Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η δικαίωση ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ περνά μέσα από την καταστροφή

Η δικαίωση ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ περνά μέσα από την καταστροφή

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η «λύση» θα οδηγήσει τον κυπριακό λαό σε λαβύρινθο, όπου μόνο ένας καραδοκεί: Ο τουρκικός Μινώταυρος

Πουλά παραπλάνηση με τη σέσουλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κυπριακό λαό, τον οποίο αφήνει εκ προθέσεως ανενημέρωτο, για να μπορεί να περνά τις παραπλανήσεις και την προπαγάνδα του. Γιατί, λοιπόν, να μην πουλήσει περισσότερη παραπλάνηση σε αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης», οι οποίες διερωτόμαστε αν γνωρίζουν κατά πού πέφτει η Κύπρος...

Μιλώντας, λοιπόν, σε μία τέτοια «δεξαμενή» στη Νέα Υόρκη, είπε στους ακροατές του, ότι «ενώπιον του λαού πρέπει να τεθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο λύσης χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες». Αλλά ποιος είναι υπεύθυνος να θέσει ένα «ξεκάθαρο σχέδιο λύσης» ενώπιον του λαού; Ο ίδιος ο Πρόεδρος, ως διαπραγματευόμενος τη λύση.

Και όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να θέσει ενώπιον του λαού ένα ξεκάθαρο κοινό ανακοινωθέν με τον Έρογλου, αλλά ένα ανακοινωθέν γεμάτο αμφισημίες, προσφερόμενο για διαφορετικές ερμηνείες, πραγματικό δώρο στην τουρκική πλευρά, να το διαβάζει και να το εξηγεί όπως τη βολεύει, πόσο ικανός είναι να προσφέρει το δυσκολότερο; Δηλαδή ένα καθαρό σχέδιο λύσης χωρίς αμφισημίες;

Αλλά οι αμφισημίες και οι διαφορετικές ερμηνείες είναι ξεκάθαρες από τώρα. Ο Μουσταφά Ακιντζί δίνει τις δικές του ερμηνείες, ακόμη και στα όσα συμφωνήθηκαν. Αλλιώς μας τα παρουσιάζει ο Πρόεδρος και πολύ διαφορετικά ο κατοχικός ηγέτης. Και ας μην μας πουν τώρα οι προπαγανδιστές του Προεδρικού, ότι παρουσιάζουμε τις θέσεις Ακιντζί σαν δικές του Προέδρου.

Ο ίδιος ο Αναστασιάδης το βροντοφώναξε: «Έχουμε κοινά οράματα με τον Μουσταφά Ακιντζί». Συνεπώς, τα κοινά οράματα εκφράζονται και στις θέσεις που διατυπώνει ο Ακιντζί, και είναι καθαρά τουρκικά οράματα. Αν, λοιπόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να αποστασιοποιηθεί τώρα από τα τουρκικά οράματα, ας διορθώσει όσα ερασιτεχνικά διακήρυσσε προηγουμένως. Και να πει στον λαό ότι πλέον δεν έχει κοινά οράματα με τον Μουσταφά. Διαφορετικά, θα πρέπει να δεχθεί ότι τα κοινά οράματα είναι τουρκικά.

Από κει και πέρα, είναι φανερό πως μέσα από τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ακιντζί και τις ψευδαισθήσεις με τις οποίες εξωραΐζει τη λύση ο Αναστασιάδης, δεν υπάρχει καμία μα καμία ελπίδα πως οδηγούμαστε σε σχέδιο λύσης χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες. Αντίθετα, οδηγούμαστε σε ένα σχέδιο πλήρες διαφωνιών, αμφισημιών και διαφορετικών αναγνώσεων, το οποίο ακόμη και αν εγκρίνει ο λαός σε στιγμές μαζοχιστικής έξαρσης, δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης.

Από τις πρώτες ημέρες της λεγόμενης Μεταβατικής Περιόδου, θα προκληθούν τέτοιες πολιτικές και νομικές συγκρούσεις, που δεν θα χρειαστεί καν η επέμβαση της Τουρκίας για να καταρρεύσει η λύση. Αμέσως μετά την επικύρωση της λύσης, η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα μπουν σε ένα λαβύρινθο, μέσα στον οποίο καραδοκεί μόνο ο Μινώταυρος-Τουρκία.

Και εκείνη την ώρα της καταστροφής, ούτε Αναστασιάδης, ούτε Κυπριανού, ούτε Αβέρωφ θα βρίσκονται, ίσως, στην Κύπρο για να απολογούνται για όσα διέπραξαν. Όπως είπε και ο Πόλυς Πολυβίου, μετά τη λύση δεν υπάρχει επιστροφή. Υπάρχει καταστροφή, λέγουμε εμείς.

Προχθές το βράδυ, παρακολουθήσαμε από τις «Τομές στα Γεγονότα», του «Σίγμα», τις δηλώσεις του θεωρητικού του ΑΚΕΛ περί το Κυπριακό, Τουμάζου Τσιελεπή. Δεν εξεπλάγημεν απλώς με τις θεωρίες του. Τρομάξαμε. Διότι έχουμε πλήρως συλλάβει πίσω από ποια επικίνδυνα αφελή επιχειρήματα προσπαθεί να εκβιάσει τη νοημοσύνη, όσων δεν έχουν νοημοσύνη, το κόμμα της Αριστεράς.

Ερώτησε ο Χρύσανθος Τσουρούλλης τον κ. Τσιελεπή για το ενδεχόμενο ανατροπής της λύσης από την Τουρκία. Και τι απάντησε ο κ. Τσιελεπής; Επικαλέστηκε το αφελές επιχείρημα, πως αφού η Τουρκία αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό θα έχει αντιληφθεί τα οφέλη της λύσης και δεν είναι δυνατόν να επιχειρήσει το επόμενο πρωί να ανατρέψει τη λύση!

Τόσο πολύ εμπιστεύεται την Τουρκία ο κ. Τσιελεπής, τόσο πολύ γνωρίζει την ιστορία της, ώστε θεωρεί βέβαιο πως θα τιμήσει την υπογραφή της και θα σεβαστεί τη συμφωνία. Όταν η ιστορία διδάσκει πως το τουρκικό έθνος ουδέποτε τίμησε την υπογραφή του και ουδέποτε εφάρμοσε συμφωνία που υπέγραψε.

Ούτε πιστεύει ο κ. Τσιελεπής πως η τουρκική πλευρά δεν θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει κάθε παράγραφο της συμφωνίας, σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν τα συμφέροντά της.

Αλλά προς γνώση του Τσιελεπή: Η Τουρκία δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία στο Κυπριακό, χωρίς να είναι βεβαία, ότι η συμφωνία αυτή θα είναι τουρκική και θα οδηγεί στην πλήρη κατάληψη της Κύπρου και στην πλήρη τουρκοποίησή της.
Τελευταίο: Επιβεβαιώνεται πλέον πως η δικαίωση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ περνά μέσα από την καταστροφή της Κύπρου...


Top