Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η υπέρβαση του ΔΗΣΥ, εγκαρδιωτικό σημάδι...

Η υπέρβαση του ΔΗΣΥ, εγκαρδιωτικό σημάδι...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η τοπική κοινωνία να απελευθερωθεί από τον κομματικό ζυγό - Το εξαιρετικό παράδειγμα που έρχεται από τη Ρώμη

Ο υπογράφων αρθρογράφησε έντονα, πολλές φορές, εναντίον της ανάμειξης των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην κομματικοποίηση των δήμων και στη χρησιμοποίησή τoυς για κομματικούς σκοπούς. Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι αμπελοχώραφο των κομμάτων, για να τις εκμεταλλεύονται προς εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να τη διαχειρίζονται οι ικανότεροι και όσοι έχουν γνώση του αντικειμένου, άνθρωποι χωρίς κομματικές παρωπίδες και εξαρτήσεις, ώστε να εξυπηρετούν τους δημότες ισότιμα και να λειτουργούν για τον εκσυγχρονισμό των δήμων και την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών.

Προς τούτο, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος τόνισε πως «οι δημοτικές εκλογές δεν αποτελούν ευκαιρία για κομματική αντιπαράθεση, ούτε για ανάδειξη μόνο κομματικών στελεχών».

Και κατ' ακολουθία προς τούτο, θα συμφωνήσω και θα συγχαρώ το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, για την υπέρβαση στην οποία προέβησαν, με την απόφασή τους για στήριξη του Νίκου Νικολαΐδη για τη δημαρχία της Λεμεσού.

Εάν αυτή η υπέρβαση έγινε για λόγους αρχών, και επειδή εκρίθη ότι ο Νίκος Νικολαΐδης είναι αξιότερος και ικανότερος στελεχών του κόμματος να αναλάβει τη δημαρχία, γιατί να μη στηριχθεί, προς όφελος της κοινωνίας της Λεμεσού;

Θα λεχθεί βεβαίως: Ο Νίκος Νικολαΐδης δεν είναι κομματικό στέλεχος; Δεν υπάρχει αντίφαση με τη θέση μου εναντίον της κομματικοποίησης των δήμων, σε συνάρτηση με την υποστήριξη ενός γνωστού κομματικού στελέχους; Πιστεύω, όχι.

Ο Νίκος Νικολαΐδης έχει αποστασιοποιηθεί από την ΕΔΕΚ, και λειτουργεί πλέον, τουλάχιστον έτσι δείχνει, ως ανεξάρτητος πολίτης. Εάν στην εξέλιξη δείξει ότι η αποστασιοποίησή του είχε άλλα κίνητρα, τότε πρώτος θα τον καταδικάσω και πρώτος θα τον καταγγείλω για υποκρισία και υφαρπαγή της ψήφου των Λεμεσιανών.

Επαναλαμβάνω: Εάν ειλικρινείς είναι οι προθέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου και των μελών του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόσφεραν στήριξη στον Νίκο Νικολαΐδη, σε μία προσπάθεια απο-κομματικοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή επειδή έκριναν ότι ο Νικολαΐδης γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα της Λεμεσού, θα εξυπηρετήσει καλύτερα την πόλη και τους δημότες, και διαθέτει περισσότερες ικανότητες και μεγαλύτερη γνώση του αντικειμένου, από στελέχη του κόμματος, ορθά ενήργησαν.

Ενήργησαν προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και έθεσαν το προσωπικό κόστος και τη ζημιά από τις ενδοκομματικές αναταράξεις κάτω από το γενικότερο καλό. Η ικανοποίηση ή, το χειρότερο, το βόλεμα στελεχών, απλώς για διατήρηση της κομματικής ενότητας, δεν μπορεί να υπερφαλαγγίζει το γενικότερο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Το κομματικό σύστημα έχει υποδουλώσει τα πάντα, από το κράτος, μέχρι την κοινωνία, τους κοινωνικούς φορείς, την εκπαίδευση, τη νεολαία, τους θεσμούς. Και αυτή η ομηρεία πολλά δεινά προκάλεσε σε όλους τους τομείς. Καιρός είναι να ξεκινήσει η απελευθέρωση και η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της επιλογής των ικανοτέρων, η αξιοποίηση όχι των κομματικών στελεχών, εφόσον δεν διαθέτουν τις ικανότητες, αλλά του ικανότερου ανθρώπινου δυναμικού του τόπου, ανεξάρτητα εάν δεν διαθέτει στήριξη από τις κομματικές πλάτες

. Μόνο έτσι θα δει ο τόπος άσπρη μέρα και πρόοδο, θα αισθανθεί πραγματική δημοκρατία και αξιοκρατία. Και η απελευθέρωση από την ομηρεία του κομματικού συστήματος μόνο με αντίδραση της κοινωνίας, είτε με πρωτοβουλίες του κομματικού συστήματος, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Η κοινωνία χρειάζεται όραμα και άξιους, τόλμη και σωστή καθοδήγηση, για να πάει μπροστά και να προοδεύσει. Και σχετικό ζωντανό παράδειγμα προσφέρει ένα τηλεγράφημα των ΚΥΠΕ-Reuters, το οποίο ήλθε από την Ιταλία. Αναφέρει σχετικά:

«Η νέα δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, ακύρωσε την υποψηφιότητα της πόλης για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα θάψει την ιταλική πρωτεύουσα κάτω από τα βουνά χρέους και τόνους τσιμέντου». Ερωτούμε: Υπάρχει δήμαρχος εδώ στην Κύπρο που θα «κλοτσούσε» την ευκαιρία τόσης μεγάλης αυτοπροβολής και προβολής της πόλης του, χάριν του γενικότερου συμφέροντος; Αμφιβάλλουμε.

Εδώ σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ποιος δήμαρχος θα επιτύχει να προβληθεί η πόλη του ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όταν η πόλη αυτή δεν διαθέτει καν πεζοδρόμια να περπατήσουν οι δημότες της...

«Δεν θέλουμε ο αθλητισμός να είναι μία δικαιολογία για περισσότερα ποτάμια τσιμέντου στην πόλη, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», τόνισε η δήμαρχος της πόλης.

Ξαναρωτούμε: Έχουμε, ή θα έχουμε ποτέ, εμείς εδώ δήμαρχο με τέτοια κότσια;


Top