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, αποτελεί πολιτικό έγκλημα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανήλθε χθες στην προσφιλή συμπεριφορά των επιθέσεων κατά του νεκρού ηγέτη, προσπαθώντας να υπαγορεύσει στον ανεξάρτητο Γενικό Ελεγκτή όρους εντολής για το πώς θα διερευνήσει το μέγα πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο με ευλογίες Αναστασιάδη-ηγεσίας ΔΗΣΥ-ηγεσίας ΑΚΕΛ διεπράχθη, με τις παραστάσεις των δύο κρατικών θεάτρων Ελλάδας και Κύπρου, στο τουρκοκρατούμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Και, μεταξύ άλλων, καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει «με βάση ποία συμφωνία, πότε, και επί της διακυβέρνησης ποίων ηγετών των δύο κοινοτήτων, συμφωνήθηκε η δημιουργία τεχνικών επιτροπών».

Γιατί ζητεί από τον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Νεοφύτου, να μάθει αυτό που γνωρίζει; Επί Τάσσου Παπαδόπουλου, συμφωνήθηκε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η δημιουργία τεχνικών επιτροπών. Ήταν και αυτό ένα από τα ολέθρια λάθη του Τάσσου, στην προσπάθειά του να εξευμενίσει το ΑΚΕΛ, τον ανανικό ΔΗΣΥ, τους ξένους, για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Ήταν μία αχρείαστη ενέργεια προκειμένου να σταλούν μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου, ότι ο Τάσσος απέρριψε το σχέδιο Ανάν, αλλά θέλει λύση. Δεν είχε συλλάβει ο τότε Πρόεδρος ότι, με την ενέργειά του εκείνη, έβαλε «θεμελιούς» στις μετέπειτα ανανικές κυβερνήσεις, να προχωρήσουν περαιτέρω στα καταχθόνια σχέδιά τους.

Τεράστια τα λάθη του Τάσσου. Αλλά ο τότε Πρόεδρος ποτέ δεν έφθασε στο άθλιο κατάντημα των σημερινών κατηγόρων του, να στείλει στα τουρκοκρατούμενα αρχαία θέατρα της Σαλαμίνας, κρατικά θέατρα για να δώσουν παραστάσεις. Ποτέ δεν έφθασε στο κατάντημα, επί διακυβερνήσεώς του, τεχνικές επιτροπές να αλλάζουν τα τοπωνύμια ελληνικών χωριών και να τα αντικαθιστούν με τουρκικά.

Αυτά συμβαίνουν, σήμερα, επί διακυβερνήσεως Δημοκρατικού Συναγερμού. Η αλλαγή τοπωνυμίων και η αντικατάστασή τους με τουρκικά, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Και δεν γνωρίζουμε πότε ο Γενικός Εισαγγελέας θα λάβει αποφάσεις για την καταγγελία, η οποία ετέθη προ πολλού ενώπιόν του.

Γι' αυτά και για άλλα πολλά, πρέπει να δώσει λόγο η ηγεσία του ΔΗΣΥ.
Γνωρίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου πόσες καταγγελίες υπάρχουν ενώπιον της ΟΥΝΕΣΚΟ από κυπριακές κυβερνήσεις, για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία; Αν γνωρίζει, γιατί έρχεται σήμερα να αποενοχοποιήσει την Τουρκία στηρίζοντας μία απαράδεκτη παράσταση, διά της οποίας στέλλεται το μήνυμα έξω ότι ο κατοχικός στρατός προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά;

Μέχρι σήμερα, ούτε ο κ. Νεοφύτου, ούτε η κυβέρνησή του απάντησαν στο καίριο ερώτημα ποιος έδωσε άδεια στα δύο κρατικά θέατρα να χρησιμοποιήσουν το αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας. Το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Παιδείας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσαν ότι ούτε τους ζητήθηκε, ούτε έδωσαν άδεια.

Ποίος, τελικά, κ. Νεοφύτου; Κάποιο εξωγήινο υπουργείο ή κάποια κατοχική «αρχή», έδωσε την άδεια; Αφήστε τον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει. Μη χρησιμοποιείτε έμμεσες εκβιαστικές μεθόδους για να τον εκφοβίσετε. Μην προσπαθείτε να εκμεταλλευθείτε λάθη των προκατόχων σας.

Οι πολιτικές αμαρτίες του ΔΗΣΥ, από την αποδοχή της τουρκικής λύσης της διζωνικής, ώς τη συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών της Γ΄ Βιέννης, μέχρι την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και ώς τα κοινά οράματα με τον κατοχικό ηγέτη και την αποενοχοποίηση της Τουρκίας, είναι τόσο μεγάλες, που ούτε το τουρκικό πλυντήριο του Βρετανού ΥΠΕΞ δεν μπορεί να ξεπλύνει...


Top